„Se arată un posibil val şase al pandemiei”

„Se arată un posibil val şase al pandemiei”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Un studiu al cercetătorilor japonezi arată că subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron a SARS-CoV-2 generează variante grave de boală, fiind rezistentă la unele antivirale şi la anticorpii monoclonali, dar vaccinul în doză booster îşi menţine protecţia, a afirmat, vineri, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, citat de Agerpres.

Studiul arată că Omicron, în subvarianta BA.2, este mai transmisibilă cu 30-50 la sută faţă de varianta BA.1. BA.2 ar genera forme grave de boală într-o măsură echivalentă cu varianta Delta, ceea ce este extrem de îngrijorător. De când în Danemarca această subvariantă a ajuns dominantă, spitalizările şi decesele au crescut, dar în Marea Britanie şi Africa Sud, în care subvarianta este dominantă, spitalizările şi decesele au scăzut. Rămâne de văzut, însă semnalul de alarmă este clar", a spus Popovici.

Specialistul este sceptic în ceea ce priveşte finalul pandemiei. "Vaccinurile administrate în doză booster îşi menţin o protecţie de 74 la sută. Vestea bună este că cei care au fost infectaţi cu subvarianta BA.1 şi sunt vaccinaţi prezintă o protecţie faţă de BA.2. Probabil că vor mai fi schimbări. Dar iată că se arată la orizont un posibil val şase, dacă se va adeveri ceea ce au comunicat japonezii. A spune acum că lucrurile se vor încheia este, după părerea mea, o greşeală", a adăugat Popovici.

Citit 2926 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 Februarie 2022 21:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.