Zeci de gălățeni, la Ziua Donatorului de Sânge

Zeci de gălățeni, la Ziua Donatorului de Sânge
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Numărul persoanelor care au mers să doneze sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Galați, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, a fost mai mare decât în mod normal. Acest lucru a fost posibil după ce angajați ai mai multor instituții, dar și membri ai societății civile au mers să doneze pentru semenii a căror viață depinde de acest lucru.

Într-o zi normală, în jur de 50 de persoane vin și donează sânge la CRTS Galați. Ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, numărul donatorilor a crescut cu aproximativ 50 la sută, după ce angajați ai mai multor instituții gălățene s-au prezentat la centru. Au donat angajați ai Serviciului de Ambulanță, ai ISU, ai Poliției Locale, ai Inspectoratului Județean de Poliție și membri ai clubului Rotaract.

"Au fost în jur de 90 de persoane care au dorit să doneze, însă, din păcate, doar 74 au întrunit condițiile necesare. Deși Ziua donatorului este o singură dată pe an, în spitale este nevoie de sânge pe tot parcursul anului. De aceea, îi îndemnăm pe cât mai mulți gălățeni să vină la centru și să doneze", a spus Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galați.

Puteți merge să donați sânge în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 7,30 și 12,30. De asemenea, ultima sâmbătă a fiecărei luni este zi lucrătoare la CRTS Galați. Donarea de sânge este nedureroasă și benefică pentru organism.

Pentru a putea dona, trebuie să aveți între 18 și 60 de ani, o greutate corporală minimă de 50 de kilograme, tensiunea arterială cel mult 18 cu 10 mm/Hg și cel puțin 10 cu 6 mm/Hg, să nu fi avut în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, tatuaje, piercing, să nu urmați tratamente medicamentoase cu antiinflamatoare, contraceptive orale, antibiotice etc. Femeile nu trebuie să fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. Cu cel puțin 48 de ore înainte de a dona, trebuie să evitați excesul de grăsimi și să nu beți alcool.

La o donare se recoltează 450 de mililitri de sânge, cantitate care se reface, ca volum, în câteva ore, iar celular, în două săptămâni.

Din cantitatea de sânge donată o singură dată se pot extrage elementele care pot salva viețile a trei pacienți.

Citit 561 ori Ultima modificare Marți, 15 Iunie 2021 02:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.