Deşi lucrează într-un focar COVID-19, personalul căminelor de bătrâni, testat doar la intrarea în tură

Deşi lucrează într-un focar COVID-19, personalul căminelor de bătrâni, testat doar la intrarea în tură

Angajata cere să fie testată şi să i se ofere o cameră pentru izolare
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
3 comentarii

Încă trei decese din cauza coronavirusului în judeţul Galaţi. Este vorba despre trei bătrâni din centrele de îngrijire "Sf. Ilie" şi "Sf. Spiridon". Astfel, numărul total al deceselor a ajuns la 58, dintr-un total de 415 persoane confirmate cu COVID-19.

"La căminul "Sf. Ilie" s-au înregistrat în weekend patru decese, iar luni încă unul, în total avem 36 de decese. La căminul "Sf. Spiridon", din rândul beneficiarilor sunt 62 de pozitivi, cu unul mai mult decât duminică, iar din rândul personalului sunt 10 pozitivi. În weekend au fost cinci decese, iar luni încă două. În total avem 12 decese", ne-a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

În aceste condiţii, o angajată de la căminul "Sf. Spiridon" cere să fie testată la finalizarea celor 14 zile de muncă în instituţie, chiar dacă legea nu prevede acest lucru şi pentru funcţia pe care ea lucrează. "Eu, ca angajat şi portar în funcţie, nu am decât două cerinţe. Să fiu testată pentru că sunt în linia întâi, iar pe data de 9 mai termin tura de 14 zile. Eu nu pot pleca cu transportul în comun, să intru în bloc, să merg la familie, atât timp cât nu ştiu dacă am sau nu COVID. Stau 14 zile la serviciu şi apoi 14 zile în izolare, dar unde să stau în izolare? Portarii nu intră în lege pentru testare", ni s-a plâns, revoltată, Constanţa Gherghe, angajată a căminului "Sf. Spiridon".

Problemele femeii nu par să aibă rezolvare decât pe jumătate, respectiv cerinţa cu privire la cazare. Şi asta pentru că, susţin cei din Primăria Galaţi, angajaţilor de la căminul de bătrâni li se pune la dispoziţie camere pentru izolare, dacă solicită acest lucru. "Un prim grup de salariaţi ai căminului se află acum, după perioada de 14 zile de izolare la locul de muncă, în izolare la domiciliu, cei mai mulţi dintre ei. Cei care au solicitat cazare au primit, Primăria le-a asigurat spaţii de cazare în afara domiciliului, lucru care se va întâmpla şi cu salariaţii care se află acum la cămin, în izolare. Cine va solicita cazare va obţine cu siguranţă", ne-a dat asigurări Petrica Paţilea, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi.

Cât priveşte testarea, DSP Galaţi susţine că femeia va fi testată doar dacă va avea simptomatologie COVID-19. "Personalul de îngrijire, conform metodologiei, este testat de două ori pe lună, respectiv când intră în program. Portarii nu fac parte din categoria care necesită testare de două ori pe lună. Doar personalul de îngrijire. Există metode de prevenţie, pe care dumnealor, în mod imperios, trebuie să le respecte. Dacă dezvoltă simptomatologie specifică, atunci pot fi testaţi", ne-a explicat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Aşadar, în ciuda faptului că la "Sf. Spiridon" este focar de infecţie, doar o parte dintre angajaţi sunt testaţi, iar asta doar atunci când intră în tură, nu şi când pleacă, chiar dacă pericolul de a lua virusul este mult mai mare în centru decât acasă.

Citit 2918 ori Ultima modificare Vineri, 08 Mai 2020 01:09

3 comentarii

 • postat de Buganu Joi, 07 Mai 2020 07:05 89.39.81.*** Link la comentariu
  0
  0

  Ce asteqptq autoritatile locale? Asteapta sa dispara toti locatari, din aceste centre ? De ce nu-i relocheaza in alte locatii si sa dezinfecteze aceste camine?

  Raportează
 • postat de Economic Marți, 05 Mai 2020 22:36 93.122.251.*** Link la comentariu
  1
  0

  Pai, stai bre! 2 săptămâni muncește, și e testata înainte sa intre la munca. Dar 2 sapt sta acasă, pe principiul autoizolarii. Daca o testează și nu are nici pe dracu', de ce sa mai stea 2 sapt acasă? Sa o testeze la fiecare 2 sapt și sa stea numai la munca, cum e normal. Oamenii nici nu înțeleg cum merge treaba, ei vor doar beneficiile din orice.

  Raportează
 • postat de Cetatean Marți, 05 Mai 2020 06:28 5.13.195.*** Link la comentariu
  1
  6

  Daca lucrezi intr-un focar de infectie toti trebuie testati indiferent daca au sau nu simtome si portarul la fel , acesti oameni vin cu autobuzul la servici si e usor sa se imprastie microbul de la unul la altul ca si in cazul celor trei asistente care au fost gasite pozitiv dar te intrebi cu ce au mers la servici atata timp?

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro