„Risc de deflagrație permanent”, în containerele UPU de la Județean (FOTO)

„Risc de deflagrație permanent”, în containerele UPU de la Județean (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Județul Galați trece prin cea mai neagră perioadă de la începutul pandemiei de COVID-19, după ce valul patru al pandemiei ne-a lovit în cel mai sumbru mod posibil. În ultimele săptămâni, Spitalul Județean Galați a fost asaltat, la propriu, de un număr imens de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 și aflați în stare gravă. Tocmai presiunea uriașă pusă acum pe sistemul medical arată cât de nepregătite sunt, de fapt, spitalele din Galați pentru a face față unei crize sanitare de o asemenea amploare. Nepăsarea autorităților din ultimii 30 de ani a făcut ca acum cadrele medicale să fie nevoite să-i trateze pe pacienți în condiții extrem de periculoase pentru ambele părți. Practic, improvizația a înlocuit orice regulă de siguranță.

Doctorul Angel Trifan coordonează de ani de zile departamentul UPU-SMURD din cadrul Spitalului Județean Galați. De-a lungul carierei de medic de Urgențe, a intervenit direct în unele dintre cele mai grave accidente petrecute în această zonă a țării. Cu toate acestea, nimic nu l-a putut pregăti, nici pe el și nici pe cei 220 de oameni pe care îi coordonează, pentru ce le-a fost dat să vadă în ultimele săptămâni. ”Noi suntem disperați! Este pentru prima oară când avem o astfel de avalanșă de cazuri de pacienți infectați cu SARS-CoV-2, ceea ce ne îngrijorează profund. Este frustrant, pentru că putem să-i ajutăm doar până la un anumit punct, după care este voia Domnului”, mărturisește șeful UPU Galați.

„Situația este foarte gravă”

Dincolo de clipele de groază petrecute zilnic în UPU, medicul Angel Trifan atrage însă atenția asupra riscurilor imense la care se supun atât cadrele medicale, cât și pacienții din containerele instalate în curtea unității medicale.

„În acest moment, într-unul dintre containere am 11 pacienți, cu tuburile de oxigen lângă ei, nu au apă curentă, este doar acel lavoar din față și patru WC-uri ecologice lângă. Nouă ni s-a spus să facem referat pentru cinci verificatoare ale concentrației de oxigen, însă eu am făcut pentru zece astfel de verificatoare. Nu ne încălzește cu nimic că o mașină de pompieri stă lângă noi. În momentul în care se produce dezastrul, apoi nu mai au ce să salveze. Este riscul de deflagrație permanent.

Tuburile de oxigen care stau lângă paturi ne incomodează inclusiv să facem resuscitări, ne incomodează să manevrăm pacienții. Pacienții care s-au putut mișca au dărâmat tuburi de oxigen și ne-au expus și pe noi, și pe ei riscului de explozie. Situația este foarte gravă. Mie mi se pare că normele de securitate și de sănătate în muncă și de pază contra incendiilor nu pot fi respectate în condițiile actuale și am cerut ajutorul conducerii spitalului, ISU Galați, precum și Prefecturii Galați și al președintelui CJ Galați, pentru a crea locuri conectate la oxigen în spitale, dar nu cum sunt pe hârtie 43 de locuri, dar de fapt 35-38 sunt fără oxigen. Suntem în pandemie și avem nevoie de locuri cu oxigen pentru pacienți”, a declarat dr. Trifan.

Secție extinsă pentru bolnavii de COVID-19

Doar în ultimele trei zile, în UPU au fost tratați 155 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2. Dintre ei, 16 și-au pierdut viața. Joi, 28 octombrie 2021, dintre cei 46 de pacienți aflați în containerele din curtea spitalului, 42 aveau nevoie de cantități foarte mari de oxigen pentru a nu se sufoca. Toată presiunea cade acum pe Spitalul Județean, pentru că restul spitalelor județului Galați nu pot asigura necesarul de oxigen al unor astfel de pacienți.

„Aerisirea spațiilor din izolatoare se face în mod regulat, pentru a reduce riscul de acumulare a oxigenului (oxigenul este un gaz foarte inflamabil – n.red.). Urmează să fie achiziționați și montați senzori pentru monitorizarea concentrației de oxigen. Și pompierii verifică zilnic această situație și nu sunt probleme. Din cauza stării grave în care se află, cei mai mulți pacienți aflați în izolatoare nu se pot deplasa, motiv pentru care toaleta și igiena le sunt asigurate de personalul din UPU. Până la sfârșitul săptămânii, urmează să devină funcțională și cea de-a doua aripă a etajului 1 pentru pacienții cu COVID-19. Vorbim despre un număr suplimentar de 40 de paturi, astfel încât la primul etaj al spitalului vom dispune de 98 de paturi pentru tratamentul pacienților cu SARS-CoV-2”, a explicat dr. Violeta Șapira, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean de Urgență Galați.

Sursa foto: UPU SMURD Galați

Citit 4348 ori Ultima modificare Luni, 01 Noiembrie 2021 00:06

12 comentarii

  • postat de Akbar
    Vineri, 29 Octombrie 2021 14:45
    5.13.220.***
    DAS, nu te supara, te rog, dar te-as tine inchis in casa. Esti din epoca neolitica, la gandire. Cate clase ai reusit sa termini ?
    6
    3
    Raportează
  • postat de Alexutz
    Vineri, 29 Octombrie 2021 13:26
    5.2.205.***
    Gresit formulat, la spitalul judetean in permanenta este un risc indiferent unde te afli.
    0
    7
    Raportează
  • postat de Eu
    Vineri, 29 Octombrie 2021 11:33
    77.16.72.***
    Das… dc ai Wc in curte , du-te și rămâi acolo ! ?
    6
    2
    Raportează
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 29 Octombrie 2021 10:10
    5.13.200.***
    Romania lucrului facut praff!

    Ce pedeapsa merita astai de 32 de ani de guvernare? Pai... ceva pe masura sistemului medical si pregatirii medicilor actuali,,,, mai retro anii 1500... dupa ce dau TOATE conturiile si doneaza statului TOT ce-au furat! DUPA discutam altfel!

    Eu as propune ca parlamentarii pana la USR cand au aparut in parlament sa fie internati exclusiv in cele 8 spitale regionale! ATAT! Nu au voie sa paraseasca tara!

    Prostul nu rade, se bucura! Ceva-l deranjeaza, ceva ce n-are! Ce are el, deranjeaza pe altii! - Grupul Divertis
    0
    4
    Raportează
  • postat de pro
    Vineri, 29 Octombrie 2021 10:00
    82.208.137.***
    La reparatia capitala a doua sectii in Spitalul Judetean, am montat instalatii pentru oxigen, ventilatie si toaleta in FIECARE SALON. Am coordonat lucrarea din partea executantului si pot spune ca instalatiile au fost realizate conform proiectului (PROIECT SA), fara compromisuri sau abateri (teava din cupru medical, cuple speciale pentru oxigen respectiv aer comprimat), banii s-au cheltuit exact pe cerintele din proiect.
    Acelasi tip de proiect era prevazut pentru reparatia capitala a tuturor sectiilor.
    De ce nu functioneaza aceste instalatii ??
    0
    5
    Raportează
  • postat de Masca
    Vineri, 29 Octombrie 2021 09:02
    95.76.32.***
    Am citit ce scrie ,,DAS'' si ma intreb....Oare s-a nascut idiot
    sau a facut ceva cursuri?
    Din cauza unor avortoni ca ,,DAS'' am ajuns aici
    Cetaceul SOSOACA ar trebui condamnata pe viata pentru genocid prin manipulare.
    ,,DAS'' ai creierul asa de smochinit incat ai uimit si-o Gallus Gallus Domesticus!
    6
    3
    Raportează
  • postat de Zavaidoc
    Vineri, 29 Octombrie 2021 08:32
    5.13.156.***
    Das , ești foarte slab educat și slab informat , nu ai vrea să stii ce dezastru e la UPU Galați roaga te să nu ajungi acolo
    22
    27
    Raportează
  • postat de România lucrului bine făcut...ÎN EGIPT!!!
    Vineri, 29 Octombrie 2021 07:30
    77.111.247.***
    Medicina din România se află în Epoca de Piatră iar medicii, o mare parte dintre ei, se încadrează perfect din punct de vedere al pregătirii profesionale și al mentalității și al caracterului, tot în aceeași Epocă de Piatră.

    Se tot repetă fraza "Nepăsarea autorităților din ultimii 30 de ani"... Bun, dar de 2 ani încoace și încă vreo câțiva (destui) înainte s-au tot aflat la putere și cei care conduc România (spre dezastru) la ora actuală. Ce i-a împiedicat pe acești "tineri frumoși și liberi" din "România educată" care formează la ora actuală "guvărnul mău" să ia măsurile necesare pentru redresarea situației din medicina din România ?!!!
    Pe vremea comunismului s-a umplut țara de spitale și, pentru asta, ceaușescu a fost alungat și executat. Ăștia de acum, coaliția de guvernare de dreapta, care nu sunt în stare să monteze o priză și un ventilator în niciun spital din România, ce pedeapsă merită?
    7
    45
    Raportează
  • postat de Dino
    Vineri, 29 Octombrie 2021 06:53
    194.105.20.***
    Das, nu mai bea!
    21
    19
    Raportează
  • postat de DAS
    Vineri, 29 Octombrie 2021 00:48
    89.137.231.***
    Tare sunt curios cum de au luat atatia batrani virusul asta. Ca doar nu s-au sarutat pe aiurea sau au stat langa cineva infectat si a stranutat in nasul lor. E clar ca vor sa ii curete. Multi dinte ei sunt singuri deci de unde sa il ia ca si eu ma duc la piata sau la magazin sau cu autobuzul si nu iau niciun virus. Oare nu aveau masca? Tare ma tem ca virusul asta e dat intentionat si pus pe anumite suprafete si ei pun mana si duc apoi mana la nas si se infecteaza. Un virus ar trebui sa omoare si copii si tineri dar prea putin ii ataca pe astia. Pentru mine e clar. E un virus dat ca sa oamoare batranii si pensionarii. Acest virus a fost fabricat in laborator de catre americani si chinezi la Wuhan. In viitor se vor crea virusi care pot tinti o rasa de oameni anume. E posibil asta.
    56
    28
    Raportează
  • postat de Dan
    Joi, 28 Octombrie 2021 20:48
    37.73.51.***
    Oxigenul nu este inflamabil. Oxigenul întreține arderea carburantului. Faptul că pacienții nu respecta niste reguli elementare și nu se monitorizează nivelul de oxigen din încăperi duce la tragedii. Cu toate astea, nu este vina medicilor și celor care lucrează în aceste condiții, este vina birocrației de la noi din țară că nu se pot achiziționa mai repede senzorii de concentrație de oxigen și centralele de alarmare.
    10
    38
    Raportează
  • postat de aleda
    Joi, 28 Octombrie 2021 19:40
    5.13.215.***
    ,,Urmează să fie achiziționați și montați senzori pentru monitorizarea concentrației de oxigen,, :(( Trebuiau sa FIE acesti senzori cand s-au infiintat aceste containere!!!
    1
    51
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.