La cât timp după COVID-19 ne putem vaccina

La cât timp după COVID-19 ne putem vaccina

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
4 comentarii

Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată atât pentru persoanele care nu au suferit de această boală, cât și pentru cei care s-au vindecat în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2. Pentru foștii pacienți, medicul de familie poate recomanda vaccinarea după o perioadă care poate varia destul de mult, în funcție de vârsta pacientului, de forma de boală dezvoltată, dar și de condițiile medicale preexistente. Iată la ce interval de timp de la vindecare este bine să vă vaccinați împotriva COVID-19, potrivit specialiștilor.

În România, ghidurile oficiale nu spun cu claritate la cât timp de la vindecarea de COVID-19 se pot vaccina foștii pacienți. Ce se spune, în schimb, e faptul că o persoană care a fost infectată cu SARS-CoV-2 poate fi vaccinată în mod voluntar (dacă dorește – n.red.), ”atunci când întrunește criteriile legale de prioritizare (dacă face sau nu parte din categoriile care se pot vaccina în prima sau în a doua etapă - n.red.). Nu se are în vedere excluderea de la vaccinare a persoanelor cu infecție anterioară cunoscută și nici testarea persoanelor, înaintea vaccinării”.
În prezent, oamenii de știință nu au căzut încă de acord asupra perioadei de timp de după infecție în care suntem protejați în fața coronavirusului. Totuși, cele mai noi studii arată că imunitatea după vindecare durează între cinci și opt luni. De asemenea, studiile mai arată și că răspunsul imun în urma infecției poate varia foarte mult, în funcție de fiecare pacient în parte și de severitatea bolii.

Risc minim de infecție în primele luni

”Recomandările arată că, deoarece se consideră că riscul de infecție este foarte redus în primele 90 de zile de la infectare, vaccinarea poate fi amânată pentru aceste persoane, dacă se dorește acest lucru. Astfel, nu putem vorbi de un termen fix, ci de un termen pe care fiecare medic îl poate stabili în urma unor teste de laborator cu privire la imunitatea specifică la acest virus, dar și de starea generală de sănătate a pacientului, de afecțiunile preexistente, de tipul de activitate pe care acesta îl desfășoară sau de stilul de viață”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătoarea de cuvânt a Direcției de Sănătate Publică Galați.
Astfel, medicul de familie îi poate recomanda pacientului care a suferit de COVID-19 să se vaccineze după ce pune în balanță toți acești factori. ”Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii noștri specialiști în boli infecțioase, e nevoie să treacă minimum 28 de zile de la vindecare și până la vaccinare, în cazul pacienților care au fost asimptomatici sau au avut doar forme ușoare de boală, și un interval cuprins între 30 de zile și 90 de zile, pentru bolnavii care au suferit de forme grave ale afecțiunii și care au avut nevoie și de oxigenoterapie. Această perioadă se stabilește pentru fiecare pacient, în funcție şi de vârstă, de bolile de care mai suferă sau de activitatea pe care o desfășoară”, a explicat doctorul Dumitru Mărășescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie Galați. 

Citit 2229 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Ianuarie 2021 17:57

4 comentarii

 • postat de Akbar Miercuri, 27 Ianuarie 2021 16:28 5.13.223.*** Link la comentariu
  1
  3

  Decat sa vorbim pe langa, sa citim, zic, din prospectul vaccinului Pfizer:
  "Durata protecției oferite de vaccin este necunoscută și este încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfășurare." (pag. 4).
  "Din studiu au fost excluși participanții imunocompromiși și cei care au fost diagnosticați anterior cu COVID-19, clinic sau microbiologic." (pag. 7).
  "S-a planificat monitorizarea participanților timp de până la 24 luni după Doza 2, pentru evaluări de siguranță și eficacitate împotriva COVID-19." (pag. 7).
  "Nu sunt disponibile date cu Cominarty privind transferul placentar al vaccinului sau excreția în lapte." (pag. 10).
  "După ce a fost scos din congelator, înainte de utilizare, vaccinul în flacon nedeschis poate fi păstrat timp de până la 5 zile, la temperaturi de 2°C-8°C și timp de până la 2 ore, la temperaturi de până la 30°C." (pag. 10).
  Fiecare sa inteleaga ce doreste...

  Raportează
 • postat de T Miercuri, 27 Ianuarie 2021 13:45 86.124.201.*** Link la comentariu
  5
  3

  hei, la ce bun sa te vaccinezi dupa ce ai trecut natural prin boala?? NOAPTEA MINTII!!!

  Raportează
 • postat de viata pe balta Miercuri, 27 Ianuarie 2021 12:25 82.76.144.*** Link la comentariu
  0
  7

  medicul de familie nu este interesat de pacienti. Cum sa refuzi sa programezi un pacient??? Bataie de joc ca firma/institutia sa programeze, iar ei care sunt direct implicati in relatia pacient-medic, sa refuze. Daca oferea statul cate 50 lei de pacient programat, sa fi vazut atunci, ca programau si mortii.

  Raportează
 • postat de Titishor Miercuri, 27 Ianuarie 2021 07:21 86.124.206.*** Link la comentariu
  0
  13

  Citat:
  "medicul de familie poate recomanda vaccinarea după o perioadă care poate varia destul de mult, în funcție de vârsta pacientului, de forma de boală dezvoltată, dar și de condițiile medicale preexistente."
  ...
  Deocamdata institutia aceasta a medicului de familie nu prea da semne ca se implica.
  In mai multe cazuri, (in familie si la cativa cunoscuti), persoane cu boli cronice unii peste 65 de ani, au fost fost trimisi "la plimbare", la inceputul perioadei cu texte de genul ca nu se stiu multe, sa mai astepte
  ca sunt si asa foarte ocupati si activitatea ce are legatura cu vaccinarea este extra pentru ei,
  iar acum cand pacientii revin pentru info sunt indrumati catre numarul unic pentru programare.
  Partea cu discutia despre starea de sanatate, alergii, inr pentru cei cu tratament anticoagulant, control pentru cei care au trecut prin boala si tot ce mai impune atentie, a disparut.

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro