Planta cu numeroase beneficii pentru sănătate

Planta cu numeroase beneficii pentru sănătate
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cu beneficii pentru inimă şi digestie, leurda a atras atenţia fitoterapeuţilor şi pentru multe alte efecte pozitive pentru sănătate. Plantă din familia usturoiului, leurda este mai bogată în principii active decât acesta. În trecut, planta era mâncată pentru întărirea organismului.

Leurda are acţiune depurativă, hipotensoare, antiseptică şi hipoglicemiantă, fiind indicată în tratamentul naturist al bolilor cardiovasculare, în diaree şi contra viermilor intestinali. Remediile cu leurdă sunt de ajutor şi celor cu hipertensiune, artrită, reumatism şi balonare.

Bulbii de leurdă intră în componenţa tincturilor, siropurilor, decocturilor şi cataplasmelor. Contra viermilor intestinali, pot fi consumaţi în lapte, zdrobiţi, acest remediu fiind indicat şi pentru echilibrarea florei intestinale. În insomnie, bulbii pot fi mâncați ca atare.

Ceaiul obţinut din zece grame de frunze tocate, lăsat la infuzat o jumătate de oră, în 250 de mililitri de apă fiartă, este recomandat pentru scăderea tensiunii și a colesterolului "rău".

Esenţa de leurdă este de ajutor în reumatism (se masează zona dureroasă). Aceasta se prepară din 30 de grame de bulb zdrobit, care se lasă la macerat în 250 de mililitri de oţet, timp de zece zile. Capsulele din plantă sunt indicate pentru uşurarea digestiei, pentru scăderea tensiunii şi pentru stimularea circulaţiei sângelui.

Mamele care alăptează este bine să evite leurda, pentru că afectează laptele. De asemenea, planta este contraindicată celor cu iritaţii gastrice. Consumată în exces, poate cauza crampe, potrivit clicksanatate.ro.

Citit 1848 ori Ultima modificare Duminică, 03 Aprilie 2022 01:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.