”Suntem cei mai expuși unei contaminări în masă”. Avertisment al medicului chirurg Paul Ichim

”Suntem cei mai expuși unei contaminări în masă”. Avertisment al medicului chirurg Paul Ichim
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Izbucnirea epidemiei de Covid-19 a dus la reorganizarea în grabă a majorității spitalelor gălățene, pentru ca aceste unități medicale să poată primi pacienți infectați cu noul coronavirus. Schimbările survenite aproape peste noapte în funcționarea spitalelor au însemnat și amânarea în masă a pacienților care aveau nevoie de internări și de operații, dar care nu erau considerați urgențe. Despre inconvenientele care au decurs inevitabil de aici și despre riscurile cărora li se sunt supuși pacienți și personal medical, deopotrivă, a scris cunoscutul chirurg gălățean Paul Ichim, într-un mesaj publicat pe o rețea de socializare.

Doctorul Paul Ichim se întreabă, aproape retoric, ”ce este Spitalul Județean (Galați – n.r.), în ecuația ultimelor două luni”. ”Cu toate că nu este spital de primă linie Covid, Județeanul primește, de la celelalte spitale desemnate în acest sens, toate cazurile mai dificile. De la Spitalul de Boli Infecțioase, care nu are, nici în acest moment, ATI (terapie intensivă – n.r.). Spitalul CFR, pe considerentul că are doar un aparat de ventilație mecanică și că nu-și poate deranja seara medicii, trimite la Județean. Problema cu Spitalul de Pneumoftiziologie este deja cunoscută, nu poate primi bătrâni cu acest Covid, deoarece au comorbidități și nu se pricep. Că au bolnavi cu TBC și patologie complexă nu se pune, cei cu acest Covid se trimit la Județean”, scrie dr. Paul Ichim, care adaugă și că:

”Județeanul se chinuie, de două luni, să-și delimiteze circuitele, este singurul spital care încearcă să-și trieze cazurile în acele corturi. Puterea de testare în timp real este limitată. După vechea tradiție încetățenită bine, totul se descarcă la Județean. În gardă, habar nu ai dacă de întâlnești cu viroza (Covid-19  - n.r.). Din cauza asta, spitalul a funcționat la 25-30 la sută din capacitate”.

”Trebuie să ne rugăm să nu se complice unul din pacienții ce așteaptă”

Chirurgul vorbește și despre situația de la Terapie Intensivă, acolo unde sunt duse cazurile severe de Covid-19. ”Bolnavii cu restul patologiilor au lăsat frica, în ultimele două săptămâni, si vin disperati la spital (la Județean – n.r.). Avem de operat din ce în ce mai mult, dar trebuie să tot decalăm programul și să ne rugăm Divinității să nu se complice unul din pacienții ce așteaptă (multă oncologie). Serviciul de terapie intensivă are o groază de personal imobilizat la acel compartiment Covid, iar spațiul pentru terapia postoperatorie este astfel limitat. Spitalul Județean ar trebui să asiste doar pacienții care au Covid cu urgențe medico-chirurgicale. Numărul acestora, în aceste două luni, a fost foarte, foarte mic”.

”În maniera asta, (...) nu mai poate continua”

Doctorul Ichim se întreabă, în consecință, ”ce se dorește de la acest spital?”, atrăgând atenția asupra problemei principale, și anume faptul că pacienților cu alte boli decât Covid-19 (uneori mult mai severe) nu le poate fi acordată asistența medicală așa cum ar trebui.

”În maniera asta, nu putem acoperi asistența medicală a celorlalte patologii, suntem blocați cu ce nu ar trebui să fie asistat aici, fiind și cei mai expuși unei contaminări în masă. Văd că toți ai noștri, din spital, cam tac. Ar fi cazul să-și asume rolul desemnat fiecare spital în parte. Îi rog (pe colegi – n.r.) să scrie pe aici, să cunoască lumea cu ce ne lovim acolo. Știu că o dotare în timp scurt, o regândire a circuitelor ia timp și cere resurse materiale, dar, în mod sigur, în maniera asta, în care nimeni nu mai ascultă de nimeni și aruncă doar în curtea Județeanului, nu mai poate continua”, concluzionează dr. Ichim.

Postarea publicată de chirurgul gălățean a fost distribuită de sute de ori, primind zeci de comentarii, în marea lor majoritate pozitive, precum și numeroase reacții din partea cititorilor, personal medical sau pacienți.

Planul de luptă contra Covid-19

În momentul în care criza provocată de noul coronavirus a devenit o certitudine, în România, Ministerul Sănătății a pus la punct un plan prin care a stabilit că pacienții confirmați cu Covid-19 vor fi tratați în spitalele de boli infecțioase. Nouă astfel de spitale există în România, dintre care unul și în Galați. Restul spitalelor, municipale (Galațiul nu mare are, de ani buni, spital municipal – n.r.) sau județene, au fost încadrate ca unități din linia a doua, destinate primirii pacienților cu Covid-19, atunci când spitalele de boli infecțioase nu ar mai fi făcut față.

În Galați, din cauza faptului că Spitalul de Boli Infecțioase nu are încă o secție de Terapie Intensivă, autoritățile au hotărât ca pacienții cu forme grave de Covid-19 să fie duși în secția ATI a Spitalului Județean. Din acest motiv, dar și din cauza introducerii măsurilor suplimentare de protecție în trierea pacienților, Spitalul Județean Galați a ajuns în situația de a funcționa la doar o treime din capacitate.

Am luat legătura și cu conducerea Spitalului CFR Galați pentru a obține un punct de vedere în legătură cu acest subiect. ”Medicii noștri au venit de acasă, în afara orelor de program, ori de câte ori au fost solicitați pentru pacienții internați. Problema este că dispunem doar de doi medici anesteziști, motiv pentru care este imposibil să asiguri o linie permanentă de gardă. Spitalul CFR Galați este singurul de suport Covid-19 din județul Galați, iar, din 5 aprilie, avem internați aici doar pacienți cu această patologie. De atunci, au fost spitalizați 132 de pacienți, mulți dintre ei cu boli asociate”, a declarat, pentru ”Viața liberă”, Carmen Șerbănescu, managerul Spitalului CFR Galați.

Când vom avea primul tratament pentru Covid-19

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite, afirmă că este foarte posibil ca un tratament pentru Covid-19 să apară înaintea unui vaccin, scrie Mediafax, preluând CNN.

„Există o şansă mai bună, în timp, de a avea ceva care să ajute la tratare, înainte să avem de fapt capacitatea de a distribui vaccinul sigur şi eficient”, a declarat Anthony Fauci. El a menţionat că are încredere în medicamentul Remdesivir. „Folosim acest medicament, în combinaţie cu alte medicamente, şi urmărim, de asemenea, efectul unor tratamente precum transferul pasiv de plasmă”, a mai spus el. Fauci a precizat, de asemenea, că există speranţa obţinerii unui tratament cu anticorpi monoclonali, care se va dovedi a fi un succes.

În prezent, medicii pot trata doar simptomele provocate de Covid-19, nu și boala, în sine. Organismul pacientului este cel care luptă cu virusul și îl poate învinge. Atunci când sistemul imunitar al bolnavului este slăbit sau atunci când pacientul este o persoană vârstnică și cu alte boli asociate, noul coronavirus poate provoca forme mai grave ale bolii, care pot conduce inclusiv la deces.

Noul coronavirus nu și-a pierdut din putere

Experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi o serie de alţi oameni de ştiinţă au declarat, recent, că nu există dovezi care să susţină teoria conform căreia noul coronavirus şi-a pierdut din putere, potrivit Reuters. Astfel, oamenii sunt sfătuiți să respecte, în continuare, regulile de igienă și pe cele de distanțare socială. De altfel, măsurile de relaxare din ultimele săptămâni au condus, în ultimele zile, la o creștere accelerată a cazurilor nou diagnosticate de Covid-19, ceea ce arată că virusul este încă o amenințare.

Citit 6092 ori Ultima modificare Joi, 18 Iunie 2020 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.