EXCLUSIV VL | Spitalul Județean a rămas două zile fără kituri de testare COVID-19. Timp de așteptare de zeci de ore

EXCLUSIV VL | Spitalul Județean a rămas două zile fără kituri de testare COVID-19. Timp de așteptare de zeci de ore
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Timp de două zile, în această săptămână, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați nu au putut fi făcute analize pentru depistarea COVID-19, după ce unitatea medicală a rămas fără kiturile necesare testării. Pacienții au fost nevoiți să aștepte ore bune până la venirea rezultatelor, ceea ce a provocat nemulțumiri.

Ionel Matei a ajuns marți la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean. Bărbatul, în vârstă de 60 de ani, a fost diagnosticat cu cancer, la sfârșitul anului trecut. După o cură de radioterapie, gălățeanul era programat acum pentru operație. "Soțulului meu i-a fost făcut testul pentru COVID-19, după care a fost dus într-un salon, unde mai era un pacient, aflat și el în așteptarea rezultatului testului. Lucrul acesta se întâmpla marți dimineață. Orele au trecut, iar soțul meu a întrebat cât mai durează până vine rezultatul. I s-a răspuns că nu sunt kituri pentru testare și că va mai dura", a povestit soția bărbatului.

Au trecut în jur de 40 de ore până a venit rezultatul testului. "Le-a fost adusă mâncare, cum e mâncarea de spital. Personalul medical era echipat corespunzător, dar pacienții care au stat în același salon s-ar fi putut infecta unul de la altul, dacă unul din ei avea coronavirus. Asta după ce le fuseseră luate probe pentru testare. Mai mult, din cauza formei de cancer pe care o are, soțul meu era constipat de patru zile. Când a informat personalul medical despre acest lucru, i s-a răspuns "Așa, și?". Știm că în spital este mult de lucru acum, însă puțină omenie tot cred că ar trebui să existe. Am vrut să facem publică această întâmplare, pentru ca alți pacienți să nu sufere la fel. În secția de Chirurgie, unde a fost dus mai apoi, condițiile erau ca într-un spital modern din străinătate", a adăugat femeia, care ne-a trimis și un film în care se pot vedea condițiile din salonul în care s-a așteptat rezultatul testului. În imagini se vede un salon vechi de spital, cu podeaua degradată și cu pereții coșcoviți.

Kiturile au venit cu întârziere

Am solicitat un punct de vedere din partea conducerii spitalului, pentru a afla ce a cauzat acest interval mare de așteptare pentru pacienți.

"Timp de două zile, Spitalul Județean nu a avut kituri de testare. Acestea au fost comandate, dar nu au venit la timp. În tot acest interval, din dispoziția Direcției de Sănătate Publică Galați, testele pentru bolnavii veniți la Urgențe au fost lucrate la Spitalul de Pneumoftiziologie din Galați, unde există o capacitate de numai 32 de teste pe zi. Au fost de făcut câteva sute de teste, având în vedere numărul mare de pacienți care se prezintă la Urgențe, de unde și timpul mare de așteptare. Știm că a fost neplăcut pentru pacienți, dar aceștia sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm pentru a nu risca să infectăm personalul medical și pacienții aflați deja în spital", a declarat pentru "Viața liberă" dr. Aurelia Romilă, directorul medical al Spitalului Județean Galați.

Potrivit medicului citat, de regulă, rezultatele vin într-un interval de trei-patru ore, deoarece Spitalul Județean dispune de două aparate RT-PCR pentru testări COVID-19. Mai mult, un al treilea astfel de dispozitiv urmează să devină funcțional în curând, ceea ce va crește capacitatea de testare.

În ceea ce privește condițiile din salon, dr. Aurelia Romilă a explicat că, până la venirea rezultatelor, pacienții sunt ținuți într-o secție-tampon, unde saloanele nu au fost încă renovate, deoarece este nevoie ca, mai întâi, să se finalizeze lucrările de consolidare ale clădirii unității.

Citit 4132 ori Ultima modificare Luni, 22 Iunie 2020 01:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.