Galațiul, pe locul al doilea în țară la numărul donatorilor de plasmă. Tratament pentru bolnavii cu forme grave de COVID-19

Galațiul, pe locul al doilea în țară la numărul donatorilor de plasmă. Tratament pentru bolnavii cu forme grave de COVID-19
Mai puțin de un procent dintre românii vindecați de COVID-19 au donat plasmă hiperimună
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În jur de 90 de gălățeni vindecați de COVID-19 au donat plasmă care poate fi folosită pentru tratarea altor pacienți infectați. Deși ne situăm sub media europeană, numărul donatorilor înregistrați la Centrul Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Galați ne poziționează pe locul al doilea în țară, după municipiul București. În cazul în care v-ați vindecat de COVID-19 și vreți să donați plasmă, vă spunem și ce pași trebuie urmați în acest sens.

Pe plan național, mai puțin de un procent dintre românii vindecați de COVID-19 au donat plasmă hiperimună. Suntem astfel cu mult în urma mediei europene, care este de aproximativ șapte ori mai mare decât cea din România. Plasma donată de pacienții vindecați este folosită pentru tratamentul bolnavilor de COVID-19 aflați în secțiile de terapie intensivă.

În primăvară, când starea de urgență era încă în vigoare, un producător de echipamente medicale a donat aparate de plasmafereză, necesare pentru prelevarea plasmei de la pacienții vindecați, către mai multe centre de transfuzie din țară. Unul dintre echipamente a fost donat către CRTS Galați.

Până în prezent, aproximativ 90 de gălățeni vindecați de COVID-19 au donat plasmă prin procedura de plasmafereză, potrivit Cameliei Stoichicescu, directoarea CRTS Galați.

"Unii dintre pacienți au venit din proprie inițiativă și au donat plasmă, iar alții au venit după ce i-am sunat noi și le-am explicat că pot face acest lucru. Îi așteptăm în continuare pe cât mai mulți gălățeni care s-au vindecat de COVID-19 să doneze plasmă. Procedura nu este dureroasă și nu are efecte adverse pentru donator. Organismul are nevoie de doar două zile pentru a reface plasma care a fost donată. Persoanele care vor să doneze sunt rugate să ne sune la numărul de telefon 0236.461.691 pentru programare și pentru a afla orice alte detalii", a precizat, pentru ”Viața liberă”, Camelia Stoichicescu.

Rezultate bune, în ciuda procedurilor greoaie

Cu 90 de pacienți care au donat deja plasmă hiperimună, Galațiul se situează pe locul al doilea în țară ca număr de donatori, după București, unde până pe 15 septembrie fuseseră efectuate 123 astfel de proceduri. Tot bine stăm și când vine vorba de media pacienților vindecați care au donat plasmă. Aici, media în Galați este de 2 la sută (din 3.759 de pacienți vindecați până la data de 15 septembrie - n.r.), după Hunedoara, cu 2,4 la sută, și Arad, cu 2,2 la sută, și la egalitate cu Bistrița-Năsăud, așa cum reiese dintr-un grafic al companiei care a donat aparatele de plasmafereză.

În ciuda rezultatelor bune, suntem totuși cu mult sub media europeană, și la acest capitol. În parte, de vină pentru acest lucru este și metodologia greoaie elaborată de Ministerul Sănătății pentru donarea de plasmă. Abia în luna august criteriile pentru donare au fost simplificate, moment care a coincis și cu o creștere bruscă a numărului donatorilor.

Citit 2118 ori Ultima modificare Joi, 24 Septembrie 2020 19:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.