Cum se poate intra în posesia certificatului verde COVID-19, necesar în localitățile cu incidență mai mare de 3 la mie

Cum se poate intra în posesia certificatului verde COVID-19, necesar în localitățile cu incidență mai mare de 3 la mie
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Reprezentanții platformei de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 au realizat un tutorial video care prezintă cum se poate descărca certificatul verde digital pentru călătoriile în Uniunea Europeană și care, începând de luni, a devenit obligatoriu inclusiv în România, pentru mai multe activități, în localitățile cu rata de infectare mai mare de 3 la mie.

Certificatele digitale se pot descărca de pe portalul certificat-covid.gov.ro/login. Persoanele care pot obține Certificatul Digital sunt: cele care au efectuat schema completă de vaccinare în România; cele care au efectuat cel puțin o doză în România din schema completă; cele care au efectuat schema completă într-un stat terț (non-UE) și sunt cetățeni români sau membri ai familiilor acestora; cele care au trecut prin boală (pe teritoriul României), dacă nu au trecut 180 de zile de la obținerea primului rezultat pozitiv la testare; cele care au obținut rezultat negativ la testarea PCR în ultimele 72 de ore (pe teritoriul României); cele care au obținut rezultat negativ la testul antigen rapid în ultimele 24 de ore (pe teritoriul României).

Pentru persoanele vaccinate, certificatul digital UE de călătorie se validează la o perioadă de zece zile după efectuarea schemei complete de vaccinare.

Certificatul este gratuit. În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinților. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde până la o oră, în funcție de numărul de solicitări. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail. La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR.

Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate - prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format pdf, a documentului, care se poate tipări.

Pentru suport în emiterea certificatelor sau obținerea altor informații privind utilizarea lor, a fost operaționalizat un Call Center, la numărul de telefon 021.414.44.25.

De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric (imprimat pe hârtie - n.r.) prin intermediul primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, al direcției de sănătate publică sau al serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.

Citit 3337 ori Ultima modificare Joi, 30 Septembrie 2021 02:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.