La cât timp după COVID-19 ne putem vaccina

La cât timp după COVID-19 ne putem vaccina
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată atât pentru persoanele care nu au suferit de această boală, cât și pentru cei care s-au vindecat în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2. Pentru foștii pacienți, medicul de familie poate recomanda vaccinarea după o perioadă care poate varia destul de mult, în funcție de vârsta pacientului, de forma de boală dezvoltată, dar și de condițiile medicale preexistente. Iată la ce interval de timp de la vindecare este bine să vă vaccinați împotriva COVID-19, potrivit specialiștilor.

În România, ghidurile oficiale nu spun cu claritate la cât timp de la vindecarea de COVID-19 se pot vaccina foștii pacienți. Ce se spune, în schimb, e faptul că o persoană care a fost infectată cu SARS-CoV-2 poate fi vaccinată în mod voluntar (dacă dorește – n.red.), ”atunci când întrunește criteriile legale de prioritizare (dacă face sau nu parte din categoriile care se pot vaccina în prima sau în a doua etapă - n.red.). Nu se are în vedere excluderea de la vaccinare a persoanelor cu infecție anterioară cunoscută și nici testarea persoanelor, înaintea vaccinării”.

În prezent, oamenii de știință nu au căzut încă de acord asupra perioadei de timp de după infecție în care suntem protejați în fața coronavirusului. Totuși, cele mai noi studii arată că imunitatea după vindecare durează între cinci și opt luni. De asemenea, studiile mai arată și că răspunsul imun în urma infecției poate varia foarte mult, în funcție de fiecare pacient în parte și de severitatea bolii.

Risc minim de infecție în primele luni

”Recomandările arată că, deoarece se consideră că riscul de infecție este foarte redus în primele 90 de zile de la infectare, vaccinarea poate fi amânată pentru aceste persoane, dacă se dorește acest lucru. Astfel, nu putem vorbi de un termen fix, ci de un termen pe care fiecare medic îl poate stabili în urma unor teste de laborator cu privire la imunitatea specifică la acest virus, dar și de starea generală de sănătate a pacientului, de afecțiunile preexistente, de tipul de activitate pe care acesta îl desfășoară sau de stilul de viață”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătoarea de cuvânt a Direcției de Sănătate Publică Galați.

Astfel, medicul de familie îi poate recomanda pacientului care a suferit de COVID-19 să se vaccineze după ce pune în balanță toți acești factori. ”Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii noștri specialiști în boli infecțioase, e nevoie să treacă minimum 28 de zile de la vindecare și până la vaccinare, în cazul pacienților care au fost asimptomatici sau au avut doar forme ușoare de boală, și un interval cuprins între 30 de zile și 90 de zile, pentru bolnavii care au suferit de forme grave ale afecțiunii și care au avut nevoie și de oxigenoterapie. Această perioadă se stabilește pentru fiecare pacient, în funcție şi de vârstă, de bolile de care mai suferă sau de activitatea pe care o desfășoară”, a explicat doctorul Dumitru Mărășescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie Galați. 

Citit 3911 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Ianuarie 2021 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.