A doua lună consecutivă cu peste 1.000 de morţi în judeţul Galaţi
Foto: Marian Calestru

A doua lună consecutivă cu peste 1.000 de morţi în judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Noiembrie 2021 a fost o nouă lună neagră pentru judeţul Galaţi. În spitale, bolnavii de COVID-19 s-au stins cu sutele, în timp ce bolile cronice netratate au îngroşat şi ele rândurile victimelor. Astfel, penultima lună a anului trecut a fost una dezastruoasă pentru Galaţi, decesele fiind de peste două ori şi jumătate mai numeroase decât naşterile.

În octombrie şi noiembrie 2021, valul patru al pandemiei de COVID-19 a lăsat în urma sa sute de victime printre gălăţeni. Cu peste 1.200 de morţi înregistrate, octombrie 2021 a fost luna cu cele mai multe decese pe timp de pace. Lucrurile au fost la fel de grave şi în noiembrie, când 1.035 de persoane au decedat, potrivit ultimelor date publicate de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS). Au fost astfel cu 173 de decese mai puţine decât în octombrie, dar cu 241 mai multe decât în noiembrie 2020, când ne confruntam cu cel de-al doilea val al pandemiei.

Tot în penultima lună a anului trecut, în judeţul Galaţi au fost înregistraţi 401 născuţi vii, mai puţin cu nouă faţă de luna precedentă, dar cu 120 mai mulţi decât în luna corespunzătoare a anului precedent. "Decalajul dintre numărul naşterilor şi cel al deceselor a făcut ca, în noiembrie 2021, judeţul Galaţi să înregistreze un spor natural negativ (diferenţa dintre numărul născuţilor vii şi numărul decedaţilor - n.r.), excedentul numărului de decedaţi faţă de numărul născuţilor vii fiind de 634 de persoane", arată DJS Galaţi.

Principalul răspunzător pentru numărul mare al deceselor, fenomen numit de specialişti supramortalitate, a fost valul patru al pandemiei de COVID-19. În octombrie 2021, 313 gălăţeni au fost răpuşi de infecţia cu virusul SARS-CoV-2. În noiembrie, alţi 272 de gălăţeni au fost victime directe ale pandemiei, potrivit datelor oficiale. Numărul real al celor ucişi de COVID-19 ar putea fi însă şi mai mare. Raportarea făcută de Prefectura Galaţi, pe 9 noiembrie 2021, arăta, pentru ziua precedentă, 23 de decese provocate de infecţia cu noul coronavirus. Aceasta a fost cea mai neagră zi din noiembrie.

Diferenţa uriaşă dintre numărul deceselor şi cel al naşterilor face ca populaţia Galaţiului să scadă într-un ritm alarmant. În rapoartele anuale ale Institutului Naţional de Sănătate Publică, judeţul nostru are una dintre cele mai mici rate ale natalităţii pe plan naţional.

Citit 2812 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Februarie 2022 01:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.