Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
2 comentarii

Asiguraţii vor avea nevoie din nou de cardul naţional de sănătate, de la 1 iulie, a informat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), precizând însă că există anumite excepţii, cazuri în care utilizarea documentului nu este cerută. Iată care sunt acestea.

Potrivit CNAS, cardul de sănătate redevine obligatoriu, cu excepţia consultaţiilor la medicul de familie şi la specialistul din ambulatoriu, unde serviciile medicale pot fi accesate fără utilizarea documentului, până la data de 30 septembrie 2020.
Pe de altă parte, începând de miercuri, 1 iulie, toate celelalte servicii medicale, serviciile de îngrijiri la domiciliu, medicamentele şi materialele sanitare, precum şi dispozitivele medicale se acordă şi se validează doar în baza acestui document electronic (sau a documentelor înlocuitoare, după caz).
Astfel, la 1 iulie va fi reluată obligativitatea utilizării cardului naţional de sănătate pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare cu paturi şi de către furnizorii de investigaţii paraclinice, furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu/îngrijiri paliative la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale şi furnizorii de medicamente.

Consultaţii medicale la distanţă

Tot până la data de 30 septembrie, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului, vor rămâne în vigoare următoarele modificări:

 • consultaţiile medicale acordate în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped, pot fi acordate şi la distanţă, utilizând orice mijloace de comunicare. Consultaţiile medicale la distanţă se acordă cu încadrarea în numărul maxim de opt consultaţii pe oră;
 • consultaţiile la medicul specialist din ambulatoriu se acordă fără a fi necesar biletul de trimitere;
 • în urma consultaţiilor acordate la distanţă, medicul de familie/medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripţiile medicale; documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică;  
 • medicii din spital pot elibera, dacă situaţia o impune, la externarea asiguratului, prescripţie medicală pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile;  
 • pentru situaţiile care necesită prezentarea de documente casei de asigurări de sănătate de către asigurat, documentele pot fi transmise casei de asigurări de sănătate prin mijloace electronice de comunicare; mijloacele electronice de comunicare se pot folosi şi pentru transmiterea de către casele de asigurări de sănătate a documentelor eliberate, necesare asiguraţilor.
Citit 2897 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iulie 2020 00:09

2 comentarii

 • postat de @Gicapanda Marți, 30 Iunie 2020 13:11 5.13.187.*** Link la comentariu
  1
  3

  @Gicapanda Cred ca trebuie sa mergeti la Casa de Sanatate sa faceti cerere pentru card.

  Raportează
 • postat de Gicapanda Marți, 30 Iunie 2020 09:35 193.230.156.*** Link la comentariu
  2
  4

  Ce facem noi cei care nu am avut niciun card de sanatate eliberat anterior, dar totusi suntem in sistem si platim de cel putin 2 ani?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.