Prevenirea gripei aviare și eradicarea pestei porcine africane, în atenția DSVSA Galați

Prevenirea gripei aviare și eradicarea pestei porcine africane, în atenția DSVSA Galați
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În vederea prevenirii răspândirii virusului influenței aviare la păsările domestice și sălbatice pe teritoriul județului Galați, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a întreprins o serie de măsuri, concretizate încă de la începutul lunii mai 2021 prin transmiterea de adrese către IPJ Galați prin care s-a făcut cunoscut programul de control pentru o perioadă de 30 de zile în târgurile săptămânale organizate la nivel comunal, cât și pe drumurile naționale și județene.

Totodată, astfel de informări privind situația epidemiologică sub aspectul influenței aviare au fost transmise și către toate exploatațiile comerciale de păsări, către toate societățile comerciale din județ care au înregistrat sanitar veterinar magazine de comercializare a puilor de o zi, către toți medicii veterinari oficiali din cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și către toate unitățile administrativ-teritoriale, cu obligativitatea popularizării în rândul crescătorilor de animale a modului de transmitere a influenței aviare, semnele clinice ale bolii, obligativitatea anunțării medicului veterinar oficial în cazul îmbolnăvirii sau a morții păsărilor. Nu în ultimul rând, aceeași corespondență a fost purtată și cu toate unitățile silvice de stat și private (AJVPS, ROMSILVA, Asociația „Valea Neagră”) care au în administrare fonduri cinegetice, în vederea punerii în aplicare a programului de supraveghere la păsările sălbatice.

În plus, au fost efectuate 111 controale, atât în magazinele pentru comercializarea puilor de o zi, piețe agro-alimentare, târguri săptămânale pentru comercializarea mărfurilor industriale, în exploatațiile comerciale industriale de păsări, la mijlocitorii de afaceri cu animale vii, precum și în trafic, în puncte nodale județene. Sancțiunile contravenționale aplicate pentru neregulile constatate au totalizat 24.000 de lei.

Totodată, la solicitarea cotidianului nostru, DSVSA Galați precizează că, în privința supravegherii Pestei Porcine Africane (PPA), în județ nu mai există focare în exploatațiile comerciale industriale și nici în cele nonprofesionale. Doar la nivelul fondurilor cinegetice aparținând AJVPS și ROMSILVA mai există în prezent un număr de 17 cazuri de PPA la mistreți ce pot fi stinse doar după doi ani de la data declarării acestora.

Citit 866 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Iunie 2021 00:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.