Dr. Marius Geantă, despre al treilea val al pandemiei: ”Ne așteaptă o primăvară mai grea decât ne putem imagina acum”

Dr. Marius Geantă, despre al treilea val al pandemiei: ”Ne așteaptă o primăvară mai grea decât ne putem imagina acum”
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Doctorul Marius Geantă, președinte al Centrului pentru Inovație în Medicină, atenționează, pe pagina sa de Facebook, că întrebarea, în momentul de față, este "nu dacă vom avea al treilea val al pandemiei de COVID-19, ci când va începe acesta și în România". În context, medicul este de părere că "ne așteaptă o primăvară mai grea decât ne putem imagina acum".

Specialistul crede că este doar o chestiune de timp până când noua tulpină a SARS-CoV-2, mult mai contagioasă decât precedentele, va deveni majoritară pe tot teritoriul Uniunii Europene. "Tulpina B.1.1.7 este deja dominantă în Marea Britanie, Israel și Irlanda și se corelează cu explozia numărului de cazuri diagnosticate în ultima lună. Portugalia este acum țara cu cea mai mare creștere zilnică a numărului de cazuri de COVID-19, tot ca urmare a răspândirii B.1.1.7 (Portugalia nu secvențiază în masă, dar utilizează o metodă indirectă, bazată pe analiza tuturor datelor din testele PCR, la nivel național). Danemarca, în schimb, realizează secvențierea genomică pentru toate cazurile pozitive de COVID-19 și reușește să țină lucrurile sub control, până acum. Toate aceste date ne arată că este o chestiune de timp până când noua tulpină va deveni majoritară în toate statele membre UE, pe fondul liberei circulații a persoanelor și a intervențiilor neuniforme și necoordonate de sănătate publică luate de fiecare țară", scrie dr. Marius Geantă.

Efecte în lanț

Specialistul adaugă faptul că noua tulpină se transmite cu 30-35 la sută mai repede, ceea ce va determina infectarea unui număr din ce în ce mai mare de persoane. Acest lucru va duce, proporțional, la un număr mai mare de bolnavi care vor avea nevoie de spitalizare, de internare la ATI și "din păcate, vor și mai multe decese".

"Impactul B1.1.7 asupra sistemului de sănătate va crește exponențial - este o situație mai complicată decât dacă tulpina ar determina forme mai grave de boală. Date din Marea Britanie, încă limitate, arată că B.1.1.7 ar putea determina și creșterea directă a mortalității, aspect care ar complica suplimentar situația. Momentul în care tulpina B.1.1.7 putea fi stopată a fost depășit și ne aflăm în situația de transmitere comunitară, în care trebuie luate în calcul măsuri eficiente și precise de limitare a impactului valului 3 al pandemiei. Ne așteaptă o primăvară mai grea decât ne putem imagina acum", concluzionează președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Citit 3367 ori Ultima modificare Joi, 28 Ianuarie 2021 00:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.