Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Adulții diagnosticați cu tuberculoză și care primesc tratament în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană în cuantum de 16 lei pe zi, în timp ce copiii cu un diagnostic de TBC vor primi 15 lei pe zi. Măsura a fost luată de Guvern printr-o Hotărâre și va intra în vigoare de la 1 noiembrie, potrivit Ministerului Sănătății (MS).

fConform documentului, începând cu noiembrie 2020, se aprobă cuantumul indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză, tratate în ambulatoriu. ”Acesta se stabileşte pe baza nivelului alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 429/2008 privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice, cu modificările ulterioare, corespunzător categoriei de bolnavi TBC, respectiv de 16 lei/zi pentru pacienţii adulţi şi de 15 lei/zi pentru pacienţii copii”, a transmis MS.
Prin această măsură, se urmăreşte motivarea pacientului pentru respectarea tratamentului complet, până la vindecare. Acordarea unei indemnizaţii lunare de hrană pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză a fost prevăzută pentru prima dată în cuprinsul Legii nr.302/2018, pentru asigurarea aderenţei la tratament a pacientului diagnosticat cu tuberculoză pe toată perioada de tratament în ambulatoriu. Metodologia de acordare a a acestei indemnizaţii se va face prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi Justiţiei.
România este țara europeană cu cea mai mare incidență și prevalență a tuberculozei. Boala este încă asociată cu sărăcia, dar medicii spun că pacienții provin din rândul tuturor categoriilor sociale.

Ce este tuberculoza

Tuberculoza este o boală infecțioasă provocată de un microb, Mycobacterium Tuberculosis, se arată pe pagina de internet a Institutului ”Marius Nasta” din București. Este una dintre cele mai frecvente boli infecțioase din lume, de aceea e considerată o problemă de sănătate publică, diagnosticul și tratamentul fiind gratuite în România.

Cum se manifestă

Tuberculoza se poate localiza în orice organ, dar cel mai frecvent în plămân, producând tuberculoza pulmonară. Diagnosticul altor forme de tuberculoză se face de medicul din specialitatea organului afectat. Simptomele bolii sunt tusea ce durează mai mult de trei săptămâni și care nu cedează la tratament, uneori hemoptizia (expectorație de sânge - n.red.), oboseală, slăbiciune, transpirații nocturne, scăderea poftei de mâncare, urmată de scăderea în greutate.

Citit 925 ori Ultima modificare Joi, 29 Octombrie 2020 23:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.