Concediile medicale pentru COVID-19 pot fi date retroactiv
Foto: Marian Calestru

Concediile medicale pentru COVID-19 pot fi date retroactiv
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ministerul Sănătăţii (MS) a transmis o serie de precizări legate de eliberarea deciziilor de carantină sau izolare de către direcţiile de sănătate publică, precum şi eliberarea, de către medicii curanţi, a certificatelor de concediu medical pentru carantină sau izolare. "În caz de carantină sau izolare, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau pentru luna anterioară, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de carantină/izolare", arată MS, într-un comunicat de presă.

Instituţia mai precizează că certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează celor care au intrat în contact direct cu cel puţin o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, confirmată prin testare prin metoda RT-PCR sau prin teste rapide de detecţie a antigenelor SARS-CoV-2, dar şi persoanelor care au sosit din ţări sau din zone cu risc epidemiologic ridicat, stabilite de către INSP, în condiţiile legii.

În ambele cazuri, concediul este pe o durată de cinci zile calendaristice. Apoi, pentru persoanele infectate, dar nevaccinate, care nu au trecut prin boală sau cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile se va elibera un concediu medical pentru izolare pentru o perioadă de șapte zile. Concediul medical pentru izolare se reduce la numai cinci zile, dacă persoana infectată este vaccinată.

Trebuie precizat că în situaţia în care starea de sănătate a pacientului nu permite reluarea activităţii (pacienţii care prezintă sechele post-COVID-19), concediul se va prelungi în consecinţă.

Citit 1359 ori Ultima modificare Vineri, 11 Februarie 2022 20:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.