O femeie, cea de-a treia persoană din lume vindecată de HIV

O femeie, cea de-a treia persoană din lume vindecată de HIV
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

O femeie a devenit cea de-a treia persoană din lume care s-a vindecat de HIV, după ce a fost tratată cu o metodă medicală nouă, ce a constat în transplantul unor celule stem prelevate din cordonul ombilical al unui donator, informează site-ul revistei americane People, preluate de Agerpres. Pacienta, o femeie de rasă mixtă, se află în prezent în remisie, după ce a fost diagnosticată cu HIV în 2013, potrivit cotidianului The New York Times.

Până la această nouă reuşită medicală, ceilalţi doi pacienţi - doi bărbaţi, Timothy Ray Brown şi Adam Castillejo - s-au vindecat de HIV cu ajutorul unui transplant de măduvă osoasă şi al unui transplant de celule stem adulte.

Femeia a fost diagnosticată cu leucemie şi cu HIV şi a primit sânge prelevat din cordon ombilical pentru a o ajuta să lupte împotriva cancerului, precizează The New York Times. Sângele a provenit de la un donator parţial compatibil, iar pacienta a primit sânge şi de la o rudă a sa, pentru ca organismul ei să aibă "o apărare imunitară temporară" în timpul transplantului, a raportat cotidianul american.

În timp ce primii doi pacienţi din lume vindecaţi de HIV au suportat transplanturi de măduvă osoasă pentru a învinge virusul, cazul acestei femei marchează utilizarea unei noi metode de luptă împotriva HIV. Timothy Ray Brown şi Adam Castillejo au primit măduvă osoasă de la donatori ale căror măduve osoase conţineau o mutaţie ce blochează HIV. Este vorba despre o mutaţie rară, întâlnită uneori la donatori cu origini din Europa de Nord.

Deşi transplantul de măduvă a avut succes în ambele cazuri, acea metodă nu a fost lipsită de consecinţe pentru cei doi bărbaţi: Brown a fost la un pas de moarte, după operaţie, iar Castillejo a slăbit extrem de mult, a dezvoltat o deficienţă auditivă şi a avut de suferit din cauza infecţiilor, precizează acelaşi cotidian american. În cele din urmă, Timothy Ray Brown, primul pacient din lume declarat vindecat de HIV, a murit în California de un cancer al sângelui, pe 29 septembrie 2020. Brown, născut la 11 martie 1966, a devenit cunoscut drept "pacientul din Berlin" după ce infecţia sa cu HIV a fost eliminată prin tratament.

Femeia care a fost vindecată cu ajutorul celulelor stem prelevate dintr-un cordon ombilical a părăsit spitalul după 17 zile şi nu a dezvoltat o reacţie a grefei contra gazdei, o afecţiune de care au suferit atât Brown, cât şi Castillejo.

Potrivit CNN, pacienta a primit acel transplant în 2017 şi a încetat să mai ia medicamente împotriva HIV trei ani mai târziu. La 14 luni după ce a oprit terapia antiretrovirală, femeia "nu mai prezintă urme detectabile de virus", a precizat CNN.

Medicul Steven Deeks, specialist în SIDA la Universitatea California din San Francisco, a declarat pentru The New York Times că acest caz al pacientei vindecate de HIV este foarte important datorită specificului demografic al femeii. "Faptul că ea este de rasă mixtă şi faptul că este femeie sunt aspecte cu adevărat importante din punct de vedere ştiinţific şi cu adevărat importante prin prisma impactului asupra comunităţii", a spus medicul american, care nu a participat la tratarea pacientei.

CITIȚI ȘI: Un bărbat paralizat a reuşit să meargă din nou, datorită unui implant

Citit 1074 ori Ultima modificare Joi, 17 Februarie 2022 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.