Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galați: Noul coronavirus nu se transmite prin sânge

Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galați: Noul coronavirus nu se transmite prin sânge
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Nevoia de produse pe bază de sânge este foarte mare în spitalele gălățene, atrag atenția medicii. Din păcate, numărul donatorilor de sânge a scăzut considerabil, în ultima perioadă, fapt ce pune în pericol tratamentele multor bolnavi. Conducerea Centrului Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galați lansează un apel către gălățeni pentru donarea de sânge, un act medical sigur și benefic pentru sănătate.

Din sângele donat de o persoană pot fi ajutați până la trei bolnavi, aflați, de multe ori, în stare gravă. Județul Galați ar avea nevoie de aproximativ 80 de donatori de sânge pe zi, pentru a acoperi nevoia spitalelor. În realitate, numărul persoanelor care merg să doneze sânge este mult mai mic.

"CRTS Galați a stat mereu bine în ceea ce privește numărul donatorilor de sânge. În ultima vreme, însă, din ce în ce mai puțini voluntari vin să doneze. Marți, spre exemplu, am avut sub 20 de donatori de sânge, ceea ce este foarte puțin. Îi sunăm pe oamenii pe care îi avem în bazele noastre de date, însă mulți ne spun că sunt plecați în concedii. Alții se tem, poate, că s-ar putea îmbolnăvi. Ceea ce toată lumea trebuie să înțeleagă este că la CRTS Galați donarea de sânge se face în condiții de maximă siguranță. Acest act medical este benefic pentru sănătatea donatorului, nu implică niciun fel de riscuri. Mai mult, trebuie subliniat și că noul coronavirus nu se transmite prin sânge", a precizat Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galați.

Gălățenii care vor să doneze sânge o pot face de luni până vineri, în intervalul orar 7,00 - 12,00, la sediul Centrului de Transfuzii Galați, situat pe strada Regiment 11 Siret nr. 48A.

Bine de știut, înainte de a dona

O persoană poate deveni donatoare de sânge în condiţiile în care îndeplineşte o serie de criterii, care sunt verificate în momentul în care se prezintă la centru. Prima condiţie obligatorie este vârsta minimă de 18 ani. Există recomandarea ca prima donare să se facă cât mai aproape de această vârstă. Un al doilea criteriu se referă la greutatea persoanei care donează: aceasta trebuie să aibă în jur de 60 de kilograme, dar bineînţeles că greutatea se corelează cu înălţimea, astfel încât să existe un raport optim între greutate, înălţime şi cantitatea de sânge recoltată. La o şedinţă de donare se recoltează aproximativ 450 de mililitri de sânge.

Dimineaţă, înainte de a dona, puteţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumaţi.

După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă, la cerere. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă.

Citit 2490 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Iulie 2020 17:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.