Frica de COVID-19 îi ține pe gălățenii cu tuberculoză departe de medic
Foto: Dr. Marta Lefter, coordonatorul pentru Galați al Programului Național de Control al Tuberculozei

Frica de COVID-19 îi ține pe gălățenii cu tuberculoză departe de medic
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Statisticile și datele legate de COVID-19 se repetă obsesiv, zi de zi. Știm câte cazuri noi au fost diagnosticate, câți pacienți se zbat între viață și moarte și câte paturi (nu) mai avem la ATI. Nu la fel de prezente în discursul public sunt însă informațiile legate de efectele indirecte ale actualei epidemii. Criza medicală a momentul îi pune la grea încercare pe bolnavii cronici, spre exemplu. Eforturile de a ține noul coronavirus sub control au afectat diagnosticarea, tratarea și prevenirea tuberculozei, spun specialiștii, iar acest lucru este ca o bombă cu explozie întârziată pentru pacienții cu tuberculoză și pentru sistemul medical, deopotrivă.

Cu toate că nu prea se vorbește despre TBC, gălățenii plătesc un tribut scump tuberculozei: în fiecare an, zeci de pacienți mor din cauza bolii, iar alte câteva sute duc o viață care se împarte între salonul de spital și vizitele regulate la medicul pneumolog. România nu stătea bine la capitolul tuberculoză nici înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus. În fiecare an, statisticile Uniunii Europene ne dădeau drept țara cu cea mai mare incidență și prevalență a tuberculozei de pe continent.

Ani la rând, județul Galați a fost printre primele în țară la numărul de cazuri de TBC nou depistate. Nici acum nu stăm cu mult mai bine, iar pandemia de COVID-19 a înrăutățit și mai mult lucrurile. Cât de mult, nici medicii nu pot spune încă. Cert este însă faptul că mulți bolnavi care, în mod normal, ar fi mers la medic și ar fi primit tratament, au evitat să o mai facă, în ultimele luni, ceea ce cu siguranță le-a agravat boala și le-a șubrezit și mai mult organismul.

”Omului îi e frică să meargă la medic”

”În mod normal, incidența tuberculozei scădea, în județul Galați, cam cu 100 de cazuri în fiecare an. Era un trend care ne arăta că suntem pe drumul cel bun în eradicarea acestei boli, deși mai aveam mult de lucru pentru a ajunge acolo. Pentru anul 2020, vom avea mai puține cazuri noi luate în evidență, dar vorbim despre o scădere care nu reflectă realitatea, deoarece a apărut în contextul actualei crize sanitare”, precizează pentru ”Viața liberă” dr. Marta Lefter, coordonatorul pentru Galați al Programului Național de Control al Tuberculozei.

Cu alte cuvinte, ”omului îi e frică să meargă la medic și la spital”, este de părere dr. Lefter, care mai spune și că, mai ales în perioada stării de urgență, ”accesul la servicii medicale a fost dificil”.

Scăderea înregistrată pe hârtie

Datele oficiale valabile pentru județul Galați arată că, în 2019, au fost luate în evidența medicilor 275 de noi cazuri de tuberculoză. Îi adăugăm aici pe pacienții cu recidive și pe cei readmiși în tratament și rezultă că, anul trecut, am avut 424 de cazuri de TBC, dintre care 11 la copii.

Pentru 2020, avem, deocamdată, date disponibile pentru prima jumătate a anului. Astfel, în trimestrele I și II ale acestui an, alți 184 de gălățeni au fost luați în evidență cu TBC, dintre care 124 reprezintă cazuri noi. Așadar, constatăm o scădere a numărului de bolnavi, un fenomen care ar trebui să ne îngrijoreze, având în vedere actuala situație din sistemul medical.

”Au venit în special pacienți cu forme grave și foarte grave de boală, cu ceea ce noi numim tuberculoză extinsă. Din cauza crizei medicale actuale, ne așteptăm să avem cazuri din ce în ce mai severe și în următoarea perioadă. Tot îngrijorător este că am avut și doi pacienți copii cu tuberculoză secundară, care este o formă mai gravă a bolii”, adaugă dr. Marta Lefter.

Tratamentul este gratuit în România

Tuberculoza nu este o afecțiune care să treacă de la sine. Odată infectat, pacientul are nevoie de tratament pe durata a cel puțin șase luni, pentru a se putea vindeca. Netratată, afecțiunea se agravează, uneori destul de repede, ceea ce face ca tratamentul în această nouă situație să fie și mai greu de suportat de pacient, și mai puțin eficient.

În România, tratamentul tuberculozei este gratuit. Pentru forma de tuberculoză fără complicații, costurile de la bugetul de stat se ridică la aproximativ 150 de lei pe lună, iar terapia este eficientă în 85 la sută din cazuri. Lucrurile se complică însă mult atunci când vorbim de formele de tuberculoză unde bacilul a dezvoltat rezistență la tratamentele convenționale. Din păcate, avem numeroase astfel de cazuri și în județul Galați.

Când trebuie să consultați medicul

Medicii spun că primele simptome ale tuberculozei sunt nespecifice. Acest lucru înseamnă că respectivele manifestări pot fi întâlnite și în cazul altor boli, ceea ce poate crea confuzie și poate întârzia prezentarea la medic. ”În general, o tuse care nu cedează timp de trei sau chiar patru săptămâni ar trebui să ne indice că nu este vorba despre o simplă răceală. Pacientul cu tuberculoză poate avea și febră, transpirație în exces, mai ales pe timpul nopții, lipsă a poftei de mâncare, care conduce la o scădere în greutate, dar și o stare accentuată de oboseală. În astfel de cazuri, este indicat să fie anunțat medicul de familie, care îl va îndruma apoi pe pacient pentru investigații și eventuale îngrijiri de specialitate”, explică medicul pneumolog Marta Lefter.

Pacienții cu TBC, vulnerabili în fața COVID-19

La fel ca în cazul unor boli cronice, și când vine vorba de tuberculoză pacienții sunt mai predispuși să facă forme grave de boală, chiar letale, atunci când se infectează cu noul coronavirus. ”Riscul de deces în cazul asocierii tuberculozei cu COVID-19 este mult mai mare decât în cazul unui pacient COVID-19 fără alte afecțiuni. De aceea, tuberculoza trebuie depistată din timp, iar tratamentul trebuie urmat întocmai după indicațiile medicului”, atrage atenția dr. Marta Lefter.

Boala infecțioasă cu cele mai multe victime

Tuberculoza este o infecție bacteriană care afectează în special plămânii (deși bacteria poate atinge aproape fiecare organ din corp) și există de mii de ani. Ucide aproximativ 1,5 milioane de oameni în fiecare an, mai mulți decât orice altă boală infecțioasă. De aceea, în ultimele decenii s-a derulat un efort intens pentru eradicarea ei. Înainte de apariția primelor antibiotice și a vecinului specific, tuberculoza era ca o condamnare la moarte în aproape toate cazurile.

Citit 2565 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Noiembrie 2020 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.