Alimentația nesănătoasă îi împiedică pe mulți gălățeni să doneze sânge

Alimentația nesănătoasă îi împiedică pe mulți gălățeni să doneze sânge
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Tot mai mulți gălățeni care merg să doneze sânge sunt refuzați la Centrul Regional de Transfuzie Sangvină (CRTS) Galați. Se întâmplă din cauza problemelor de sănătate pe care le au, dar mai ales ca urmare a alimentației nesănătoase. Este un fenomen grav, care adâncește criza de sânge din spitalele gălățene.

În fiecare zi, numeroși gălățeni care vin la Centrul de Transfuzie Galați pentru a dona sânge află că nu o pot face, din cauza analizelor de sânge neconforme. Cel mai adesea, aceste probleme sunt cauzate de obiceiurile alimentare nesănătoase, fie că vorbim despre mâncărurile bogate în grăsimi sau despre excesul de băuturi alcoolice.

"Este frustrant când vezi că trebuie să refuzi atât de mulți potențiali donatori, în condițiile în care nevoia de sânge și de preparate pe bază de sânge este foarte mare în spitale. De aceea, le recomandăm persoanelor care vin să doneze să aibă grijă la alimentație. Setul de analize pe care îl facem oricărei persoane care vine să doneze sânge ne arată foarte clar aceste dezechilibre produse în corp de alimentația nesănătoasă. De asemenea, îi îndemnăm pe cât mai mulți gălățeni să doneze sânge", a precizat Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galați.

Donarea de sânge este un act medical care pentru mulți pacienți poate face diferența dintre viață și moarte. Se consideră că din sângele donat de o singură persoană pot fi salvate până la trei vieți. Donarea nu este periculoasă și nici dureroasă. Din contră, acest act medical are numeroase beneficii pentru sănătatea donatorului.

Câteva condiții pentru a dona sânge

O persoană poate deveni donatoare de sânge în condiţiile în care îndeplineşte o serie de criterii care sunt verificate în momentul în care se prezintă la centru. Prima condiţie obligatorie este vârsta minimă de 18 ani. Există recomandarea ca prima donare să se facă cât mai aproape de această vârstă. Un al doilea criteriu se referă la greutatea persoanei care donează: aceasta trebuie să aibă peste 50 de kilograme, dar bineînţeles că greutatea se corelează cu înălţimea, astfel încât să existe un raport optim între greutate, înălţime şi cantitatea de sânge recoltată.

Situat pe strada Regiment 11 Siret nr. 48A, CRTS Galați este deschis de luni până vineri, între orele 7,00 și 12,30.

După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, valabilă pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă, la cerere. De asemenea, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă.

Citit 2881 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Ianuarie 2022 23:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.