Păpădia are un rol tonic pentru ficat

Păpădia are un rol tonic pentru ficat
O singură plantă, beneficii numeroase pentru sănătate
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Datorită proprietăților terapeutice pe care le are, păpădia este considerată o plantă-medicament. Florile, rădăcinile şi frunzele sale sunt folosite în medicina tradiţională, îndeosebi pentru menținerea unui ficat sănătos. Rădăcina acestei plante conţine inulină, levulină şi taraxacină, ultima dintre ele fiind o substanţă amară, care restabileşte funcţiile ficatului, potrivit clicksanatate.ro.

Există studii care au arătat că extractul de păpădie poate reduce grăsimea în exces stocată în ficat şi poate proteja celulele hepatice de efectele negative ale stresului oxidativ. Pentru îmbunătățirea funcției hepatice, se ţine o cură de 90 de zile cu pulbere din rădăcină de păpădie. O mână de rădăcini uscate de păpădie se macină fin, cu râşniţa de cafea, după care se trece prin sită. Pulberea obţinută se păstrează în recipiente din sticlă, închise la culoare. Se administrează o jumătate de linguriţă rasă de pulbere, de două-trei ori pe zi, înainte de mesele principale. Pudra se ţine sub limbă timp de câteva secunde, după care se înghite cu apă.

Elixir pentru rinichi

Recoltate la primele ore ale zilei, frunzele de păpădie au puternice proprietăţi diuretice. Bogate în minerale şi vitamine, în special în calciu şi în vitaminele A, C, K şi B2 (riboflavină), acestea ajută rinichii să elimine deşeurile, sarea şi excesul de apă din organism, în cazul persoanelor care se confruntă cu boli renale, cu celulită şi cu obezitate. Mica floare galbenă conţine potasiu, un important electrolit, înlocuindu-l astfel pe cel pierdut când creşte producţia de urină. Infuzia de păpădie este un excelent leac contra retenţiei de apă şi se obţine ţinând pe foc un vas în care ai pus două linguriţe de frunze uscate de păpădie şi 250 de mililitri de apă (o cană). După ce a dat în clocot, acoperă şi lasă amestecul la infuzat, zece minute, apoi strecoară-l. Infuzia poate fi îndulcită cu miere sau cu zahăr brun. Se beau câte două căni pe zi, una dimineaţa, pe stomacul gol, şi una seara, înainte de culcare, timp de trei săptămâni.

Indicată în crizele de bilă

Substanţele din frunze acţionează asupra vezicii biliare şi stimulează secreţia şi excreţia de bilă. Pune un plic de rădăcină sau de frunze de păpădie într-o cană şi toarnă 250 de mililitri de apă clocotită. Acoperă şi lasă amestecul la infuzat zece minute. Bea câte două căni pe zi, înainte de masă. Preparatul este indicat în dizolvarea calculilor biliari. Din rădăcinile de păpădie se obţine un înlocuitor pentru cafea, dar care nu are proprietăţi stimulatoare.

Atenţie, nu utiliza preparate pe bază de păpădie fără indicaţia medicului pentru a îmbunătăţi secreţia biliară!

Reduce erupţiile cutanate

În medicina populară, rădăcina de păpădie uscată era adesea măcinată şi amestecată cu apă pentru a se obţine o pastă folosită în numeroase probleme ale pielii, precum acnee, eczeme, psoriazis, erupţii cutanate. Specialiştii confirmă că preparatul are proprietăţi antiinflamatoare şi antipruritice (antimâncărime), fiind de ajutor celor care se confruntă cu astfel de neplăceri.

Bună în diabet

Oamenii de ştiinţă spun că extractul de păpădie stimulează celulele pancreatice pentru a produce insulină, ţinând astfel sub control nivelul zahărului din sânge. Diabeticii pot mânca de trei ori pe zi salate din frunze proaspete de păpădie, pentru reglarea glicemiei.

În exces, îţi face rău!

Preparatele pe bază de păpădie sunt, în general, considerate sigure şi tolerate fără probleme de adulţi, dacă sunt folosite cu moderaţie. Unele persoane se pot însă confrunta cu reacţii adverse, inclusiv cu arsuri la stomac, cu diaree sau cu pielea iritată. Totodată, dacă eşti alergic la gălbenele sau la muşeţel, e bine să eviţi păpădia, deoarece ar putea declanşa erupţii cutanate.

Citit 1264 ori Ultima modificare Duminică, 27 Martie 2022 02:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.