Un bărbat paralizat a reuşit să meargă din nou, datorită unui implant

Un bărbat paralizat a reuşit să meargă din nou, datorită unui implant
Premieră, după o fractură de coloană. Michel s-a recuperat repede, lucru care l-a surprins plăcut chiar şi pe neurochirurgul care i-a realizat implantul
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un pacient imobilizat în fotoliu rulant, din cauza unui accident care i-a secționat măduva spinării, a reuşit să meargă din nou, datorită unui implant ataşat la coloana sa vertebrală. Este o premieră medicală, deoarece este primul pacient care a reuşit să meargă liber după ce i-a fost secţionată complet măduva spinării.

Michel Roccati a rămas paralizat în urmă cu cinci ani, după un accident de motocicletă. El nu îşi mai simţea deloc picioarele, însă acum poate merge, datorită unui implant cu impulsuri electrice, ataşat chirurgical de coloana sa vertebrală. Cercetătorii elveţieni care au dezvoltat acest implant spun că nu este un remediu pentru leziuni ale coloanei vertebrale şi că tehnologia este încă prea complicată pentru a fi folosită de un număr mare de persoane. Ei au recunoscut, însă, că este un pas major care poate îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor.

Michel Roccati a spus că acest implant l-a făcut să simtă că are o viaţă aproape normală. El a dorit încă de la accident să facă progrese, în speranţa că se va recupera. "Obişnuiam să boxez, să alerg şi să mă antrenez în sala de fitness. După accident, nu am mai putut să fac lucrurile care îmi plăceau, dar nu m-am demoralizat. Nu m-am oprit niciodată din recuperare. Mi-am dorit să-mi rezolv problema asta", a declarat acesta pentru BBC, declaraţie preluată de adevarul.ro.

Recuperarea rapidă l-a surprins plăcut chiar şi pe neurochirurgul care a realizat implantul, prof. Jocelyne Bloch, de la Laboratoire de Neurothérapies et Neuromodulation - LNTM: "Am fost extrem de surprinsă. Michel este absolut incredibil", a spus aceasta.

Cercetarea a fost susţinută de dr. Ram Hariharan, consultant la Spitalul General de Nord din Sheffield, independent de echipa de cercetare. El spune că nu ştie să mai existe un studiu de acest fel, în care un implant să redea "mişcări musculare şi îmbunătăţirea echilibrului, suficiente pentru a merge". Totuşi, medicul a spus că e nevoie de mai multe studii clinice pentru a se arăta dacă este un tratament eficient. Medicul a precizat că nervii din măduva spinării trimit semnale de la creier la picioare, iar unii oameni paralizează atunci când nervii sunt deterioraţi din cauza rănilor. În cazul italianului, nu există semnale către picioarele sale, deoarece are măduva spinării secţionată complet. Cu toate acestea, implantul poate trimite aceste semnale când este pornit. Până acum, doar nouă persoane au primit acest implant şi şi-au redobândit capacitatea de a merge, însă niciuna nu-l foloseşte în viaţa de zi cu zi. În schimb, îl folosesc pentru a exersa mersul pe jos, care le stimulează muşchii şi le îmbunătăţeşte sănătatea. Vindecarea acestor pacienţi presupune regenerarea măduvei spinării, eventual cu terapii cu celule stem, care sunt încă într-un stadiu incipient al cercetării. Specialiştii cred că tehnologia de implant ar putea fi utilizată împreună cu tratamente de regenerare a nervilor, odată ce acestea vor fi gata.

Citit 1089 ori Ultima modificare Joi, 10 Februarie 2022 22:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.