UPDATE Trei pacienți au murit în unitatea mobilă de la „Victor Babeș” din cauza instalației de oxigen
Foto: Digi24

UPDATE Trei pacienți au murit în unitatea mobilă de la „Victor Babeș” din cauza instalației de oxigen
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

UPDATE. Toate ventilatoarele de la secția mobilă ATI a Spitalului "Victor Babeș" au intrat concomitent în avarie luni după-amiază, iar trei din cei opt pacienți internați în unitate au intrat în stop cardio-respirator și au decedat, a anunțat, luni seară, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU). Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că incidentul de la "Victor Babeș" s-ar fi produs în jurul orei 16.25 când a apărut problema creșterii presiunii la TIR-ul mobil de acolo, aflând acest lucru "după orele 17.00" și "ulterior am luat legătura cu ministrul Voiculescu. Dânsul m-a sunat după ora 18 și i-am explicat toată situația, deja era anunțat".

Totodată, două apeluri la 112 au fost înregistrate de STS, potrivit unui comunicat al serviciului, unul la ora 17.29 și unul la 17.40, ambele fiind efectuate de un cadru medical. În ambele situații, acesta a cerut legătura cu medicul coordonator SMURD din Centrul Municipal Integrat pentru Situații de Urgență. Operatorul 112 a transferat imediat apelul de voce către coordonatorul medical din dispeceratul București-Ilfov.

Una dintre ipotezele cercetate ulterior de anchetatori este că, din eroare, o persoană ar fi crescut presiunea din instalația de oxigen care ar fi dus la blocarea ventilatoarelor. "Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului, a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final, a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR", a precizat DSU.

Contractul de mentenanță al TIR-ului ATI ar fi încheiat între Medist SRL și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), conform surselor G4Media. Compania Medist SRL arată într-un comunicat de presă că potrivit "cercetărilor preliminare, ventilatoarele livrate de către compania noastră nu au prezentat probleme tehnice și funcționau în parametri normali". Reprezentanții firmei au precizat că "suntem în legătură cu autoritățile implicate în anchetă și vom pune la dispoziția acestora toate informațiile necesare".

TIR-ul ATI din curtea Spitalului "Victor Babeș" a fost adus de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde a stat luni de zile nefolosit tocmai din cauza unor defecțiuni, potrivit presei locale prahovene. (George Marinescu)


Incident grav, în seara de luni, 12 aprilie 2021, la unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din București. Instalația de oxigen s-a defectat, iar din această cauză trei pacienți au decedat, fiind salvați alți cinci, care au fost transferați la alte spitale. Serviciul Omoruri a declanșat o anchetă, potrivit digi24.ro [MAI MULTE DETALII]

Citit 1456 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Aprilie 2021 00:41

2 comentarii

 • postat de Lipsă de profesionalism, lipsă pregătire.
  Marți, 13 Aprilie 2021 13:03
  213.233.88.***
  Dacă ATI mobil este racordat la stația de oxigen a spitalului, la intrarea în ATI mobil, trebuie să se găsească o valvă sau electrivalvă de control și menținere anpresiuni, pentru a nu se depăși presiunea de siguranță, înțeles 6,8 bari. În ATI mobil se găseau 8 pacienți, din care 3 intubați la aparatele de ventilație cu oxigen. Toți 3 au decedat, ceilalți 5 au fost "salvați", pentru că nu erau intubați. De ce nu s-a cuplat imediatat, după ce aparatele de ventilație au intrat în avarie, intrând în protecție de suprapresiune, decuplând. Deci, de ce nu s-a cuplat manual sistemul autonom al ATI mobil, preferabil trebuia automat să se facă trecerea, de ce nu s-a cuplat generatorul de curent și bateria cu butelii cu oxigen, care se găsește în dotarea containerului ATI mobil ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cetățean
  Marți, 13 Aprilie 2021 02:36
  37.251.222.***
  DEMISIA VOICULESCU!
  5
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.