Boala de plămâni care a ajuns a treia cauză de deces în lume

Boala de plămâni care a ajuns a treia cauză de deces în lume
Afecțiune provocată de poluare și de fumat
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Bronhopneumonia obstructivă cronică (BPOC) este o boală cronică de plămâni, care afectează peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume. Peste un milion dintre aceștia sunt români. Din păcate, mai mult de jumătate dintre cei afectați nu știu că suferă de BPOC, pentru că simptomele timpurii pot fi ușor confundate cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale înaintării în vârstă. Vorbim, printre altele, despre tuse, producție cronică de spută, senzația de sufocare, oboseală.

BPOC mai este numită și "boala cu multe fețe", iar medicii spun că această afecțiune reprezintă mai mult decât o boală. Pacienții cu forme grave pot ajunge să depindă de un concentrator de oxigen, pentru a putea respira. BPOC se poate diagnostica printr-o banală spirometrie, recomandată de medici nu doar persoanelor aflate la risc, ci și tuturor celor care vor să aibă grijă de sănătatea plămânilor lor.

"Principalul factor de risc pentru BPOC și pentru cancerul pulmonar este fumatul. Principalul element infaust (agravant - n.red.) este diagnosticul tardiv al acestor afecțiuni, din cauza lipsei unor simptome specifice. O persoană care are BPOC și fumează mult are un risc de șase ori mai mare să facă și cancer pulmonar. Pacienții mari fumători cu BPOC trebuie evaluați periodic, pentru o depistare timpurie a cancerului pulmonar, ceea ce ar duce la creșterea speranței lor de viață", a spus prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Secțiunii de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie, cu ocazia unei conferințe dedicate Zilei Mondiale de Luptă împotriva BPOC (17 noiembrie).

La rândul său, prof. dr. Cristian Oancea a subliniat repercusiunile pe care boala le are asupra calității vieții bolnavului. "BPOC înseamnă mai mult decât o boală. Înseamnă ani pierduți din viață, deces prematur, dizabilitate funcțională. Înseamnă internări repetate în spital și în formele severe să rămâi dependent de concentratorul de oxigen. Înseamnă lupta pentru fiecare gură de oxigen. Doar luptând împreună alături de pacienți, dar și de factorii decidenți putem să mai ușurăm din povara acestei boli", a precizat prof. dr. Cristian Oancea, secretar general al Societăţii Române de Pneumologie.

Citit 1798 ori Ultima modificare Vineri, 19 Noiembrie 2021 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.