Deşi lucrează într-un focar COVID-19, personalul căminelor de bătrâni, testat doar la intrarea în tură

Deşi lucrează într-un focar COVID-19, personalul căminelor de bătrâni, testat doar la intrarea în tură
Angajata cere să fie testată şi să i se ofere o cameră pentru izolare
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Încă trei decese din cauza coronavirusului în judeţul Galaţi. Este vorba despre trei bătrâni din centrele de îngrijire "Sf. Ilie" şi "Sf. Spiridon". Astfel, numărul total al deceselor a ajuns la 58, dintr-un total de 415 persoane confirmate cu COVID-19.

"La căminul "Sf. Ilie" s-au înregistrat în weekend patru decese, iar luni încă unul, în total avem 36 de decese. La căminul "Sf. Spiridon", din rândul beneficiarilor sunt 62 de pozitivi, cu unul mai mult decât duminică, iar din rândul personalului sunt 10 pozitivi. În weekend au fost cinci decese, iar luni încă două. În total avem 12 decese", ne-a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

În aceste condiţii, o angajată de la căminul "Sf. Spiridon" cere să fie testată la finalizarea celor 14 zile de muncă în instituţie, chiar dacă legea nu prevede acest lucru şi pentru funcţia pe care ea lucrează. "Eu, ca angajat şi portar în funcţie, nu am decât două cerinţe. Să fiu testată pentru că sunt în linia întâi, iar pe data de 9 mai termin tura de 14 zile. Eu nu pot pleca cu transportul în comun, să intru în bloc, să merg la familie, atât timp cât nu ştiu dacă am sau nu COVID. Stau 14 zile la serviciu şi apoi 14 zile în izolare, dar unde să stau în izolare? Portarii nu intră în lege pentru testare", ni s-a plâns, revoltată, Constanţa Gherghe, angajată a căminului "Sf. Spiridon".

Problemele femeii nu par să aibă rezolvare decât pe jumătate, respectiv cerinţa cu privire la cazare. Şi asta pentru că, susţin cei din Primăria Galaţi, angajaţilor de la căminul de bătrâni li se pune la dispoziţie camere pentru izolare, dacă solicită acest lucru. "Un prim grup de salariaţi ai căminului se află acum, după perioada de 14 zile de izolare la locul de muncă, în izolare la domiciliu, cei mai mulţi dintre ei. Cei care au solicitat cazare au primit, Primăria le-a asigurat spaţii de cazare în afara domiciliului, lucru care se va întâmpla şi cu salariaţii care se află acum la cămin, în izolare. Cine va solicita cazare va obţine cu siguranţă", ne-a dat asigurări Petrica Paţilea, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi.

Cât priveşte testarea, DSP Galaţi susţine că femeia va fi testată doar dacă va avea simptomatologie COVID-19. "Personalul de îngrijire, conform metodologiei, este testat de două ori pe lună, respectiv când intră în program. Portarii nu fac parte din categoria care necesită testare de două ori pe lună. Doar personalul de îngrijire. Există metode de prevenţie, pe care dumnealor, în mod imperios, trebuie să le respecte. Dacă dezvoltă simptomatologie specifică, atunci pot fi testaţi", ne-a explicat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Aşadar, în ciuda faptului că la "Sf. Spiridon" este focar de infecţie, doar o parte dintre angajaţi sunt testaţi, iar asta doar atunci când intră în tură, nu şi când pleacă, chiar dacă pericolul de a lua virusul este mult mai mare în centru decât acasă.

Citit 4391 ori Ultima modificare Vineri, 08 Mai 2020 01:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.