Focarul de la Spitalul Judeţean se extinde rapid
Foto: Marian Calestru

Focarul de la Spitalul Judeţean se extinde rapid
Evaluaţi acest articol
(44 voturi)

Situaţie din ce în ce mai critică la Spitalul Judeţean „Sf. Apostol Andrei” din Galaţi, unde 53 de angajaţi sunt, în prezent, infectaţi cu coronavirus. Numărul cadrelor medicale infectate creşte de la o zi la alta, fiind afectaţi angajaţi din diferite secţii ale unităţii. În tot acest timp, colegii lor - medici, asistente, infirmiere, brancardieri - faţă cu greu situaţiei actuale. Mai grav este că numărul infectărilor creşte şi în afara spitalului, iar acest lucru arată că oamenii s-au relaxat mult prea tare şi au uitat de regulile de protecţie. Din păcate, situaţia se agravează de la o zi la alta, lucru care ar trebui să îi sperie şi pe cei care nu cred în existenţa acestui virus.

Iar genul acesta de cetăţeni pare să fie din ce în ce mai întâlnit. Oriunde ai merge, la magazin, la spital sau la o terasă, cu siguranţă cineva va susţine că noul coronavirus nu există şi că totul este doar o manipulare politică. Ei bine, virusul există, iar pentru asta pot depune mărturie zeci de mii de români care au trecut prin această experienţă. Faptul că există încă oameni care nu cred în existenţa virusului se reflectă în numărul din ce în ce mai mare de infectări. Judeţul nostru nu face excepţie, ba chiar se află în fruntea clasamentului, numărul zilnic al îmbolnăvirilor fiind mult mai mare decât în perioada în care ţara noastră se afla în stare de urgenţă, iar specialiştii spuneau că este vârful pandemiei. Aşadar, conform datelor oficiale, în judeţul nostru, în doar 24 de oare, au fost confirmate 41 de cazuri noi, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 1.112. Numărul infectărilor este mult mai mare decât cel al vindecărilor, care, în ultimele 24 de ore, a crescut doar cu 13 cazuri. Astfel, din cei 1.112 gălăţeni infectaţi, 676 s-au vindecat, iar 95 şi-au pierdut viaţa. Ultimul deces a fost anunţat tot în ultimele 24 de ore. Trebuie precizat şi faptul că, de la începutul pandemiei, au fost efectuate 10.546 de teste pentru depistarea coronavirusului, 106 fiind făcute în ultimele 24 de ore. 

Situaţie critică la spital

Printre cei care au primit teste pozitive la coronavirus se numără şi 15 angajaţi ai Spitalului Judeţean, numărul total al angajaţilor infectaţi ajungând acum la 53. Angajaţii depistaţi cu coronavirus provin din nouă secţii diferite ale spitalului, patru dintre ele fiind deja închise pentru dezinfecţie. „În prezent sunt confirmate pozitiv 53 de cadre medicale, respectiv cinci medici şi 48 personal medico-sanitar şi auxiliar. Distribuţia acestora pe secţii este următoarea: cardiologie – 13 cazuri, medicină internă II – 26 cazuri, chirurgie generală II – 5, UPU – 1 caz, oncologie medicală – 3 cazuri, urologie – 1 caz, balneo-fizio-terapie – 1 caz, medicină internă I – 1 caz, reumatologie – 1 caz şi personal administrativ (liftieră) – 1 caz”, ne-a declarat dr. Ionuţ Băneşanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.

În acest context, conducerea unităţii medicale a dispus restricţionarea internărilor în toate secţiile spitalului şi dezinfectarea tuturor secţiilor unde au fost depistate cazuri de infectare. „Secţiile Cardiologie, Medicină internă II şi chirurgie generală II au fost închise temporar, s-a efectuat curăţenie generală, dezinfecţia tuturor suprafeţelor, dezinfecţii terminale şi s-au recoltat probe epidemiologice”, a adăugat dr. Ionuţ Băneşanu.

Unii internaţi, alţii epuizaţi

De asemenea, pacienţii cu rezultate negative şi stare generală stabilă au fost externaţi, iar pacienţii cu rezultate negative care necesitau continuarea tratamentului de specialitate au fost transferaţi în alte secţii. Totodată, pacienţii cu rezultate pozitive au fost transferaţi în spitale support, iar secţiile au fost eliberate pentru  dezinfecţie terminală, conform protocoalelor, pentru ca apoi să fie redeschise.

În timp ce o parte dintre angajaţi sunt în spitalele suport sau sunt izolaţi la domiciliu, colegii lor fac faţă cu greu situaţiei. Cadrele mediacle sunt obligate să poarte echipamente de protecţie, în ciuda faptului că afară sunt temperaturi extrem de mari, iar asta le îngreunează şi mai mult munca. «Unitatea de Primiri Urgenţe este supraaglomerată, iar personalul lucrează în condiţii foarte dificile. Colegii mei sunt epuizaţi şi fac faţă cu greu, mai ales că situaţia este din ce în ce mai complicată. Facem un apel către populaţie să respecte normele sanitare şi să dea dovadă de o conduită responsabilă, de seriozitate şi solidaritate, pentru a depăşi cu bine această perioadă », a conchis purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean. 

Limitarea răspândirii acestui virus ţine de fiecare dintre noi. „Nivelul de educaţie civică este foarte scăzut. Ce mă interesează pe mine de ce păţesc alţii? Ori, dacă egoismul lor duce la ignorarea măsurilor de protecţie socială, pe ansamblu suntem afectaţi toţi şi, în special, va fi afectată viaţa socială şi economică pe termen lung”, a scris, pe site-ul ziarului, domnul Emil Popa, unul dintre mulţii gălăţeni responsabili şi nemulţumiţi de atitudinea semenilor lor.

Citit 22104 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Iulie 2020 02:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.