Modificări în privința medicamentelor compensate

Modificări în privința medicamentelor compensate
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un ordin emis recent de Ministerul Sănătății (MS) și de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) prevede aprobarea protocoalelor terapeutice necesare pentru prescrierea unor medicamente care sunt compensate.

Odată cu intrarea în vigoare a acestor modificări, medicii pot opta pentru prescrierea unui produs biosimilar cu produsul biologic de referință. Astfel, spun oficialii, va crește accesul pacienților la tratamentele de care au nevoie. De asemenea, medicii nu vor mai fi constrânși să prescrie doar un anumit tip de medicament. Totodată, pentru continuarea tratamentului specific pentru care la momentul prescrierii există atât produsul biologic de referinţă, cât şi cel biosimilar, se recomandă schimbarea produsului original cu cel biosimilar. 

„Produsele biosimilare sunt certificate prin studii care indică faptul că au aceleaşi efecte cu produsele biologice de referinţă și nu există diferenţe semnificative clinic între cele două în ceea ce priveşte siguranţa, calitatea şi eficacitatea. Prin utilizarea medicamentelor biosimilare creștem accesul pacienților la tratamentul de care au nevoie. Prin această abordare, statul poate să trateze mai mulți pacienți cu aceleași fonduri și creștem numărul de medicamente disponibile, fără a afecta eficacitatea tratamentului”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

O măsură adoptată în majoritatea țărilor europene

La rândul său, Adrian Gheorghe, președintele CNAS, a precizat că „măsuri asemănătoare de adopție a medicamentelor biosimilare în terapia recomandată de către medicii prescriptori au fost luate de majoritatea statelor Uniunii Europene, în vederea eficientizării fondurilor disponibile alocate sănătății care să permită un acces mai amplu al pacienților la tratamentul necesar”.

”CNAS va continua și intensifica dialogul cu toți partenerii instituționali pentru identificarea celor mai potrivite soluții, inclusiv din experiența altor țări europene, care să crească accesul pacienților la tratamente sigure și eficiente și să îmbunătățească permanent eficiența utilizării Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate”, a adăugat președintele CNAS.

Citit 1960 ori Ultima modificare Luni, 10 Mai 2021 21:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.