Testări gratuite pentru depistarea COVID-19, chiar şi în weekend

Testări gratuite pentru depistarea COVID-19, chiar şi în weekend
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cu noi decese înregistrate aproape în fiecare zi, evoluţia pandemiei de COVID-19 nu este nici pe departe una îmbucurătoare în judeţul Galaţi. Mai ales în lipsa vaccinării, testarea pentru depistarea cât mai timpurie a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 este esenţială pentru evitarea formelor grave de boală. Vestea bună este că gălăţenii se pot testa acum pe tot parcursul săptămânii, într-unul din centrele de permanenţă de pe teritoriul judeţului. De asemenea, testarea se poate face şi în unele cabinete de medicină a familiei.

Ca urmare a ultimelor modificări legislative, medicii de familie pot folosi teste rapide antigen din proba nazofaringiană, pentru testarea pacienţilor, în cadrul cabinetelor medicale sau în cadrul centrelor de permanenţă. Până pe 16 februarie, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați avea încheiate 223 de contracte de asistență medicală primară, dintre care 100 de medici de familie au solicitat și încheiat contractele de testare a pacienților.

Activitatea de testare este asigurată și prin intermediul celor zece centre de permanență înființate în județul Galați. Dintre acestea, şapte sunt în mediul rural (Bălăbănești, Băleni, Cavadinești, Corod, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Vlădești), iar restul în mediul urban (oraș Berești, municipiul Galați - str. Drumul Viilor nr. 14 și str. Ovidiu nr. 10-12).

Potrivit CAS Galaţi, în aceste centre, asistența medicală primară în regim de gardă este asigurată zilnic, de luni până vineri între orele 15,00-18,00, iar în zilele de sâmbătă, duminică și cu ocazia sărbătorilor legale, garda începe de la ora 8,00 şi durează 24 de ore. Toți medicii care își desfășoară activitatea in cadrul centrelor de permanență au încheiate contracte pentru testare.

Situația medicilor de familie ce au încheiat contracte de testare cu teste rapide antigen din proba nazofaringiană poate fi consultată pe site-ul CAS Galați, la secțiunea dedicată sau accesând linkul http://cas.cnas.ro/casgl/page/testare-covid-19.html.

"Posibilitatea testării de către medicul de familie este cu atât mai importantă cu cât această procedură poate fi efectuată și în centrele de permanență. Practic, testarea se poate face gratuit, chiar și în zilele de sâmbătă și duminică. În ceea ce privește testarea din cabinetele de medicină de familie, le recomandăm pacienților să se prezinte la aceste unități doar în baza unei programări. Desigur că ne-am dorit un procentaj de 100 la sută în ceea ce privește medicii de familie ce au încheiat contracte de testare, însă acest lucru nu a fost posibil, în cele mai multe cazuri din motive obiective. Totodată, implicarea medicilor de familie a avut ca efect și scăderea presiunii existente pe Serviciul Județean de Ambulanță", a declarat directorul general al CAS Galați, George Toderașc.

Pot beneficia de aceste servicii persoanele care prezintă simptomatologie specifică, înscrise pe lista proprie a medicului de familie, precum şi persoanele care nu au un medic de familie sau cele care sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puţin 48 de ore între două testări succesive.

Citit 1580 ori Ultima modificare Joi, 17 Februarie 2022 01:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.