Sporuri majorate pentru personalul medical care îngrijește pacienți COVID-19

Sporuri majorate pentru personalul medical care îngrijește pacienți COVID-19
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Sporul pentru personalul medical şi auxiliar care îngrijeşte pacienţi diagnosticați cu COVID-19 a fost majorat, prin ordonanță de urgență şi hotărâre de guvern, până la 85 la sută din salariul de bază, a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, potrivit Agerpres. Măsura a fost adoptată în cursul ședinței de Guvern de vineri, 27 noiembrie, și va rămâne valabilă pe durată stării de alertă și a celei de urgență.

Până în prezent, sporul de care beneficiau cadrele medicale și cele auxiliare implicate în tratamentul și îngrijirea pacienților COVID-19 era de 55 la sută. De acum, valoarea sporului pentru condiții de muncă deosebit de periculoase va fi cuprinsă între 75 și 85 la sută din salariul de bază. Diferența de bani va fi acoperită din bugetul Fondului Unic Național de Asigurări Sociale de Sănătate, dar și de la bugetul de stat.

"Pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare implicate în activităţile de tratament cu pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19, inclusiv în transportul, echiparea sau evaluarea acestora, aceste persoane vor beneficia de un spor pentru condiţii deosebit de periculoase de 75 până la 85, la sută din salariul de bază, iar pentru personalul din Ambulanţă, acest spor este stabilit la nivelul de 80 la sută din salariul de bază. Cei care au dreptul la un spor mai mare vor primi sporul cu valoarea cea mai mare", a arătat şeful Cancelariei.

Într-un comunicat de presă publicat sâmbătă, Ministerul Sănătății (MS) aduce o serie de clarificări în legătură cu noile modificări. Astfel, majorarea sporului pentru condiții de muncă deosebit de periculoase este valabilă "pentru perioada stării de alertă și a celei de urgență".

"Mai mult, acordarea acestui spor se realizează fără eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare a locurilor de muncă emise de către autoritățile abilitate în acest sens. De asemenea, actul normativ prevede că, în cazul nerespectării obligațiilor contractuale de către cabinetele medicilor de familie, casele de asigurări de sănătate cu care aceste cabinet se află în relație contractuală pot aplica sancțiuni graduale, începând cu avertisment, la prima constatare, diminuarea contractului cu 5 la sută, la a doua constatare, și 10 la sută, la cea de-a treia", se arată în documentul publicat de MS.

Citit 1191 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie 2020 17:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.