Prof. dr. Aurel Nechita: "Vaccinarea, o formă civilizată de a te proteja pe tine și pe cei din jur"

Prof. dr. Aurel Nechita: "Vaccinarea, o formă civilizată de a te proteja pe tine și pe cei din jur"
Prof. dr. Aurel Nechita
Evaluaţi acest articol
(52 voturi)

La începutul anului, atunci când vaccinarea anti-COVID a cadrelor medicale a debutat în spitale din toată țara, prof. dr. Aurel Nechita a fost printre cei dintâi medici gălățeni care au primit vaccinul. A făcut acest lucru public, pe pagina sa de Facebook, fapt ce a strâns numeroase aprecieri. Mai mulți medici au procedat similar, iar mesajul transmis astfel opiniei publice a fost unul de încredere: noi, profesioniștii din sistemul medical, ne vaccinăm; vaccinul este sigur; acum, omenirea are la îndemână o armă eficientă pentru a trimite pandemia de COVID-19 direct în cărțile de istorie. La mai bine de nouă luni distanță, putem observa însă că la noi ceva nu a mers cum trebuie. În vreme ce alte state au reușit să vaccineze în masă, România a rămas la coada clasamentului european. Optimismul din primele luni ale anului a fost acum înlocuit de disperarea pacienților infectați, care se roagă să prindă o gură de oxigen în spitalele luate cu asalt de bolnavii COVID-19. Ce a condus la această situație cu adevărat dramatică, dar și ce s-ar mai putea face pentru a remedia cât mai curând lucrurile am încercat să aflăm într-un interviu cu doctorul Aurel Nechita.

- Domnule doctor, de ce credeți că vaccinarea anti-COVID a fost un fiasco în România?

- Sunt, cu siguranță, mai multe cauze care au condus la acest rezultat nefericit, dar cred că este o problemă de educație, în primul rând, și de educație medicală, în special. Cred că nouă, românilor, ne place mult folclorul, inclusiv cel medical. Este un folclor sinistru, o doină de jale, dar este. Mulți dintre noi preferă să creadă ce citesc într-un loc sau în altul, fără să dea crezare, în schimb, spuselor specialiștilor. De aici, și această situație. Din motive evidente, nu există nicăieri în lume un studiu care să arate că un om a fost vaccinat de COVID-19 acum 20 de ani, iar acum a făcut cancer, din cauza asta. Nu există, pentru că lucrurile sunt încă noi, cum este totul, la început. Acum, cei care prezic viitorul, cei care "știu" ce se va întâmpla peste 20 de ani sunt oameni care au unele probleme de sănătate. Când începi să prezici și să-ți dai cu presupusul, deja nu mai lucrăm cu dovezi științifice, ci pur și simplu cu imaginația unor indivizi care nu au nicio treabă cu medicina și cu sănătatea oamenilor.

- Dar avem inclusiv membri ai corpului medical care au refuzat să se vaccineze.

- Indiferent de pregătirea profesională a unui om, capacitatea sa de a înțelege sau nu un fenomen este cu totul alt lucru. Din păcate, în fiecare profesie se întâmplă acest lucru. Ceea ce știm cu siguranță este că, în trecut, Europa era constant răvășită de ciumă, de holeră, boli care îi reduceau populația la jumătate sau chiar la un sfert. După vaccinare, bolile respective au dispărut. A făcut cineva după 20 sau după 30 de ani cancer pentru că a făcut vaccinul anti-holeric sau pe cel împotriva ciumei? Nu există nici cea mai mică legătură în acest sens. Bun, acum vin unii și spun că noua tehnologie ARN-mesager folosită pentru unele dintre vaccinurile anti-COVID ar putea provoca, în timp, cancer. Deși acest lucru nu este adevărat, dacă totuși te temi, de ce nu alegi vaccinurile anti-COVID care utilizează vechea tehnologie? Pentru că avem și această posibilitate.

- În ciuda dovezilor privind eficacitatea vaccinurilor, de ce mulți români se tem?

- Da, există o temere, generată de un dezechilibru. După mine, este un dezechilibru fantastic între campania pro-vaccinare și cea anti-vaccinare. Cea anti-vaccinare este mai eficientă, mai colorată, mai apetisantă. Întotdeauna când spui că nu faci un lucru, când expui ceva negativ, populația este tentată să ia acel lucru de bun. Aici este problema. Totuși, vaccinarea este o formă civilizată de a te proteja și de a-i proteja și pe cei din jur.

- Credeți că impunerea prin lege a vaccinării ar fi o soluție?

- Eu nu sunt adeptul vaccinării obligatorii. Niciodată forța nu a rezolvat un lucru. Oamenii trebuie să înțeleagă de bunăvoie că vaccinarea este eficientă și că acesta este cel mai bun mijloc pe care îl avem la îndemână pentru a ieși din această criză sanitară. Eu sunt medic, dar nu pot să-mi oblig oamenii (personalul medical - n.red.) să se vaccineze. La mine în secție, le-am spus asistentelor, doctorilor și celorlalți: "Oameni buni, uitați-vă la mine, care am o vârstă, am și patologia mea, iau și un tratament imunosupresor și mi-am făcut toate cele trei doze de vaccin. Uitați-vă la mine, sunt bine? Atunci, și voi vă puteți vaccina".

Oricum, chiar dacă noi nu vom impune vaccinarea obligatorie, în Europa acest lucru deja se întâmplă, oarecum, pentru că atunci când vrei să ieși din țară ți se cere certificatul verde. Aici, mai este un aspect. Tuturor celor care spun că prin vaccinare forțată se încalcă Constituția României le dau un sfat: să citească această Constituție, pentru că sigur nu au citit-o. Dacă s-ar fi uitat în textul Constituției, ar fi văzut foarte clar că acolo scrie că, în situația în care această țară este în pericol, cum ar fi război, inundații, cutremure, pandemie, Parlamentul României are dreptul să voteze legi care să restrângă drepturile până când poporul român trece de respectivul pericol. Să se uite puțin în Constituție.

- Ca medic, ce le recomandați persoanelor care se tem de vaccin?

- Mesajul este unul singur. Pe un om, dacă se îmbolnăvește, îl sfătuiesc să meargă la medic, pentru că medicul este cel care se ocupă de sănătatea lui și de tratarea afecțiunilor existente. În rest, sunt doar discuții. Sfatul meu este să se gândească la ce consecințe are lipsa vaccinării, iar aceste consecințe sunt evidente din modul în care crește acum zilnic rata mortalității, și la ce "consecințe" și "mari drame" se pot întâmpla dacă te vaccinezi. Eu nu am auzit până acum de o persoană care să nu aibă nicio boală preexistentă, nicio comorbiditate și să moară de COVID-19, deși era vaccinată. Dintre cei vaccinați și care au decedat, adică undeva la 0,3 la sută, aveau și alte boli. În concluzie, vaccinarea anti-COVID este un tratament profilactic eficient în fața unei boli urâte, potențial fatale.

Citit 3123 ori Ultima modificare Luni, 18 Octombrie 2021 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.