Ce trebuie să știe părinții despre vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani

Ce trebuie să știe părinții despre vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani
În prezent, se apreciază că boala COVID-19 este una dintre primele zece cauze de deces printre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani din SUA
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Primele doze de vaccin pediatric împotriva COVID-19 vor ajunge în România într-o săptămână, iar vaccinarea copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani va avea loc din 26 ianuarie. Ministerul Sănătății a publicat un document cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre vaccinurile împotriva COVID-19 la copiii între 5 și 11 ani.

Potrivit medicilor, nu toți copiii din această grupă de vârstă au același risc de a dezvolta forme severe de boală. Copiii cu afecțiuni cronice ar trebui să aibă prioritate, având în vedere riscul crescut de a face forme severe de boală. La final, decizia privind vaccinarea copilului îi aparține fiecărui părinte.

- Sunt copiii expuși riscului de a dezvolta forme grave de COVID-19?

- Date publicate în octombrie 2021 de Centrul de Control și Supraveghere al Bolilor din SUA (CDC) au arătat că în rândul populației pediatrice cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au fost înregistrate peste 8.300 de spitalizări legate de COVID-19 și aproape 100 de decese din cauza acestei afecțiuni.

În prezent, se apreciază că boala COVID-19 este una dintre primele zece cauze de deces printre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani din SUA. În plus, s-a observat că și copiii, nu doar adulții, pot să prezinte manifestări clinice persistente (”Long COVID-19”) după infecție. Copiii care au COVID-19 pot dezvolta, de asemenea, complicații la distanță, precum sindromul inflamator multisistemic (MIS-C), care determină manifestări clinice variate, extrem de severe.

Copiii care au comorbidități (boli cronice respiratorii, renale, hepatice, cardiace, malignități, boli inflamatorii intestinale, imunodepresie de diferite cauze) sunt mai expuși riscului de a dezvolta forme severe de COVID-19 după infecția cu virusul SARS-CoV-2, în comparație cu copiii sănătoși.

- Este justificată vaccinarea copiilor?

- Este adevărat că majoritatea copiilor diagnosticați cu COVID-19 sunt asimptomatici sau au o formă ușoară de boală și recuperarea este fără sechele. Cu toate acestea, riscul ca un copil să facă o formă severă de boală nu este de neglijat, chiar și în cazul copiilor fără afecțiuni cronice. Vaccinarea împotriva COVID-19 protejează copiii atât de efectele directe, imediate ale bolii, cât și de efectele pe termen lung. Copiii sunt protejați pentru riscul de spitalizare sau de a dezvolta o formă moderată până la o formă critică de boală, precum și de apariția miocarditei sau a sindromului multiinflamator sistemic.

- Este mai sigur pentru copilul meu să-și dezvolte imunitatea prin infectare decât prin vaccinare?

- În primul rând, trebuie să ținem cont de faptul că riscul unui copil de a face o formă severă de boală nu este de neglijat, chiar și în cazul copiilor care nu au afecțiuni cronice. Nivelul de imunitate naturală la copilul nevaccinat și durata acesteia sunt în prezent necunoscute. Vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani previne apariția formelor severe de boală și a complicațiilor pe termen lung.

- Copilul care urmează a fi vaccinat ar trebui să fie consultat de un medic pediatru/ medic de familie?

- În cazul în care copilul nu are nicio problemă medicală deosebită de sănătate (boli cronice, alergii, tratamente imunosupresive, etc.), acesta poate să fie programat pentru a fi vaccinat fără un consult medical prealabil.

- Ce tip de vaccin va primi copilul meu?

- Vaccinul Comirnaty-Pfizer-BioNTech, 10 µg/doză este indicat pentru imunizarea activă pentru prevenirea bolii COVID-19. Este un vaccin tip ARNm COVID-19 și este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) și de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) pentru administrarea la grupa de vârstă 5-11 ani.

- Este vaccinul împotriva COVID-19 sigur pentru administrarea la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani?

- Răspunsul este DA, vaccinurile sunt sigure pentru copiii din această grupă de vârstă. Studiile efectuate până în prezent au raportat că profilul de siguranță al vaccinului este similar la această grupă de vârstă cu cel din rândul adolescenților. Beneficiile vaccinării împotriva bolii COVID-19 depășesc riscurile cunoscute și potențiale ale vaccinării, aspect evidențiat prin lucrările și studiile de specialitate publicate.

- Se poate administra copilului Paracetamol sau Ibuprofen înainte de vaccinare, pentru a preveni efectele secundare?

- Centrul pentru Control și Prevenție al Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă părinților să nu administreze copilului niciun medicament pentru ameliorarea durerii înainte ca micuțul să fie vaccinat, deoarece acesta poate reduce răspunsul imun la vaccin. Cu toate acestea, în cazul în care copilul prezintă febră sau durere la locul de injecție după vaccinare, poate să primească Paracetamol sau Ibuprofen în doza adecvată, cu excepția situației în care are o contraindicație medicală cunoscută. Aspirina NU este recomandată pentru utilizare la copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani. De asemenea, nu este recomandat să administrați copilului antihistaminice înainte de efectuarea unui vaccin COVID-19 în încercarea de a preveni reacțiile alergice.

Citit 1826 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Ianuarie 2022 23:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.