Mii de gălățeni nu au medic de familie

Mii de gălățeni nu au medic de familie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În opt comune din județul Galați nu mai există cabinete medicale de familie. În timp ce în șase dintre acestea asistența medicală este asigurată de medici din alte localități, locuitorii din două comune nu au deloc medic de familie, de cel puțin câțiva ani. Grav este că prea puțini dintre medicii tineri sunt dispuși să profeseze în zonele mai sărace ale județului.

La începutul lui august, județul Galați avea un deficit de aproximativ 90 de medici de familie, potrivit unor grafice publicate de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie. În zeci de comune sunt prea puțini medici pentru nevoile populației, iar municipiul Galați conduce în acest top nedorit, cu un deficit de 34 de medici de familie.

La Buciumeni și la Bălășești, situația este cea mai problematică. Cu o populație alcătuită în principal din oameni bătrâni, cu numeroase probleme medicale, cele două comune nu au medic de familie. Unii dintre cei în jur de 4.500 de locuitori din Bălășești și din Buciumeni s-au înscris pe listele medicilor de familie din localitățile învecinate. Alții, însă, nu au acces, pur și simplu, nici la cea mai elementară asistență medicală. De cealaltă parte, o singură comună din Galați are excedent de medici de familie. Este vorba de Scânteiești (în componența căreia intră satele Scânteiești și Fântânele - n.red.), acolo unde există doi medici, în condițiile în care necesarul ar fi de unul.

Deficit uriaș de medici pe plan național

Privită într-un context mai larg, situația este cât se poate de gravă. România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea din cauze evitabile. Lipsa prevenției (care, în mod normal, intră în atribuțiile medicilor de familie - n.red.) și accesul dificil la servicii medicale de bază, precum și abuzul de alcool și alimentația deficitară sunt principalii factori care ne plasează pe acest nedorit loc fruntaș.

Pe plan național, 328 de comune din România nu au niciun medic de familie. Din acest motiv, 559.611 locuitori, adică 2,52 la sută din populația țării, nu au medic de familie în localitatea în care trăiesc.

România nu este singura țară europeană care se confruntă cu lipsa medicilor de familie. Alte țări europene au acționat însă și continuă să acționeze pentru a remedia această situație.

Citit 1640 ori Ultima modificare Luni, 03 August 2020 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.