Persoanele cu diabet se pot vaccina împotriva COVID-19

Persoanele cu diabet se pot vaccina împotriva COVID-19
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Vaccinurile produse de companiile Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford pot fi administrate și persoanelor care suferă de diabet, a anunțat Ministerul Sănătăţii. Recomandarea este valabilă indiferent de tipul de diabet de care suferă persoana care urmează să fie vaccinată.

"Da, vaccinurile produse de companiile Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca-Oxford pot fi administrate persoanelor care suferă de diabet, indiferent de tipul de diabet. Conform strategiei naționale de vaccinare, acești pacienți se pot vaccina acum, în etapa a II-a", arată Ministerul Sănătății, într-o postare pe Facebook.

Ministerul mai afirmă că pacienții cu diabet au fost incluși în testele clinice și nu au fost observate probleme, în cazul lor. "Vaccinarea împotriva COVID-19 este foarte importantă pentru pacienţii cu diabet, din cauza riscului crescut al acestora de a face o formă severă a bolii. Pacienţii cu diabet au fost incluşi în studiile clinice ale celor trei companii, fără a fi înregistrate probleme de siguranţă", adaugă sursa citată.

Potrivit specialiștilor din cadrul ministerului, în primele 48 de ore după vaccinare, "este recomandat ca pacienţii cu diabet să îşi monitorizeze cu atenţie glicemia şi să se hidrateze adecvat".

Ce este diabetul

Diabetul este o boală cronică netransmisibilă, care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie. Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează ca o cheie care permite glucozei din alimentele pe care le mâncăm sau bem să treacă din circulația sanguină în celulele corpului, pentru a produce energie.

În sânge, toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză. Insulina ajută glucoza să intre în celule. Incapacitatea de a produce insulina sau de a o utiliza eficient duce la niveluri crescute de glucoză în sânge (fenomen cunoscut ca hiperglicemie). Pe termen lung, nivelurile crescute de glucoză pot afecta în mod grav diferite organe, cum ar fi ochii, rinichii sau picioarele.

În 2015, aproape un milion de români erau diagnosticați cu diabet. Totuși, specialiștii sunt de părere că există încă multe cazuri nediagnosticate, deoarece boala nu provoacă simptome, în primele etape.

Citit 959 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Februarie 2021 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.