Pacienții cronici, fără acces în spitale, fără evaluări și cu operații amânate
Foto: Arhiva VL

Pacienții cronici, fără acces în spitale, fără evaluări și cu operații amânate
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

​Pacienții cronici din România "nu au acces în caz de nevoie în spitale, nu beneficiază de evaluările necesare, nu sunt operați și sunt puși să aștepte pe o perioadă nedefinită", acuză Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), una dintre cele mai mari asociații de pacienți din țara noastră. "Ce se întâmplă cu pacienții cu HIV, tuberculoză și alte boli infecțioase, având în vedere că spitalele de boli infecțioase sunt transformate în spitale COVID pe termen nelimitat?", se întreabă pacienții.

"Credem că pacienții cronici nu au devenit singuri mai vulnerabili, ci chiar sistemul de sănătate care trebuia să îi protejeze i-a vulnerabilizat prin neglijarea nevoilor acestor pacienți", afirmă reprezentanții COPAC, într-o scrisoare deschisă. Membrii coaliției de pacienți sunt nemulțumiți de faptul că ministrul Nelu Tătaru a afirmat că pacienții cu boli cronice nu și-au consultat medicii de familie în perioada de pandemie și astfel au permis să avanseze o boală preexistentă, devenind mai vulnerabili în fața infecției cu coronavirus.

"Avem nevoie ca sistemul să fie reformat și nu pacienții cronici să fie criticați! Îi adresăm domnului Ministru Tătaru propunerea de a veni alături de noi și a găsi soluții pentru toți pacienții din România, prin reformarea sistemului de sănătate, care și-a dovedit, din nou, limitele", mai spune COPAC.

Pacienții cronici adaugă că "în acest context, ne întrebăm dacă domnul ministru a mutat Programele de sănătate în responsabilitatea medicilor de familie? Potrivit datelor noastre, pacienții cronici au nevoie de îngrijire în cadrul unei echipe de îngrijire, se tratează în spitale și ambulatorii de specialitate, iar acest lucru a creat o mare problema în toată perioada din martie și până acum. Oare cum puteau ajuta medicii de familie pacienții, dacă ulterior aceștia nu au acces în caz de nevoie în spitale, nu beneficiază de evaluările necesare, nu sunt operați și puși să aștepte pe o perioadă nedefinită"?

Românii, secerați de boli pentru care există tratamente

Vă reamintim faptul că datele disponibile la nivelul european arată că incidența multora dintre bolile cronice este mai mare în România față de media UE. De asemenea, în lipsa unor programe de prevenție, mulți români află că sunt bolnavi de afecțiuni ajunse în stadii avansate, ceea ce înseamnă o durată mai mare a tratamentului și o calitate scăzută a vieții.

De asemenea, România ocupă și primul loc în Europa în privința mortalității prin cauze prevenibile. Cu alte cuvinte, numeroși pacienți români cu boli cronice își pierd viața prematur, pentru că nu au acces la tratamente moderne sau pentru că nu urmează tratamentele prescrise de medici.

Citit 2345 ori Ultima modificare Duminică, 27 Septembrie 2020 22:27

2 comentarii

 • postat de Om
  Marți, 22 Septembrie 2020 17:29
  213.233.85.***
  ,,Medicul de familie"!Cea mai tare nascocire din ultimii ani.Reusita pentru toate planurile!Toata lumea castiga,mai putin bietii pacienti...
  0
  7
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 22 Septembrie 2020 07:25
  78.96.81.***
  De ce tot amintiti de medicii de familie ca de moaste vindecatoare, cand acest segment al sanatatii nu sunt decat scriitori de retete, de fapt ei pun numai parafa si semnatura pe retete, retele scotandu-le la foc automat de calculator de asistente!???

  Majoritatea acestor specimene, cu parafa la purtator, nici macar nu iau o tensiune la o luna, numai daca este rugat frumos cand se vine la reteta, ca,de, sa nu suparam pe domnu/dna doctor!

  Si intrebari de genul, cum va simtiti, va pot ajuta?!!
  Ioc! Mutenie totala.

  De ce nu sunt controlati acesti purtatori de halat alb de catre DSP- uri locale, incepand cu felul cum tin evidenta actelor medicale, acele scrisori de la specialisti, doar o singura evidenta clara au, aceea a numarului de pacienti care le aduc venituri, de multe ori se inseala unii pe altii, trecand fraudulos pacienti din evidenta altora, cazuri stiute!

  In plus acesti medici, asa zisi de familie, nu au mai participat la cursuri de improspatare cu noile probleme in sanatate in domeniile lor, unii de la terminarea facultatii, habarnisti, si cum sa acorde asistenta medicala in aceste conditii, ca sa faca, ce?!!

  Personal am schimbat medicul de familie, pentru ca nu ma ajuta cu nimic, insa am dat peste acelasi habarnist, fara sa-mi dau seama ca, de fapt, ei lucreaza dupa aceleasi criterii, scriitori de retete, asa ca m-am lasat pagubas, si iau drumul doctorilor adevarati din Iasi sau Bucuresti!

  Ministru sanatatii sa faca o reforma in segmentul medicinii de familie, vericand in primul rand profesionalismul doctorilor, si loualitatea fata de oameni!

  Statul sa nu mai dea bani cu ghiotura acestor specimene de doctori, decat numai daca isi fac datoria!Si cine sa-i controleze?!!

  Nu mai vorbesc de juramantul lui Hipocrat, uitat imediat dupa ce l-au depus!
  0
  28
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.