Focarul de la Spitalul Judeţean se extinde rapid

Focarul de la Spitalul Judeţean se extinde rapid

Marian Calestru
Evaluaţi acest articol
(44 voturi)
11 comentarii

Situaţie din ce în ce mai critică la Spitalul Judeţean „Sf. Apostol Andrei” din Galaţi, unde 53 de angajaţi sunt, în prezent, infectaţi cu coronavirus. Numărul cadrelor medicale infectate creşte de la o zi la alta, fiind afectaţi angajaţi din diferite secţii ale unităţii. În tot acest timp, colegii lor - medici, asistente, infirmiere, brancardieri - faţă cu greu situaţiei actuale. Mai grav este că numărul infectărilor creşte şi în afara spitalului, iar acest lucru arată că oamenii s-au relaxat mult prea tare şi au uitat de regulile de protecţie. Din păcate, situaţia se agravează de la o zi la alta, lucru care ar trebui să îi sperie şi pe cei care nu cred în existenţa acestui virus.

Iar genul acesta de cetăţeni pare să fie din ce în ce mai întâlnit. Oriunde ai merge, la magazin, la spital sau la o terasă, cu siguranţă cineva va susţine că noul coronavirus nu există şi că totul este doar o manipulare politică. Ei bine, virusul există, iar pentru asta pot depune mărturie zeci de mii de români care au trecut prin această experienţă. Faptul că există încă oameni care nu cred în existenţa virusului se reflectă în numărul din ce în ce mai mare de infectări. Judeţul nostru nu face excepţie, ba chiar se află în fruntea clasamentului, numărul zilnic al îmbolnăvirilor fiind mult mai mare decât în perioada în care ţara noastră se afla în stare de urgenţă, iar specialiştii spuneau că este vârful pandemiei. Aşadar, conform datelor oficiale, în judeţul nostru, în doar 24 de oare, au fost confirmate 41 de cazuri noi, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 1.112. Numărul infectărilor este mult mai mare decât cel al vindecărilor, care, în ultimele 24 de ore, a crescut doar cu 13 cazuri. Astfel, din cei 1.112 gălăţeni infectaţi, 676 s-au vindecat, iar 95 şi-au pierdut viaţa. Ultimul deces a fost anunţat tot în ultimele 24 de ore. Trebuie precizat şi faptul că, de la începutul pandemiei, au fost efectuate 10.546 de teste pentru depistarea coronavirusului, 106 fiind făcute în ultimele 24 de ore. 

Situaţie critică la spital

Printre cei care au primit teste pozitive la coronavirus se numără şi 15 angajaţi ai Spitalului Judeţean, numărul total al angajaţilor infectaţi ajungând acum la 53. Angajaţii depistaţi cu coronavirus provin din nouă secţii diferite ale spitalului, patru dintre ele fiind deja închise pentru dezinfecţie. „În prezent sunt confirmate pozitiv 53 de cadre medicale, respectiv cinci medici şi 48 personal medico-sanitar şi auxiliar. Distribuţia acestora pe secţii este următoarea: cardiologie – 13 cazuri, medicină internă II – 26 cazuri, chirurgie generală II – 5, UPU – 1 caz, oncologie medicală – 3 cazuri, urologie – 1 caz, balneo-fizio-terapie – 1 caz, medicină internă I – 1 caz, reumatologie – 1 caz şi personal administrativ (liftieră) – 1 caz”, ne-a declarat dr. Ionuţ Băneşanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.
În acest context, conducerea unităţii medicale a dispus restricţionarea internărilor în toate secţiile spitalului şi dezinfectarea tuturor secţiilor unde au fost depistate cazuri de infectare. „Secţiile Cardiologie, Medicină internă II şi chirurgie generală II au fost închise temporar, s-a efectuat curăţenie generală, dezinfecţia tuturor suprafeţelor, dezinfecţii terminale şi s-au recoltat probe epidemiologice”, a adăugat dr. Ionuţ Băneşanu.

Unii internaţi, alţii epuizaţi

De asemenea, pacienţii cu rezultate negative şi stare generală stabilă au fost externaţi, iar pacienţii cu rezultate negative care necesitau continuarea tratamentului de specialitate au fost transferaţi în alte secţii. Totodată, pacienţii cu rezultate pozitive au fost transferaţi în spitale support, iar secţiile au fost eliberate pentru  dezinfecţie terminală, conform protocoalelor, pentru ca apoi să fie redeschise.
În timp ce o parte dintre angajaţi sunt în spitalele suport sau sunt izolaţi la domiciliu, colegii lor fac faţă cu greu situaţiei. Cadrele mediacle sunt obligate să poarte echipamente de protecţie, în ciuda faptului că afară sunt temperaturi extrem de mari, iar asta le îngreunează şi mai mult munca. «Unitatea de Primiri Urgenţe este supraaglomerată, iar personalul lucrează în condiţii foarte dificile. Colegii mei sunt epuizaţi şi fac faţă cu greu, mai ales că situaţia este din ce în ce mai complicată. Facem un apel către populaţie să respecte normele sanitare şi să dea dovadă de o conduită responsabilă, de seriozitate şi solidaritate, pentru a depăşi cu bine această perioadă », a conchis purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean. 
Limitarea răspândirii acestui virus ţine de fiecare dintre noi. „Nivelul de educaţie civică este foarte scăzut. Ce mă interesează pe mine de ce păţesc alţii? Ori, dacă egoismul lor duce la ignorarea măsurilor de protecţie socială, pe ansamblu suntem afectaţi toţi şi, în special, va fi afectată viaţa socială şi economică pe termen lung”, a scris, pe site-ul ziarului, domnul Emil Popa, unul dintre mulţii gălăţeni responsabili şi nemulţumiţi de atitudinea semenilor lor.

Citit 21185 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Iulie 2020 02:26

11 comentarii

 • postat de Adrian Miercuri, 08 Iulie 2020 19:49 89.39.81.*** Link la comentariu
  10
  21

  Radler daca tu nu poti gandi singur si iti trebuie stare de urgenta f bine baiatule dar restul oamenilor cu capul pe umeri nu o vor. De ce afara nu e stare de urgenta si totul e ok comunistule? Ai nevoie de tatuc sa iti spuna ce sa faci ca tu nu ai creier? De vina sunt autoritatile care nu isi fac treaba nu ccr ul care dispune respectarea constitutiei ca tu vrei in ue sovieticule nu la rusi

  Raportează
 • postat de Gălăţean Miercuri, 08 Iulie 2020 18:58 5.13.210.*** Link la comentariu
  14
  6

  ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ....

  Raportează
 • postat de Akbar Miercuri, 08 Iulie 2020 17:05 5.13.216.*** Link la comentariu
  11
  22

  Bine ca am gasit si acum, vinovatii: din nou cadrele medicale si lipsa mastilor FPP3.
  Dar cu ghiolbanimea care poarta masca ca pe chiloti, ce facem ?
  Dar cu analabetii functionali care aplauda ca focile personaje gen Catarama, si se cred Robocop, ce facem ?
  Tu ceri responsabilitate si simt civic de la un popor care e pe ultimul loc in Europa la consumul de sapun, pasta de dinti si hartie higienica ?
  Inseamna ca, ori esti fumat rau, ori chiar asta iti doresti sa se intample.
  Romanul stie doar de frica propriului buzunar.

  Raportează
 • postat de Tecucean Miercuri, 08 Iulie 2020 15:09 86.104.139.*** Link la comentariu
  17
  38

  Cadrele medicale, doctori, chirugi, asistente medicale ştiu mai multă medicină decât vom şti noi restul vreodată

  Să îi acuzăm de această erupţie, este o nebunie.

  Problema o reprezintă tot populaţia, în mare parte foarte ne educată, ca să nu zic alte cuvinte mai dure, şi foarte încăpăţânată !!!

  Deh, vorba proverbului - prostul nu e prost destul, până nu este şi fudul

  Raportează
 • postat de Radler Miercuri, 08 Iulie 2020 14:47 194.105.20.*** Link la comentariu
  14
  26

  Astazi o zi foarte trista .....din multele care vor veni ....am inregistrat un nou RECORD NEGATIV - 555 de cazuri - fabulos ..jumatate de Europa ne-au trecut pe lista rosie .......iar la noi in tara nici o problema de resctrictii .....DURERE IN .....
  Alte spitale din tara pline cu personla medical infectat ...Ploiesti ...mai nou Timisoara ....
  PENTRU CLASA POLITICA , CCR SI ALTII .....REINTRODUCETI STAREA DE URGENTA 3 LUNI ...OBLIGATORIU.......

  Raportează
 • postat de Dr. House Miercuri, 08 Iulie 2020 13:39 193.231.148.*** Link la comentariu
  8
  26

  Management deficitar, defectuos, in toata aceasta criza COVID. Aerul conditionat recircula aerul din interior. E nevoie de aparate care sa aduca aer proaspat! Toata lume trebuie sa poarte masca in spitale, FFP3! Pacientii, oricare ar fi ei trebuie sa primeasca masca FFP3 sau tinuti in izolete! Triajul este prost facut, cel mai proababil doctorii nu folosesc mastile cum trebuie sau nu le folosesc. Fiecare pacient care intra in spital trebuie testat, medicii trebuie testati zilnic. Sfatul meu e ca medicii sa nu se complaca in situatia in care nu pot trata pacienti din cauza covid!

  Raportează
 • postat de catalin Miercuri, 08 Iulie 2020 10:46 5.13.170.*** Link la comentariu
  43
  8

  Foate bine spus au primit teste pozitive inteleg ca ministerul a trimis testele contaminate deja la galati sa maresca numarul infectatilor in scopuri doar de ei stiute,,Printre cei care au primit teste pozitive la coronavirus se numără şi 15 angajaţi ai Spitalului Judeţean"

  Raportează
 • postat de Radler Miercuri, 08 Iulie 2020 09:08 194.105.20.*** Link la comentariu
  14
  33

  Tot nu pot sa inteleg ...cum medici de profesie cu ani de experienta trateaza acest subiect cu indolenta (sa nu zic altceva) .......Dupa 6 luni de coronavirus in spitale cazuri de infectia ale cadrelor medicale creste alarmant ...si nu numai la Galati si in restul tarii......Daca medici nu se protejeaza .....restul inconstiientilor ce sa mai zic ..
  Nu mai spun de farmacii ., magazine de cartier .....unde n-au nici o treaba cu protectia si distantarea sociala.....NIMIC.
  Propun si Sustin reintroducerea starii de urgenta IMEDIAT pentru minin 3 luni .....

  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleza Miercuri, 08 Iulie 2020 08:03 93.122.251.*** Link la comentariu
  4
  30

  Pentru o informare corecta ar fi trebuit sa ne raspundeti la cateva intrebari de baza:

  Cate paturi sunt in Spitalul Judetean?
  Cate dintre acestea sunt ocupate de pozitivi covid?
  Cati dintre acestia sunt asimptomatici?
  Cati dintre acestia au simptome?
  Cati dintre acestia au si alte afectiuni care le pun in pericol viata?
  Cati dintre medicii testati pozitiv sunt asimptomatici?

  Raportează
 • postat de Eu Miercuri, 08 Iulie 2020 07:45 5.13.149.*** Link la comentariu
  19
  15

  Eu stiu ca suntem corecti purtam masca in spatii inchise si pastram distanta sociala atat la interior cat si afara.
  Vad ca si altii fac la fel oriunde merg, atunci de unde cresterea numarului de infectari in plina vara?!
  Ce simptome au cei infectati care sunt internati in spital ? Cum se simt, sunt in stare grava sau nu? sunt asimptomatici sau nu?

  Raportează
 • postat de Un galatean Miercuri, 08 Iulie 2020 07:29 5.13.145.*** Link la comentariu
  12
  45

  Cei ce nu cred in dezastrul provocat de acest virus si nu respecta regulile impuse, ar trebui sa presteze o zi de voluntariat in spital, sa vada suferintele prin care trec cei infestati, conditiile celor ce se lupta sa i salveze, si poate isi fac si ei rost de un virus cu aceasta ocazie, si sigur se vor convinge ca nu sunt vorbe in vant.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.