Consultațiile medicale prin telefon, menținute

Consultațiile medicale prin telefon, menținute
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O bună parte din măsurile de protecţie instituite în sistemul de sănătate prin Ordonanţe militare, care s-au dovedit benefice pentru pacienţi și pentru personalul medical, vor fi menţinute şi în perioada următoare, după expirarea stării de urgență, a anunţat, la începutul săptămânii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Instituţia a precizat că se va recomanda ca pacienţii să contacteze telefonic medicul de familie, iar acesta să decidă dacă pacientul poate fi consultat la distanţă, dacă trebuie chemat la cabinet sau dacă persoana trebuie redirecţionată către un medic specialist. CNAS a anunţat că va lua această decizie pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Reprezentanții CNAS au precizat că, în urma consultărilor cu specialiştii din domeniul sănătăţii, vor fi stabilite reglementările necesare privind modul de acordare a serviciilor medicale. Aceste reglementări vor face obiectul unui proiect de act normativ care va fi supus aprobării Executivului.

Recomandări pentru pacienți

”Pe perioada stării de urgenţă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a transmis recomandarea ca, atunci când apare o problemă de sănătate, pacientul să se adreseze mai întâi telefonic medicului de familie, urmând ca acesta să decidă, după caz, dacă îi acordă o consultaţie la distanţă, îl cheamă la cabinet pentru o consultaţie clasică sau îl direcţionează către un medic specialist. Această recomandare va rămâne valabilă şi în perioada următoare, când CNAS va promova toate reglementările referitoare la modalitatea de acordare a serviciilor medicale ce vor intra în vigoare”, a transmis CNAS.

”O parte dintre restricţiile instituite prin Ordonanţele militare vor fi înlocuite cu noi reglementări, dar este necesar şi un grad mai mare de responsabilitate din partea populaţiei. Facem apel către cetăţeni să adopte în continuare un comportament prudent, în concordanţă cu recomandările specialiştilor, pentru a preveni îmbolnăvirile cu COVID-19”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

De asemenea, într-o notă internă trimisă către toate casele de asigurări de sănătate din țară, conducerea CNAS precizează din nou faptul că, pe perioada stării de urgență, consultațiile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, respectiv în pachetul minimal de servicii medicale, pot fi acordate și la distanță, acestea putând fi acordate atât de medicii de familie, cât și de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, ”cu încadrarea în numărul maxim de opt consultații pe oră”.

”Pentru a fi mai elocvent”, mai scrie în notă, a fost modificată descrierea modului de prezentare din ”telemedicină” în ”servicii stare de urgență”.

Citit 1663 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Mai 2020 23:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.