„Risc de deflagrație permanent”, în containerele UPU de la Județean (FOTO)

„Risc de deflagrație permanent”, în containerele UPU de la Județean (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Județul Galați trece prin cea mai neagră perioadă de la începutul pandemiei de COVID-19, după ce valul patru al pandemiei ne-a lovit în cel mai sumbru mod posibil. În ultimele săptămâni, Spitalul Județean Galați a fost asaltat, la propriu, de un număr imens de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 și aflați în stare gravă. Tocmai presiunea uriașă pusă acum pe sistemul medical arată cât de nepregătite sunt, de fapt, spitalele din Galați pentru a face față unei crize sanitare de o asemenea amploare. Nepăsarea autorităților din ultimii 30 de ani a făcut ca acum cadrele medicale să fie nevoite să-i trateze pe pacienți în condiții extrem de periculoase pentru ambele părți. Practic, improvizația a înlocuit orice regulă de siguranță.

Doctorul Angel Trifan coordonează de ani de zile departamentul UPU-SMURD din cadrul Spitalului Județean Galați. De-a lungul carierei de medic de Urgențe, a intervenit direct în unele dintre cele mai grave accidente petrecute în această zonă a țării. Cu toate acestea, nimic nu l-a putut pregăti, nici pe el și nici pe cei 220 de oameni pe care îi coordonează, pentru ce le-a fost dat să vadă în ultimele săptămâni. ”Noi suntem disperați! Este pentru prima oară când avem o astfel de avalanșă de cazuri de pacienți infectați cu SARS-CoV-2, ceea ce ne îngrijorează profund. Este frustrant, pentru că putem să-i ajutăm doar până la un anumit punct, după care este voia Domnului”, mărturisește șeful UPU Galați.

„Situația este foarte gravă”

Dincolo de clipele de groază petrecute zilnic în UPU, medicul Angel Trifan atrage însă atenția asupra riscurilor imense la care se supun atât cadrele medicale, cât și pacienții din containerele instalate în curtea unității medicale.

„În acest moment, într-unul dintre containere am 11 pacienți, cu tuburile de oxigen lângă ei, nu au apă curentă, este doar acel lavoar din față și patru WC-uri ecologice lângă. Nouă ni s-a spus să facem referat pentru cinci verificatoare ale concentrației de oxigen, însă eu am făcut pentru zece astfel de verificatoare. Nu ne încălzește cu nimic că o mașină de pompieri stă lângă noi. În momentul în care se produce dezastrul, apoi nu mai au ce să salveze. Este riscul de deflagrație permanent.

Tuburile de oxigen care stau lângă paturi ne incomodează inclusiv să facem resuscitări, ne incomodează să manevrăm pacienții. Pacienții care s-au putut mișca au dărâmat tuburi de oxigen și ne-au expus și pe noi, și pe ei riscului de explozie. Situația este foarte gravă. Mie mi se pare că normele de securitate și de sănătate în muncă și de pază contra incendiilor nu pot fi respectate în condițiile actuale și am cerut ajutorul conducerii spitalului, ISU Galați, precum și Prefecturii Galați și al președintelui CJ Galați, pentru a crea locuri conectate la oxigen în spitale, dar nu cum sunt pe hârtie 43 de locuri, dar de fapt 35-38 sunt fără oxigen. Suntem în pandemie și avem nevoie de locuri cu oxigen pentru pacienți”, a declarat dr. Trifan.

Secție extinsă pentru bolnavii de COVID-19

Doar în ultimele trei zile, în UPU au fost tratați 155 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2. Dintre ei, 16 și-au pierdut viața. Joi, 28 octombrie 2021, dintre cei 46 de pacienți aflați în containerele din curtea spitalului, 42 aveau nevoie de cantități foarte mari de oxigen pentru a nu se sufoca. Toată presiunea cade acum pe Spitalul Județean, pentru că restul spitalelor județului Galați nu pot asigura necesarul de oxigen al unor astfel de pacienți.

„Aerisirea spațiilor din izolatoare se face în mod regulat, pentru a reduce riscul de acumulare a oxigenului (oxigenul este un gaz foarte inflamabil – n.red.). Urmează să fie achiziționați și montați senzori pentru monitorizarea concentrației de oxigen. Și pompierii verifică zilnic această situație și nu sunt probleme. Din cauza stării grave în care se află, cei mai mulți pacienți aflați în izolatoare nu se pot deplasa, motiv pentru care toaleta și igiena le sunt asigurate de personalul din UPU. Până la sfârșitul săptămânii, urmează să devină funcțională și cea de-a doua aripă a etajului 1 pentru pacienții cu COVID-19. Vorbim despre un număr suplimentar de 40 de paturi, astfel încât la primul etaj al spitalului vom dispune de 98 de paturi pentru tratamentul pacienților cu SARS-CoV-2”, a explicat dr. Violeta Șapira, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean de Urgență Galați.

Sursa foto: UPU SMURD Galați

Citit 4556 ori Ultima modificare Luni, 01 Noiembrie 2021 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.