Pașii necesari pentru a descărca adeverința de vaccinare

Pașii necesari pentru a descărca adeverința de vaccinare
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Persoanele care doresc să-și descarce adeverința ce atestă vaccinarea împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 o pot face destul de ușor, în șase pași simpli, potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19.

Pentru descărcarea adeverinţei trebuie accesat website-ul adulti.renv.ro/users/cnpauth. Se apasă pe butonul roşu din partea stângă, jos: "Obtineţi adeverinţa electronică de vaccinare". Se va deschide o "Notă de informare privind prelucrarea datelor cu caracter personal", care trebuie parcursă în întregime. La finalul Notei, dacă doritorul e de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal, trebuie să bifeze cele două căsuţe din partea stângă: "Am citit prezenta notă de informare" şi "Îmi exprim consimţământul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal şi solicit eliberarea adeverinţei de vaccinare în format electronic, declarând pe propria răspundere că datele furnizate de mine sunt reale şi corecte", potrivit medichub.ro.

Apoi, în partea din dreapta, jos, trebuie bifată căsuţa scrisă în cadran roşu: "Accept termenii". Pe site-ul CNCAV se precizează că nu sunt necesare parolă, username sau alte informaţii de autentificare.

Descărcarea Adeverinţei electronice de vaccinare se face pe baza: CNP-ului persoanei vaccinate/ paşaport + cod unic RENV; numărului de telefon pe care s-a făcut programarea sau care s-a folosit pentru introducere direct în RENV.

După ce s-au urmat paşii de mai sus, aceste date se introduc în partea centrală a ecranului, în căsuţele specificate: se introduce CNP-ul şi telefonul asociat. Apoi se introduce codul de validare primit pe telefon.

Utilizatorul e atenţionat că trebuie să existe concordanţă între datele introduse la programare/ RENV şi datele introduse pentru descărcarea adeverinţei.

Pot apărea erori în următoarele cazuri

Când programarea s-a făcut de angajator şi acesta nu a folosit numărul de telefon al persoanei programate la vaccinare, ci pe cel al instituţiei respective; când persoana s-a programat singură pe platformă şi nu a introdus corect numărul de telefon sau a introdus alt număr de telefon decât cel pe care-l introduce acum la descărcărea adeverinţei; când informaţiile au fost introduse direct în RENV de către registrator, la nivelul centrului de vaccinare, şi aceste date au fost greşit introduse.

Utilitatea actului care atestă imunizarea

Adeverința electronică de vaccinare poate fi folosită, în primul rând, la întoarcerea în România dintr-o țară aflată pe lista galbenă stabilită de autoritățile române. Persoana vaccinată nu mai este astfel nevoită să stea în carantină. De asemenea, în cazul în care persoana vaccinată este contact direct cu un caz confirmat, respectiva persoana nu mai este supusă carantinei. Apoi, în situații în care accesează serviciile medicale pentru alte patologii, persoanele vaccinate complet și care nu prezintă simptome din definiția de caz COVID-19 sunt exceptate de la testare pentru acest virus.

În plus, adeverința poate fi folosită și la intrarea pe teritoriul altor state, cum ar fi Grecia, spre exemplu, potrivit informațiilor de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Citit 3556 ori Ultima modificare Vineri, 18 Iunie 2021 02:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.