Criza medicamentului Euthyrox, aproape de final

Criza medicamentului Euthyrox, aproape de final
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Timp de nouă luni, Euthyrox, un medicament esențial pentru bolnavii cu afecțiuni ale glandei tiroide, s-a găsit cu dificultate în farmacii sau chiar a fost imposibil de procurat. În curând, această criză va ajunge la sfârșit, după ce Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial un ordin prin care se aprobă prețul pentru importul unei cantități de 400.000 de cutii de Euthyrox.

Noul preț aprobat este mai mare decât cel anterior, iar autoritățile speră astfel că medicamentul nu va mai lipsi din farmacii. Până acum, prețul aprobat de autorități era cel mai mic din Uniunea Europeană, fapt ce a făcut ca medicamentul să nu mai fie rentabil pentru producători și distribuitori pe piața din România.

"Sper să se regleze piaţa, iar pacienții să găsească medicamentele în farmacii", este prima reacție a Rozalinei Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, cei mai afectați de lipsa Euthyrox, potrivit Hotnews.

Cele 400.000 de cutii de Euthyrox de 75 de micrograme și 125 de micrograme vor costa 21,39 lei/cutia cu 100 comprimate (Euthyrox 75 micrograme) și 27,32 lei/cutia cu 100 comprimate (Euthyrox 125 micrograme). Anterior, prețul aprobat prin lege pentru o cutie de Euthyrox nu depășea 10 lei, ceea ce făcea ca medicamentul să fie neprofitabil pe piața din România pentru producători și distribuitori. Această problemă a dus, practic, la declanșarea crizei care a durat de la începutul anului.

Un medicament indispensabil

Aproximativ 500.000 de români suferă de afecțiuni tiroidiene, arată datele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune. Nu toți pacienții au resimțit criza de la început, deoarece unii dintre ei primesc rețete pentru trei luni și își cumpără medicamentele în avans. Oricum, în februarie-martie, o mare parte dintre ei au început să resimtă din plin criza.

Euthyrox este un medicament esențial în tratarea pacienților cu afecțiuni tiroidiene, în patologia gușii benigne sau maligne a adultului, în completarea deficitelor de substituție cu hormoni tiroidieni, în hipotiroidie sau în cazul extirpărilor totale sau parțiale ale tiroidei (tiroidectomie), la pacienții cu cancer tiroidian. Levotiroxina sodică, substanţa activă din Euthyrox, este un hormon tiroidian de sinteză, utilizat în tratamentul afecţiunilor glandei tiroide. Are un efect similar cu cel al hormonilor naturali.

Citit 3010 ori Ultima modificare Joi, 15 Octombrie 2020 16:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.