Marea Britanie: Vaccinarea cu AstraZeneca, recomandată doar persoanelor de peste 30 de ani, din cauza efectelor adverse

Marea Britanie: Vaccinarea cu AstraZeneca, recomandată doar persoanelor de peste 30 de ani, din cauza efectelor adverse
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Persoanele cu vârsta sub 30 de ani din Marea Britanie vor avea opțiunea de a se vaccina cu un alt ser decât cel produs de AstraZeneca, acolo unde este posibil, după ce au fost descoperite posibile legături între apariția cheagurilor de sânge și imunizarea cu acest produs, relatează BBC, potrivit digi24.ro.

O evaluare a agenției de reglementare a medicamentelor din UK a descoperit, până la finalul lunii martie, că 79 de persoane vaccinate cu AstraZeneca au suferit acest efect advers rar, dintre care 19 au murit.

Agenția a transmis că dovezile nu stabilesc încă o relație cauzală, dar legătura devine din ce în ce mai clară. Pe de altă parte, efectul advers este extrem de rar, iar eficacitatea vaccinului nu poate fi pusă la îndoială, spun cei de la agenția britanică.

Astfel, concluzia oficialilor este că persoanele cu vârste între 18 și 29 de ani ar trebui să primească o alternativă la AstraZeneca, acolo unde este posibil, iar persoanele care s-au vaccinat deja cu AstraZeneca și nu au avut reacții adverse de acest tip să facă și a doua doză.

Persoanele cu probleme de coagulare a sângelui sau cu alte probleme de sănătate legate de sistemul sangvin ar trebui să își consulte medicul înainte de a se vaccina cu serul AstraZeneca.

Anterior, și Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că, pe baza dovezilor științifice din prezent, apariția cheagurilor de sânge poate fi un efect advers extrem de rar la vaccinarea cu AstraZeneca, însă a recomandat continuarea folosirii vaccinului, în contextul în care beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile.

Citit 1302 ori Ultima modificare Vineri, 09 Aprilie 2021 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.