Ce este și cum funcționează vaccinul produs de AstraZeneca

Ce este și cum funcționează vaccinul produs de AstraZeneca
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

România ar urma să primească, până la sfârșitul lunii martie, peste un milion de doze de vaccin împotriva COVID-19 produs de compania farmaceutică AstraZeneca. Până atunci, însă, experții Ministerului Sănătății și cei ai Agenției Naționale a Medicamentului trebuie să stabilească pentru ce persoane este potrivit acest vaccin, deoarece serul produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford este diferit de cele fabricate de Pfizer-BioNTech și Moderna.

Tehnologia de producere a vaccinului AstraZeneca se bazează pe modificarea genetică a unui virus, din familia adenovirusurilor, inactivat. Pe de altă parte, vaccinurile Pfizer și Modern au la bază tehnologia ARN mesager.

"Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin (AstraZeneca - n.red.) este după vârsta de 18 ani, datele de eficacitate sunt în jur de circa 60 la sută și se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze, la un interval cuprins între patru și 12 săptămâni. În studiile clinice desfășurate și care au stat la baza autorizării, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani. Rămâne să luam o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la Agenția Medicamentului, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul AstraZeneca. Celelalte țări europene, precum Italia sau Germania și Austria, au decis deja că nu-l vor folosi la persoane de peste 55, respectiv, 65 de ani. În funcție de decizia pe care o vom lua, se vor deschide sloturi noi de centre de vaccinare la nivel național", a declarat președintele campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghită, potrivit digi24.ro.

Pe de altă parte, un studiu recent arată că vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca/Oxford are o eficiență de 76 la sută timp de trei luni, după o singură doză administrată, la persoanele contaminate care prezintă simptome, iar eficiența serului crește după administrarea celei de-a doua doze, relatează Reuters.

”Eficienţa vaccinului în urma unei doze unice standard de vaccin, începând din a 22-a zi şi până în a 90-a zi după vaccinare, a fost de 76 la sută, iar o analiză arată că protecţia nu a slăbit în această perioadă iniţială de trei luni”, scriu cercetătorii de la Universitatea Oxford. Eficienţa vaccinului atinge 82,4 la sută, în cazul unei perioade între vaccin şi rapel de 12 săptămâni, înainte de vaccinarea cu rapelul, însă scade la 54,9 la sută atunci când rapelul are loc la mai puţin de şase săptămâni după vaccinarea cu prima doză.

Deși are o eficacitate mai scăzută decât celelalte două vaccinuri, serul produs de AstraZeneca poate fi păstrat pe termen lung (șase luni - n.red.) la o temperatură de 2-8 grade Celsius. În comparație, vaccinul Pfizer trebuie păstrat la o temperatură de -80 de grade Celsius, iar cel Moderna la -20 de grade Celsius.

Potrivit autorităților, medicul din centrul de vaccinare va fi cel care va decide cu ce vaccin va fi vaccinată fiecare persoană în parte.

Citit 1433 ori Ultima modificare Marți, 09 Februarie 2021 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.