EXCLUSIV | Decembrie, luna cu cele mai multe decese în Galați. Record sumbru, cauzat de pandemie

EXCLUSIV | Decembrie, luna cu cele mai multe decese în Galați. Record sumbru, cauzat de pandemie
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Anul trecut a fost unul sumbru pentru populația județului Galați. Gălățenii au murit în număr mult mai mare față de anii precedenți, fie răpuși de COVID-19, fie din cauza agravării afecțiunilor, în cazul bolnavilor cronici care s-au temut să mai meargă la spital sau al celor care nu au avut această posibilitate. Când tragem linie, numărul real al victimelor pandemiei este mult mai mare decât cel din raportările oficiale.

Datele din buletinele statistice arată că aproape 1.000 de gălățeni au murit în ultima lună a anului trecut. Este un record negativ absolut al ultimilor ani, la care am ajuns în special din cauza pandemiei cu care ne confruntăm. Concret, în decembrie 2020, numărul născuților-vii în județul Galați a fost de 401, în timp ce numărul deceselor înregistrate a fost de 978 de persoane, arată Direcția de Statistică Galați.

Pe tot parcursul anului trecut, numărul nașterilor a fost de 4.260, iar cel al deceselor s-a ridicat la aproape 8.000. În astfel de situații, când numărul morților este mai mare decât cel al nașterilor, specialiștii vorbesc de un spor natural negativ. Doar din această cauză, județul nostru a pierdut, numai în 2020, aproape 4.000 de rezidenți. Dacă ne gândim că o comună precum Independența avea, în urmă cu zece ani, 4.400 de locuitori, înțelegem dimensiunile grave ale fenomenului pentru populația județului.

Victimele invizibile ale pandemiei

Într-o oarecare măsură, creșterea mortalității din ultimele luni poate fi pusă și pe seama pandemiei de COVID-19. Doar în ultima lună a anului trecut, 152 de gălățeni au murit direct din cauza bolii provocate de infecția cu virusul SARS-CoV-2. Chiar și așa, numărul foarte mare al deceselor din decembrie nu poate fi explicat.

Medicul epidemiolog Emil Popa spune că avem de-a face cu o supramortalitate, întâlnită, de altfel, în toate epidemiile. "Nu toate cazurile de COVID-19 sunt diagnosticate. Sunt pacienți cu boli cronice care nu știu că au COVID-19, oameni de pe la țară, mai ales, care se prăpădesc tocmai din cauza agravării bolilor asociate de care suferă. Ei nu apar în statisticile medicale ca decese din cauza COVID, dar sunt prezenți în buletinele statistice generale și determină astfel creșterea mortalității", a explicat pentru "Viața liberă" doctorul Emil Popa.

Explozie a deceselor în toată țara

Situația întâlnită în Galați nu este singulară în țară. În România, pe parcursul lunii decembrie a anului trecut (ultimele date disponibile - n.r.), au fost înregistrate 36.116 decese și doar 24.083 de născuți-vii. Decalajul dat de sporul natural negativ a fost astfel de peste 12.000 de persoane.

Citit 2593 ori Ultima modificare Joi, 25 Martie 2021 00:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.