Mulți pacienți cu hepatită C nu mai au acces la tratament

Mulți pacienți cu hepatită C nu mai au acces la tratament
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) atrage atenția că, pe fondul celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, se remarcă numărul redus de pacienți care au accesat terapia antivirală, în special pe programul Cost/Volum/Rezultat în hepatita C. Principalele cauze sunt dificultatea de a accesa unele servicii din spitale, programările destul de târzii, în unele cazuri, dar și teama pacienților de a nu ajunge în spitale și a se infecta cu noul coronavirus sau de a nu fi depistați cu COVID-19.

Astfel, APAH-RO a atras atenția asupra accesului deficitar la diagnostic și tratament al pacienților hepatici, în contextul Ediției a Xll-a a Conferinței pacienților cu afecțiuni hepatice, eveniment organizat la finalul lunii octombrie.

Reprezentanții APAH-RO spun că,  în contextul celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, se remarcă numărul redus de pacienți care au accesat terapia antivirală, în special pe programul Cost/Volum/Rezultat (interferon-free) în hepatita C.

Din cauza crizei medicale actuale, multe programe de testare au fost abandonate și, chiar dacă medicii de familie au posibilitatea de a recomanda testarea, de a prescrie markerii virali pe analizele de bază pentru orice pacient asigurat din lista sa, suspect sau aflat în factorii de risc, în continuare numărul celor depistați este destul de mic.

În acest context, APAH-RO face apel către toți cei implicați să acorde o atenție deosebită testării și identificării pacienților cu hepatite virale care au nevoie să ajungă la un medic gastroenterolog sau de boli infecțioase (acolo unde este posibil) pentru a primi terapia antivirală.

”Pacienții nu trebuie abandonați”

"Este momentul să fim o echipă - medici/autorități/asociații de pacienți și să găsim soluții pentru ca niciun pacient să nu rămână fără medicația de care are nevoie sau, mai grav, să nu fie depistat la timp. Înțelegem situația critică în care se află sistemul de sănătate din România, dar pacienții cu afecțiuni hepatice nu trebuie abandonați. Circuitele din spitale sunt esențiale, astfel încât atât pacientul, cât și medicul să se simtă în siguranță. Să nu uităm că vorbim de o boală infecțioasă, dacă ne gândim la infecțiile cu virus hepatitic B, C sau B plus Delta, și, cu atât mai mult, trebuie să învățăm din experiența acestei pandemii", explică Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice.

Se estimează că zeci de mii de români suferă de hepatită C, chiar dacă mulți dintre ei nu au primit încă un diagnostic în acest sens. De aceea, hepatita C este considerată o problemă de sănătate publică, în țara noastră.

Citit 1317 ori Ultima modificare Luni, 02 Noiembrie 2020 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.