Chiar și în cantități mici, alcoolul afectează inima

Chiar și în cantități mici, alcoolul afectează inima
Sursa foto, reginamaria.ro
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Un nou studiu britanic, efectuat în baza unui set vast de date, sugerează că până şi consumul unei cantităţi de băuturi alcoolice, situate sub nivelul recomandat în prezent, este asociat cu un risc ridicat de apariție a problemelor cardiovasculare, relatează publicația ScienceAlert, preluată de Agerpres.

„Aşa-numita curbă în formă de „J” a relaţiei dintre bolile cardiovasculare şi consumul de alcool, ce sugerează anumite beneficii pentru sănătate în urma consumului redus până la moderat de alcool, este cel mai mare mit aflat în circulaţie, de când ni s-a spus că fumatul ne face bine”, a declarat specialistul în afecţiuni cardiovasculare Rudolph Schutte, de la Anglia Ruskin University (ARU) din Marea Britanie.

Cercetătorii au analizat date cuprinse într-o vastă bază de informaţii biologice din Marea Britanie, numită UK Biobank, asociate unui număr de 333.259 de consumatori de alcool şi altor 21.710 de persoane care nu au băut niciodată alcool. Ei au analizat datele adunate în aproape șapte ani, concentrându-se asupra momentelor-cheie în care participanţii s-au confruntat cu un eveniment cardiovascular, o afecţiune cardiologică sau cu o boală cerebrovasculară. Pentru a elimina factorii care ar fi putut induce confuzie, echipa a comparat persoanele care beau cele mai mici cantităţi de băuturi alcoolice cu cei care beau mai mult şi a descoperit că vinul avea un efect minim de protecţie împotriva bolii cardiace ischemice.

Pentru alte produse alcoolice, cum ar fi berea şi băuturile spirtoase, chiar şi în cazul persoanelor care beau mai puţin de 14 unităţi de alcool pe săptămână - nivelul maxim recomandat în ghidurile sanitare din Marea Britanie, efectele nocive au fost mult mai evidente, în timp ce beneficiile au fost practic neobservabile.

Citit 1920 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Februarie 2022 22:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.