Vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă

Vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă
O singură doză din acest vaccin oferă protecție împotriva cancerului de col uterin
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Vaccinarea gratuită împotriva HPV a fost extinsă până la 18 ani, pentru fete. Anunțul a fost făcut vineri de ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă. Potrivit ordinului de ministru aprobat la sfârșitul săptămânii trecute, a fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse fetele cu vârsta între 14 și 18 ani. Până în prezent, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani.

"România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidenţă şi mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporţie de 99 la sută de infecţia cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă, astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit", a declarat ministrul Sănătăţii.

Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie şi de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, precum şi ale specialiştilor din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinţilor/reprezentanţilor legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Ce este HPV

Virusul papiloma uman (Human Papilloma Virus - HPV, în limba engleză) provoacă o infecție virală care determină leziuni ale pielii sau ale mucoaselor din diferite părți ale corpului uman. Infecția cu cel puțin un tip de HPV (există peste 100 de tipuri, în total) este foarte frecventă în rândul populației.

Estimările arată că aproape toate persoanele active sexual vor dezvolta infecție cu un tip de virus HPV cel puțin o dată în viață. Cei mai mulți pacienți nu vor ști despre existența infecției. Anumite tipuri de HPV determină apariția de displazii (leziuni precanceroase), care, în anumite condiții, pot evolua în cancer. Cel mai frecvent, aceste infecții pot duce la apariția cancerului de col uterin la femei.

Atunci când este descoperit în stadiu incipient, cancerul de col uterin poate fi vindecat, în majoritatea cazurilor. Totuși, boala nu dă simptome în stadiile inițiale, ceea ce o face deosebit de greu de diagnosticat. Singurul mod prin care poate fi depistată din timp este printr-un test, nedureros, numit Babeș-Papanicolau. Întreabă-ți medicul despre acest test!

Citit 1251 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Septembrie 2021 02:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.