Secţiile ATI, pline de nevaccinaţi, centrele de vaccinare - pustii
Foto: Marian Calestru

Secţiile ATI, pline de nevaccinaţi, centrele de vaccinare - pustii
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Creșterea numărului de gălățeni depistați cu COVID-19 se reflectă și în presiunea tot mai mare pusă pe serviciile ATI ale spitalelor. În ciuda agravării constante a situației, gălățenii care merg să se vaccineze sunt din ce în ce mai puțini. În tot acest timp, medicii atrag atenția că boala atacă în unele cazuri în mod iremediabil plămânii, lucru valabil chiar și pentru persoanele tinere, fără alte boli asociate.

Deja de peste o săptămână, toate paturile ATI-COVID de la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Galați sunt ocupate. Din cauza numărului mare de pacienți aflați în stare gravă, conducerea unității a fost nevoită să suplimenteze numărul de paturi, de la nouă la 12. Chiar și așa, de la o zi la alta, fără excepție, apar noi pacienți aflați în stare critică.

"Cele 12 paturi de la ATI-COVID sunt toate ocupate în prezent (miercuri - n.red.). Vârsta medie a pacienților internați la Terapie Intensivă este de 63 de ani, iar cel mai tânăr bolnav are 44 de ani. Dintre cei 12 pacienți, unul singur este vaccinat anti-COVID", precizează conducerea Spitalului Județean Galați. Conform surselor noastre, însă, pacientul care figurează ca vaccinat în sistem s-a imunizat în urmă cu şapte zile, în condiţiile în care perioada minimă pentru dezvoltarea anticorpilor după vaccinare este de 14 zile.

Tot în spital funcționează, din 2020, și o secție COVID-19, destinată persoanelor cu forme medii spre grave de boală. Înrăutățirea situației epidemiologice este cât se poate de vizibilă și aici. Astfel, pe cele 35 de paturi aprobate pentru bolnavii de COVID-19 erau internați, miercuri, 36 de pacienți. "Având în vedere creșterea numărului bolnavilor (al celor infectați cu noul coronavirus - n.red.), am solicitat deja suplimentarea numărului de paturi din secția COVID-19, de la 35 la 45", adaugă conducerea celui mai mare spital din județ.

Presiunea pusă pe Spitalul Județean Galați este cu atât mai mare cu cât aici ajung și pacienți cu COVID-19 trimiși din alte spitale, fie din Galați, fie din județele vecine. Doar de la începutul lunii septembrie, la Județean au fost transferați 26 astfel de pacienți.

Situație problematică și la Spitalul Militar Galați

Pentru ca sistemul sanitar gălățean să poată face față numărului tot mai mare de pacienți aflați în stare gravă, unii bolnavi de COVID-19 sunt internați și la Spitalul Clinic Militar de Urgență "Dr. Aristide Serfioti" din Galați. "Miercuri dimineață, din cele cinci paturi din compartimentul ATI-COVID, patru erau ocupate.

La Spitalul de Obstetrică Ginecologie "Buna Vestire" și la Spitalul Clinic de Copii "Sf. Ioan", niciun pat nu este ocupat", a explicat Liliana Iordăchescu, purtătoarea de cuvânt a Direcției de Sănătate Publică Galați.

Chiar și în cele mai optimiste scenarii, numărul pacienților în stare gravă va continua să crească, în perioada următoare. Acest lucru se întâmplă în special din cauza ratei foarte mici de vaccinare anti-COVID. Situația pare oarecum incredibilă, deoarece în timp ce spitalele se umplu cu pacienți infectați, centrele de vaccinare sunt adesea pustii.

Citit 3971 ori Ultima modificare Vineri, 17 Septembrie 2021 00:31

17 comentarii

 • postat de Mihail V.
  Joi, 16 Septembrie 2021 21:46
  109.166.128.***
  Nu înteleg, de ce se supara vaccinatii pe nevaccinati ? Vaccinatii sunt imuni , nu ?
  2
  2
  Raportează
 • postat de Adrian
  Joi, 16 Septembrie 2021 21:37
  89.39.81.***
  Cei nevaccinați platesc cas la fel ca cei vaccinați...medicii ar trebui testati gratuit pt ca si cei vaccinați pot transmite boala..toate paturile ati inseamna 9 buc in cazul spitalului județean...poate ar trebui să ne canalizam energiile să cerem ingrijire medicală mai bună si nu excluderea unora care nu sunt de acord cu noi...pe mine ca si vaccinat nu ma intereseaza ca x e nevaccinat pt ca eu sunt imunizat..
  0
  9
  Raportează
 • postat de Galosh
  Joi, 16 Septembrie 2021 18:48
  5.14.152.***
  Chiar sa ju fie nicio persoana vaccinata internata in spital? Greu de crezut... dar sigur nu pot scrie asa ceva pt ca si asa lumea nu crede in vaccin.
  2
  9
  Raportează
 • postat de Nicu
  Joi, 16 Septembrie 2021 18:23
  5.13.151.***
  3 luni (iunie, iulie si august) au fost luni cu un aflux max de persoane in concedii si nu s-a intamplat mai nimic. Chiar presedintele tarii a facut afirmatia ca virusul ar fi in vacanta/concediu. Si deodata vezi doamne cand a sosit luna septembrie si conditiile meteo si-au spus cuvantul, incepe scoala GATA VIRUSUL S-A REACTIVAT (a terminat vacanta/concediul). Oare care este adevarul ? O sa il aflam vreodata ? SIGUR NUUUUU.
  5
  9
  Raportează
 • postat de lucian
  Joi, 16 Septembrie 2021 16:02
  92.223.167.***
  Tovarase Cetatean, "... Destrăbălare... petreceri.... spectacole...." inseamna sa traiesti. Viata!
  Au fost magazine, terase si restaurante inchise pentru Covid. Oamenii trebuie sa traiasca. Au de platit chirie pe locul respectiv. Oare stiti tovarase, ca in spate la o petrecere lucreaza oameni care au o familie si guri de hranit acasa? Va ganditi doar la destrabalare. Dar la plata taxelor din care va plateste pensia?
  Si daca este viata inseamna ca trebuie sa fie si bine. Asa ca au facut vaccinul. Poate in graba, dar este momentan ce cred ei ca ar fi mai bun. Daca vrei sau nu vrei sa-l faci este doar alegerea ta.
  Totusi democratie inseamna sa te supui majoritatii. Ca sunt buni sau nu, atat cat au majoritatea sa stea in functie, ei decid!
  V-au stricat mintea toate mijloacele de socializare. Nu uitati ca multi castiga si traiesc doar din asta. Simplu este sa vad ca oamenilor le este frica de vaccin si sa incep sa urlu in gura mare impotriva vaccinului, asa atrag like-uri si incep sa castig si sa ma fac cunoscut. Si asa castig din povesti in care introduc si fapte reale, ca sa fie mai credibila povestea.
  Ca asa e in capitalism!
  Asa ca luati masuri, treaba voastra cum. Nu negati existenta virusului, de oriunde ar veni el!
  Tovarasi, care mai sunteti, daca se opreste distractia, destrabalarea, spectacolele, se opreste totul. De ce vrem sa scapam de virus?
  Ca sa ne destrabalam (traim) in continuare!
  3
  12
  Raportează
 • postat de maurice
  Joi, 16 Septembrie 2021 12:31
  86.127.209.***
  Atata timp cat vaccinul nu e obligatoriu, toti avem aceleasi drepturi, indiferent de alegere. Terminati cu discriminarea pe criteriul vaccinarii. Fiecare in functie de alegerea facuta isi asuma consecintele.
  Cine cauta vinovati sa se uite la cei ce ne conduc si care iau decizii in gestionarea pandemiei.
  4
  12
  Raportează
 • postat de G-Man
  Joi, 16 Septembrie 2021 12:17
  82.76.134.***
  Dati prea mare importanta celor care AU ALES sa nu se vaccineze! E fix problema lor asa ca pe langa faptul ca ar trebui sa isi plateasca tratamentul, ar trebui sa nu ocupe locul celor care au boli ”adevarate„ (sâc!) si daca prind un loc liber si platit la ATI atunci bine, daca nu e fix problema lor (alegerea lor).
  Dumnezeu a dat minte unor medici si oameni de stiinta sa inventeze rapid si sigur un vaccin dar nu poate scoate prostia din capul conspirationistilor asa ca ...
  10
  7
  Raportează
 • postat de Laur
  Joi, 16 Septembrie 2021 12:09
  80.233.35.***
  Daca suntem atenți in jurul nostru,rata vaccinării are legătură directă cu nivelul educației din orice țară. Unde nu este o rată de educație cât de cât și aici discutam de lucruri reale,normale nu de diplome,studii , cursanți, absolvenți de uzinele făcătoare de diplome și titluri ,,las' că știu eu mai bine'' ei bine in lipsa educației nu vom avea o rată de vaccinare constanta. Să ne aducem aminte de începuturile campaniei de vaccinare. Atunci când se găseau destui nesimțiți profitând de statutul lor social și se vaccinau înaintea celor care aveau dreptul. Știți cazuri de diverși indivizi ,instituții care aveau centrele lor etc etc. In momentul acela săream cu toții ,țipau pe la tv diverși reporteri, uitați va la ei cum se baga in fața celorlalți, ce ne facem ,murim ... Ei acum? Avem vaccin dar nu ne mai trebuie. Între timp ne -am deșteptat. Știm mai mai bine noi cum stau lucrurile. Fumam două pachete de țigări pe zi ,bem toate pișoarcele de băuturi fie alcool sau răcoritoare,energizante,mâncăm parizel sau salam mai chimicalizat că Domestos ul , facem grătare cu șunci și mititei cu zecile, trăim în cocina asta de oraș poluat pe toate colturile,praful este până la gleznă,jafurile de mașini circula non stop pe sub ferestrele blocurilor,daaar totul până la vaccin. Facebook ne spune nouă .,..
  8
  4
  Raportează
 • postat de Greg
  Joi, 16 Septembrie 2021 11:30
  5.13.223.***
  La noi spital = batjocura, mizerie, moarte sigura.
  Probabil de asta nu vrea lumea sa aiba de-aface cu ei.
  4
  24
  Raportează
 • postat de Ely
  Joi, 16 Septembrie 2021 10:34
  89.121.206.***
  Oare de ce nimeni nu lucreaza la un tratament potrivit?! Ca nu iese banul...pentru ca ar necesita tratament doar unii si deci castigul ar fi mic. Asa ca mai bine facem un vaccin pentru toti si castigul ar fi garantat. Si mai ”impunem” si Pfizer ca e mai scump si treaba e buna. Daca dintre cei decedati, se declara ca 5% e din randul vaccinatilor, ramane aceeasi neincredere in vaccin. Se zice ” Si asa, si asa tot poti muri”. Cred ca acelasi procent din cazurile spitalizate care au murit era si inainte de vaccin. Deci, scapa cine poate. Cu toata vaccinarea, vom avea si valul n...doar mi-e teama ca se termina alfabetul grec.
  8
  24
  Raportează
 • postat de Cetăţean
  Joi, 16 Septembrie 2021 08:27
  92.83.34.***
  Toată vara a fost la dispoziţie... Destrăbălare... petreceri.... spectacole.... şi, acuma, ce vor tratamente? Lăsaţi locurile din spitale celor cu afecţiuni, care au nevoie de tratamente, pentru afecţiuni adevărate, nu după petreceri...
  Nu vă supăraţi, să meargă din nou la mare, la spectacole, poate se vor vindeca
  24
  70
  Raportează
 • postat de emil
  Joi, 16 Septembrie 2021 08:27
  77.111.247.***
  mintiti ca niste porci pt ca vi se da spor de 100% la salariu, mintiti precum tot guvernul.
  56
  51
  Raportează
 • postat de dan
  Joi, 16 Septembrie 2021 08:04
  89.136.7.***
  luxul si prostia costa,iar in cazul acesta nu e vorba de lux!
  20
  43
  Raportează
 • postat de Goe
  Joi, 16 Septembrie 2021 06:59
  109.166.133.***
  Bill Gates este foarte interesat de programul zilnic prestat de Maricica Floarea din nu stiu ce sat pentru ca se pare, aceasta din urma aduce mari prejudicii omenirii. Oricum dumneaei aduce prejudicii si fara CIP . Asemeni acestui nume fictiv sunt milioane de oameni care traiesc degeaba !
  25
  46
  Raportează
 • postat de joker50
  Joi, 16 Septembrie 2021 05:26
  5.13.170.***
  Exista persoane care si-ar dori sa se vaccineze dar au anumite boli existente ce faciliteaza producerea unor efecte secundare cu consecinte foarte grave asupra corpului care lasa sechele sau provoaca decesul.

  Cine credeti ca prosteste intreaga lume cu conspiratii tampite ale caror autori se intrec in a spune care mai de care ineptie mai mare? Tot companiile producatoare de vaccinuri care nu vor sa fie trase la raspundere in cazul in care patesti ceva foarte grav de la vaccin desi porti masca, te speli bine pe maini si pe tot corpul si te distantezi social mereu. Aceste companii platesc tampitii gen Sosoaca sa urle porcarii cu povesti cu reptilieni, cipuri, Soros, Bill Gates, masoni si ordinea mondiala-illuminati pt a pune bietii oameni care n-au cum sa faca vaccinurile intr-o lumina proasta.

  Vina nu apartine persoanelor cu contraindicatie la vaccinare. Vina apartine a conducatorilor pt ca nu pun la dispozitie teste gratuite in loc sa faca lobby producatorilor de vaccinuri. Nu toata lumea isi permite anumite riscuri. Desigur, exista si printre persoanele cu boli deja existente norocosi carora le prieste vaccinarea, dar nu-i bine sa credem ca ce e bun unuia e bun si pentru celalalt. Deja politicienii se sperie de carantinare ca de bau-bau pentru ca le scade din voturi si popularitate.

  Vaccinurile sunt bune si binevenite. Stim asta deja. Dar asa cum unii nu pot lua anumite medicamente, dar altii da, asa e si cu vaccinurile. Sunt unii care au alergie si la banalul nurofen. Ganditi-va ca au murit si au ramas cu probleme si cei sanatosi care au facut anumite vaccinuri. Reporterii ar trebui sa stie mai bine despre ce vorbesc, in toata presa de calitate internationala vuieste despre asta. Nu citeste nimeni prospectele? Nu isi da seama nimeni ca nu se poate stabili de dinainte ce tip de efect advers faci sau nu faci sau cat de grav poate fi? Si mai bine ar cauta sa intervieveze si personalul medical din spitalele din oras si din tara sa afle despre efectele secundare permanente pe care le-a lasat vaccinarea. Nu mai lasati sa vorbeasca cu nerusinare porcarii prin presa si tv fanii lui Sosoaca sau toti nebunii care palavragesc despre tampeniile propagandei ruse si a partidului AUR.
  40
  26
  Raportează
 • postat de Masca
  Joi, 16 Septembrie 2021 05:06
  95.76.32.***
  Vedem noi...Cand virusul isi va face prezenta in organismul lor
  sa vezi atunci cozi si programari pt vaccin!
  Va fi prea tarziu pentru acesti ,,destepti''
  45
  50
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 16 Septembrie 2021 00:34
  5.13.141.***
  Ar trebui ca nevaccinatii sa-si plateasca costurile suplimentare, daca s-au crezut supermani... ca le baga CIP sau ii vor omora in cati-va ani! Marea dezordine modiala, nu castiga nimic daca mori! Trebuie sa fii apt de munca sa le produci taxe si impozite... dar na tot ne dam DESTEPTI!
  65
  77
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.