O șansă în plus la viață pentru nou-născuții din Târgu Bujor (FOTO și VIDEO)
Foto: Ovidiu Amălinei

O șansă în plus la viață pentru nou-născuții din Târgu Bujor (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Secțiile de neonatologie, pediatrie și ginecologie ale Spitalului Orășenesc Târgu Bujor au fost dotate cu echipamente medicale moderne, grație unei generoase donații, în valoare de aproape 65.000 euro, din partea Organizației "Salvați Copiii" și a inimoșilor voluntari care, de mai bine de opt ani, se implică în sprijinirea programelor de sănătate a mamei și copilului.

Acțiunile Organizației Salvați Copiii vin în contextul în care, mamele provenind din mediile sociale mai sărace sunt expuse unei vulnerabilități crescute în timpul sarcinii.

Lipsa aparaturii medicale performante este una dintre cauzele majore ale mortalității infantile, a cărei rată este, de exemplu, în județul Galați, de 7,5 la mia de copii născuți, sensibil mai mare peste media pe țară (5,8 la mie).

În mod particular, Spitalul din Târgul Bujor este singurul spital de pe o rază de aprope 70 de kilometri și deservește peste 63.000 de locuitori. Anual, peste 1.000 de copii ajung să primească asistență medicală la acest spital, dar în lipsa unor echipamente, aproape o treime din cazurile ce presupun internare impun transferul către spitalele de urgență din Galați.

”Pandemia a afectat suplimentar un sistem care avea deja destule probleme. Este vital să dotăm maternitățile și secțiile de pediatrie din orașele mici, unde vulnerabilitățile sociale și economice expun copiii unor riscuri majore”, a arătat președintele executiv al "Salvați Copiii", Gabriela Alexandrescu.

”Am găsit la Târgu Bujor o echipă foarte ambițioasă și dornică să facă lucruri bune, iar acest lucru este foarte important pentru noi, pentru că până la urmă poți să ai condiții materiale excelente, echipamente foarte bune, dar în final este nevoie de oameni dedicați care să le folosească”, a precizat reprezentanta "Salvați Copiii".

În urma consultării cu cadrele medicale, secțiile de neonatologie, pediatrie, ginecologie ale spitalului din Târgu Bujor vor fi dotate cu ecograf de ultimă generație, ce va înlocui un mai vechi echipament care nu reușea, eventual, decât să pună în evidență bătăile inimii fătului, dar și un aspirator ginecologic pentru asistarea nașterilor cu probleme. Spitalul va beneficia și de un bilirubinometru și de o lampă pentru fototerapie cu radiomentru, ce ajută la dedectare și tratarea icterului, precum și de un vizualizator de vene și un monitor de funcții vitale.

”Echipamentele medicale primite de la Orgnizația Salvați Copiii pot face diferența între viață și moarte pentru micuții pacienți și gravide. Cu ajutorul lor, medicii vor putea diagnostica și trata la Târgu Bujor nou-născuți cu icter, copii cu hemofilie, gravide cu sarcini complicate sau nemonitorizate. Astfel se elimină inclusiv disconfortul de a fi transferați la Galați, la 70 de kilometri de familie, iar cei mici vor suporta mai ușor spitalizarea alături de părinți”, a declarat managerul Spitalului Orășenesc Târgu Bujor, Victoria Gheonea.

Donația de echipamente din partea "Salvați Copiii" completează în mod fericit programul de investiții derulat de CJ Galați la Spitalul din Târgu Bujor.

”Legat de proiectul dumneavoastră, vreau să vă spun că la Tg Bujor vom construi o secție de pediatrie nouă. Asta pe lângă un Ambulatoriu de Specialitate și eficientizarea energetică a uneia dintre clădirile existente. Cu alte cuvinte, Spitalul din Tg.Bujor, în proporție de aproximativ 90 la sută va fi reclădit din temelii, va fi cu totul și cu totul nou. Iar această dotare cu aparatură ne onorează și ne obilgă să facem cât mai repede lucrurile pe care ni le-am propus”, a subliniat vicepreședintele CJ Galați, Doina Cucu.

Mulțumiri se cuvin și tuturor donatorilor care s-au implicat alături de echipa Salvați Copiii în acest proiect, care în ultimii opt ani a reușit să mobilizeze mai bine de șase milioane de euro pentru dotarea a peste 100 de unități medicale cu 830 de echipamente medicale, de care au beneficiat peste 100.000 de copii. Toți cei care doresc să se implice în sprijinirea programelor de sănătate a mamei și copilului o pot face alături de echipa Salvați Copiii, dar și printr-un simplu SMS de 2 euro lunar, cu textul SALVEZ la numărul 8844.

Foto și video: Ovidiu Amălinei

Citit 6895 ori Ultima modificare Duminică, 20 Iunie 2021 14:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.