Nereguli grave descoperite la furnizorii de îngrijiri medicale din Galați. Sume importante primite din banii asiguraților, pentru servicii fictive

Nereguli grave descoperite la furnizorii de îngrijiri medicale din Galați. Sume importante primite din banii asiguraților, pentru servicii fictive
În timp ce pacienții sunt privați de îngrijiri medicale, firmele încasează sume importante pentru aceste servicii doar declarate
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Îngrijirile medicale la domiciliu, servicii de a căror bună desfășurare depinde calitatea vieții a numeroși gălățeni cu probleme medicale grave, par să aibă loc mai mult pe hârtie, în județul Galați. Nota de plată pentru tot acest jaf în formă continuată este una uriașă, chiar dacă greu de stabilit cu exactitate. Ce știm însă cu certitudine este că fiecare serviciu medical acordat doar fictiv este decontat cât se poate de real din asigurările medicale pe care statul ni le oprește lunar din venituri. Deși mafia îngrijirilor la domiciliu operează de mulți ani în Galați, abia în ultima jumătate de an autoritățile au început să facă verificări serioase în acest domeniu.

Dacă ar fi să luăm de bune raportările făcute de unele firme de îngrijiri medicale la domiciliu din județul Galați, situația ar fi una de basm. Un basm de groază, bineînțeles, pentru că în spatele fiecărui serviciu raportat fictiv stă suferința pacienților privați astfel de îngrijiri medicale care le-ar face traiul un pic mai ușor de suportat, deşi sunt bolnavi.

La jumătatea anului trecut, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați a încheiat 12 contracte cu furnizorii de servicii medicale pentru activitatea de îngrijire la domiciliu. Aceste servicii sunt gândite pentru îmbunătățirea stării de bine a pacienților, atât fizic, cât și emoțional. Vorbim despre acea categorie de pacienți care au o capacitate redusă de a merge la o unitate sanitară pentru asigurarea îngrijirilor medicale indicate de medic.

În ultima parte a anului trecut, echipele de control ale CAS Galați au făcut mai multe verificări care au vizat patru astfel de furnizori aflați în relație contractuală cu instituția. Ce a ieșit la iveală este de multe ori de domeniul absurdului, neregulile găsite de echipele de control indicând un adevărat jaf din banii asiguraților.

„Având în vedere controlul din lunile iunie-iulie ale anului trecut, ne-am fi așteptat să nu mai identificăm probleme ce sfidează orice logică firească. Este evident că un asistent medical nu putea să efectueze procedurile medicale pentru trei pacienți, în același timp, nu putea să parcurgă o distanță chiar și de 70 km într-un minut, să ofere servicii atunci când își desfășura activitatea la un alt angajator (în spitale, spre exemplu – n.r.) sau în intervalul de timp în care s-a aflat în afara granițelor țării. Ulterior finalizării acțiunii de control, un furnizor a solicitat încetarea relațiilor contractuale, iar alți doi au cerut suspendarea activității (vorbim despre alți furnizori decât cei patru controlați – n.r.).

În calitate de reprezentant al CAS Galați, nu sunt de acord să decontăm servicii ce sunt efectuate pe hârtie. În ceea ce privește instituțiile statului, sunt de părere că acestea trebuie să coopereze, astfel încât legea să fie respectată, iar acestea să genereze un climat de siguranță pentru cetățeni”, a declarat directorul general al CAS Galați, George Toderașc.

Pentru toate neregulile găsite, sancțiunile aplicate au fost de aproximativ 99.400 de lei. Totodată, a fost suspendat contractul unui furnizor, ca urmare a suprapunerii programului de lucru al medicului cu programul acestuia de la alți angajatori. De asemenea, pentru că au fost constatate abateri care depășesc aria de competență a CAS Galați, au fost sesizate și alte instituții ale statului. Instituția care a efectuat controalele nu a făcut publice și numele furnizorilor sancționați.

Situaţii similare găsite și în vara anului trecut

Într-o acțiune de control similară, desfășurată în vara anului trecut, inspectorii CAS Galați au depistat că nouă dintre cele unsprezece firme verificate atunci nu respectau condițiile prevăzute în contract. „Deși legislația prevede faptul că serviciul verificat trebuie efectuat de către medicul care își desfășoară activitatea la furnizor, verificările au dovedit că această regulă nu este respectată. A fost verificat și modul de raportare a serviciilor efectuate. În consecință, celor nouă furnizori le-au fost aplicate sancțiuni pecuniare în valoare totală de aproximativ 27.000 de lei”, preciza, la momentul respectiv, președintele CAS Galați.

Citit 5846 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 Ianuarie 2022 17:01

4 comentarii

 • postat de David
  Vineri, 07 Ianuarie 2022 17:55
  95.77.107.***
  Realitatea este ca doar daca nu vrei nu identifici "realitatea bubelor din asa zisul sistem de sanatate romanesc". Fake sistem! Adica nu exista, desi se doreste o legalizare a sumelor enorme inghitite ilegal de catre beneficiarii angajati si colaboratori ai sistemului inexistent. Luati fratilor cu atributii de verificare si control, programul lucratorilor din sanatate, "eroilor" (orarul cum au soferii de TIR), si o sa va mire ca au 70-90-115 ore platite pe ziua de 24 de ore (unde trebuia si odihna). Iar in timp ce figureaza cu ore in spitale de stat ori clinici particulare, au program fix si la cabinetul medical individual si la centrele de sanatate din diverse zone, ba chiar sustin si cursuri, seminarii sau examene la facultatea asa zisa de profil! ......................, sau vaccineaza in centrele de vaccinare individuale (alternand consultatiile si eliberarea de retete cu paracetamol si antiinflamatorii nou aparute in farmaciile anticovid), ori ale primariilor/dsp/MS! Problema este ca trebuie sa vrei sa cauti, sa te pricepi si sa stii ce cauti si sa fii in slujba societatii romanesti nu a politrucilor care te-au numit in fonctie, sau a buzunarelor proprii ori din cercul de interese. Scuze celor din zona medicala, care se simt exceptii cu mana pe inima/biblie!
  1
  41
  Raportează
 • postat de Placuta suedeza
  Vineri, 07 Ianuarie 2022 15:48
  5.13.145.***
  Haha cui ii pasa, aleșii și beizadelele lor se tratează în afara. Prostimea ( ca asta sunteți, ba) moare cu zile.
  2
  24
  Raportează
 • postat de Gălățean, din păcate
  Vineri, 07 Ianuarie 2022 14:05
  86.124.122.***
  Pai, spuneti si despre ce firme este vorba. Ca sa stim sa ne ferim de exemplu.
  Janghina lor de hoti !
  0
  35
  Raportează
 • postat de iiiihaaaaa.....traoiascacoruptia
  Vineri, 07 Ianuarie 2022 13:38
  89.39.81.***
  in sistemul medical confruntati vizitele la medicii de familie cu pacientii respectivi,sa vedeti daca corespunde si banii incasati de la casa de asigurari de sanatate in numele lor . in mod fictiv.iaaaa sa vedeti acolo bani tata nu saracie.Din auzite vorbesc .De la asistente din sistem.Ca coruptia ucide e alta poveste.Scapa cine poate.
  1
  31
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.