Michael Greger, medic şi expert în nutriţie, a alcătuit o listă cu cele mai sănătoase șase alimente pe care ar trebui să le mâncăm în fiecare zi şi care ne pot creşte speranţa de viaţă. Expertul în nutriţie spune că există alimente şi grupe de alimente care conţin nutrienţi speciali, ce nu pot fi găsiţi din abundenţă în alte alimente, potrivit clicksanatate.ro.
De exemplu, sulforafanul este un aminoacid esenţial care ajută la vitaminizarea şi la detoxifierea organismului şi care se găseşte exclusiv în legumele crucifere (varza, conopida, spanacul, broccoli etc). Iată, în continuare, care sunt cele șase alimente pentru o viaţă lungă, potrivit lui Michael Greger, autorul bestseller-ului „How not to Die”.
Fasole
Când spunem fasole, ne referim la diferitele tipuri de fasole, precum soia, mazăre, năut şi linte. Michael Greger recomandă ca astfel de alimente să fie mâncate zilnic.
Fructe de pădure
Expertul în nutriţie recomandă zilnic o porţie de fructe de pădure proaspete, congelate sau uscate - mure, cireşe, afine, zmeură, căpşuni etc. Tot în această categorie intră şi strugurii, bananele, avocado şi pepenele roşu care, din punct de vedere biologic, sunt tot fructe de pădure.
Legume crucifere
Legumele crucifere comune includ broccoli, varza (inclusiv varza kale) sau spanacul, din care se recomandă cel puţin o porţie zilnic, mai ales că acum le putem găsi în magazine mai tot timpul anului.
Nuci
În opinia lui Michael Greger, cu toţii ar trebui să includem în alimentaţia de zi cu zi cel puţin o lingură de seminţe de in, de exemplu, sau o porţie mare de fructe, la care se va adăuga un sfert de cană de nuci, migdale, arahide, fistic sau caju (la alegere).
Condimente
Este indicat zilnic un sfert de lingură de pudră de turmeric diluată în apă sau orice alt condiment îţi este pe plac şi pe care îl poţi folosi la condimentarea mâncărurilor.
Cereale integrale
Din această categorie fac parte fulgii de ovăz, orezul, hrişca, quinoa, porumbul sau pastele fierte (cu condiţia să fie realizate din făină 100 la sută integrală).