Jumătate dintre bolnavii de cancer n-au mai ajuns la spital. Victimele nevăzute ale pandemiei

Jumătate dintre bolnavii de cancer n-au mai ajuns la spital. Victimele nevăzute ale pandemiei
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Vizitele la spital ale pacienților oncologici au scăzut masiv în timpul pandemiei, până la aproape jumătate, arată un studiu realizat de medici de la Institutul Oncologic "Ioan Chiricuță" din Cluj-Napoca. În perioada martie-octombrie 2020, spre exemplu, scăderea a fost de 40,2 la sută pentru trimiterile noi în general, cea mai semnificativă scădere fiind de 80 la sută, în luna aprilie 2020, imediat după debutul pandemiei.

Pandemia de COVID-19 a schimbat radical furnizarea de servicii medicale la nivel mondial, impactul acesteia asupra pacienților oncologici, în special, fiind unul dramatic, potrivit site-ului cancer-plan.ro, citat de hotnews.ro.

Potrivit studiului "Scăderea vizitelor la spital ale pacienților oncologici în timpul pandemiei; experiența unui centru de specialitate terțiar din România", "scăderea în perioada martie-octombrie 2020 a fost de 40,2 la sută pentru trimiterile noi în general (cu cea mai semnificativă scădere în aprilie, de 80 la sută), 52,5 la sută pentru pacienții internați în secția de oncologie medicală, 39 la sută pentru pacienții internați în secția de oncologie pediatrică, 69 la sută pentru pacienții internați în secția de radioterapie, 34,9 la sută pentru intervențiile chirurgicale și 31 la sută scădere a rapoartelor de anatomie patologică eliberate".

Autorii studiului (prof. dr. Cristina Crișan, conf. dr. Călin Cainap, dr. Andrada Deac, dr. Andrei Havasi, dr. Ovidiu Bălăcescu, dr. Loredana Bălăcescu, dr. Ovidiu Bochiș, asist. univ. dr. Cătălin Vlad, dr. Simona Cainap, de la Institutul Oncologic "Dr. Ioan Chiricuță" Cluj-Napoca și de la Universitatea "Iuliu Hațieganu", Cluj-Napoca) au analizat înregistrările din sistemul administrativ de date ale pacienților internați și externați în toate secțiile Institutului Oncologic Cluj-Napoca (IOCN), în perioada martie-octombrie 2020, și le-au comparat cu aceeași perioadă de șapte luni din anul precedent.

Autorii studiului subliniază că "cea mai semnificativă scădere a fost în cazul pacienților internați. Acest lucru este cumva de așteptat, deoarece toate departamentele Institutului Oncologic au fost reorganizate, pentru a admite mai puțini pacienți, în încercarea de a limita cât mai mult posibil o eventuală epidemie de infecție cu COVID-19 în rândul pacienților spitalizați". Astfel de reorganizări au fost necesare și în restul secțiilor de Oncologie din țară.

Citit 2375 ori Ultima modificare Vineri, 08 Octombrie 2021 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.