Tot ce trebuie să știi despre etapa a III-a a vaccinării împotriva COVID-19

Tot ce trebuie să știi despre etapa a III-a a vaccinării împotriva COVID-19
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din România, a explicat în detaliu modul în care va decurge cea de-a treia etapă a procesului de imunizare împotriva COVID-19. Printre altele, vor exista persoane care vor avea prioritate la vaccinare, vom avea și liste de așteptare, iar tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani se vor putea imuniza, în anumite centre.

A treia etapă a campaniei de vaccinare împotriva bolii provocate de virusul SARS-CoV-2 este programată să înceapă de luni, 15 martie, în toate județele. ”Fiecare centru de vaccinare are un anumit număr de locuri libere. Atunci când acele locuri libere se ocupă, se activează automat lista de aşteptare. Ca atare, persoanele optează, în momentul în care se înscriu în platforma informatică şi îşi fac cont, să se vaccineze într-un anumit centru. Dacă locurile sunt ocupate, se vor înscrie pe lista de aşteptare într-o ordine cronologică. Fiecare persoană va vedea câte alte persoane sunt în faţa ei, din punct de vedere numeric, iar din platformă se va genera şi un mesaj în care persoanei i se transmite data estimată, intervalul estimat de timp în care ea va putea fi vaccinată în respectivul centru. Din lista de aşteptare, în momentul în care apar locuri libere, sunt notificate cu prioritate persoanele vulnerabile, persoanele cu vârste de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, persoanele cu dizabilităţi, care vor ocupa 75 la sută din locurile libere din acel centru. Pe restul locurilor sunt notificate persoane care sunt programate şi care aparţin de activităţi esenţiale. Dacă rămân locuri libere neocupate în acel centru, sunt notificate, în ordine cronologică, persoanele care sunt în listă şi care aparţin de etapa a treia“, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi 24.

Înscrierile prin call-center rămân valabile

„Înscrierea prin telefon funcţionează la fel. Operatorul din call-center, în momentul în care va vedea că centrul pentru care persoana optează să se vaccineze nu mai are locuri, o trece pe lista de aşteptare şi îi spune care este perioada estimată de vaccinare în care va fi notificată să se vaccineze. În momentul în care persoana primeşte mesaj că s-au eliberat locuri, este sunată să confirme că într-adevăr doreşte să se vaccineze. Cei care s-au programat telefonic şi care nu au acces la platforma informatică, pot suna în call-center şi operatorul îi va confirma programarea în locul şi în ziua respectivă, alegându-i intervalul orar pe care doreşte să-l aleagă. Putem programa şi persoane începând cu vârsta de peste 16 ani, însă doar în centrele în care există vaccinuri de la Pfizer“, a concluzionat Valeriu Gheorghiţă.

Citit 1426 ori Ultima modificare Luni, 15 Martie 2021 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.