A doua tranșă de vaccin anti-COVID va ajunge în România

A doua tranșă de vaccin anti-COVID va ajunge în România
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Zilele trecute, România a primit o primă tranșă de vaccin anti-COVID. A fost vorba de o cantitate de 1.000 de doze, folosite pentru vaccinarea personalului medical din spitale. Evenimentul a avut mai mult o încărcătură simbolică, fiind marcat astfel debutul campaniei de vaccinare care ar putea pune capăt epidemiei momentului. Luni, țara noastră ar fi urmat să primească a doua tranșă de vaccin, constând în 150.000 de doze. Din cauza unor probleme ”tehnice”, transportul a întârziat însă cu o zi, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a explicat că întârzierea celei de-a doua tranşe de vaccin a fost cauzată de o problemă de organizare şi soft a companiei Pfizer.

„Am fost înştiinţat de compania Pfizer că, din cauza unor probleme care ţin de fabrica din Belgia, o problemă care ţine de organizare şi de soft, vaccinurile vor fi livrate cu o zi întârziere. Se începe din 29 decembrie şi, respectiv, 30 decembrie. (...) În opt ţări europene există această întârziere. O parte din ţări au primit astăzi (duminică - n.r.), o altă parte vor primi mâine şi poimâine. De asemenea, în România, pe 29 decembrie, vor ajunge tranşele pentru Bucureşti, Timişoara şi Cluj, şi pe 30 decembrie ajung tranşeele alocate pentru Iaşi, Braşov, Constanţa şi Craiova”, a spus Valeriu Gheorghiţă, la Antena 3, conform Mediafax.

Problema a apărut din cauza Pfizer-BioNTech, producătorul vaccinului, care, de altfel, şi-a asumat sarcina transportului în condiţii speciale a serului anti-COVID până în România.

Autorităţile îşi propun să încheie, până la începutul lunii februarie, prima etapă, adică să vaccineze peste jumătate de milion de cadre medicale. Iar în jumătate de an, ţinta este să se atingă un grad de imunizare de peste 60 la sută din populaţie.

Sondajele arată că circa 30 la sută dintre români sunt indecişi în privinţa vaccinării, iar alţi 30 la sută spun că nu se vor vaccina, Medicii sunt însă de părere că, pe măsură ce populația va vedea efectele benefice ale vaccinului, pe parcursul următoarelor luni, numărul celor indeciși sau anti-vaccinare va scădea.

Citit 1304 ori Ultima modificare Luni, 28 Decembrie 2020 18:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.