Ce noi servicii medicale vom primi din aprilie

Ce noi servicii medicale vom primi din aprilie
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Guvernul a aprobat o serie de modificări la Contractul-cadru prin care se acordă populaţiei asistenţa medicală, medicamentele şi dispozitivele medicale. Totodată, au fost introduse noi molecule inovatoare în lista de medicamente compensate sau gratuite. Serviciile medicale acordate de medicii de familie vor fi extinse, astfel, de la 1 aprilie, prin introducerea de noi posibilităţi de diagnostic şi tratament acordate atât la cabinete, cât şi la domiciliul pacienţilor sau la locul solicitării, informează reprezentanţii Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS).

Printre altele, medicii de familie vor putea efectua şi la domiciliu sau în afara programului de lucru orice tratament injectabil ori perfuzabil de care au nevoie pacienţii aflaţi în lista acestora, pe baza unei consultaţii. Totodată, pachetul de servicii medicale de bază în ambulatoriu va cuprinde şi consultaţiile, şi serviciile acordate de medicii de specialitate cu specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare, în cabinetul medical. Reprezentanţii CNAS mai spun că programul de activitate zilnic al bazelor de tratament a fost reglementat astfel încât să asigure accesul asiguraţilor pe o durată de minimum 35 de ore pe săptămână şi minimum cinci zile pe săptămână. Repartizarea va fi stabilită prin negociere cu casele de asigurări de sănătate. 
Potrivit noilor reglementări, pentru asigurarea individualizării serviciilor acordate în funcţie de necesităţile fiecărui pacient, serviciile medicale de medicină fizică şi de reabilitare în bazele de tratament se acordă numai pe baza planurilor eliberate de medicii de medicină fizică şi de reabilitare aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

„Se optimizează accesul în ambulatoriul de specialitate”

Noul act normativ reglementează şi activităţi care vizează derularea relaţiilor contractuale între casele de asigurări de sănătate şi furnizori. Astfel, a fost prevăzută posibilitatea majorării programului de lucru cu maximum 17,5 ore pe săptămână pentru fiecare medic de specialitate paraclinică, în situaţia în care necesarul de servicii medicale presupune prelungirea programului de lucru. „Actul normativ va asigura armonizarea, în mod nediscriminatoriu, a modalităţilor de plată pentru toate specialităţile clinice pentru care se decontează servicii realizate de medicii cu specialităţi clinice, deci şi a medicilor de familie, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Aceste reglementări permit utilizarea în totalitate, pe parcursul unui an, a fondurilor alocate asistenţei medicale primare, prin legile bugetare anuale, cu destinaţia pentru care au fost alocate pentru serviciile efectiv realizate de către medicii de familie. De asemenea, se va asigura optimizarea accesului asiguraţilor la serviciile medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate şi utilizarea eficientă a fondului alocat cu această destinaţie, sumele neconsumate până în luna decembrie a anului curent urmând a fi utilizate pentru plata serviciilor medicale realizate de medicii de specialitate din ambulatoriu care depăşesc limitele stabilite conform programului de lucru, în mod proporţional cu numărul de puncte realizat de fiecare medic, până la consumarea acestor sume”, a declarat conf. dr. Adela Cojan, preşedintele interimar al CNAS.
Prin Ordin al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, până la data de 1 aprilie 2022 vor fi aprobate noile norme de aplicare a pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru.

Noi medicamente gratuite şi compensate

Totodată, Guvernul a decis, vineri, 25 martie, printr-o hotărâre, introducerea pe lista de medicamente gratuite şi compensate, începând cu data de 1 aprilie, a 34 de noi denumiri comune internaţionale destinate tratării mai multor afecţiuni. „Acestea cuprind molecule noi care sunt destinate tratamentului afecţiunilor pulmonare cronice, oncologice, sclerozei multiple, diabetului, bolilor rare, între acestea se regăseşte şi tripla terapie necesară pacienţilor cu fibroză chistică”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Adriana Pistol.
Declaraţia secretarului de stat vine în urma unui comunicat prin care MS făcea cunoscută aprobarea de către Guvern a decontării triplei terapii (Kaftrio) pentru pacienţii cu fibroză chistică. Moleculele nou introduse pe lista de medicamente gratuite şi compensate vor putea asigura tratarea pacienţilor cu afecţiuni neurologice şi Parkinson, cu ciroză biliară, cu boli endocrine şi metabolice, cu boli cronice ale rinichiului, cu boli degenerative ale ochiului – glaucom. Lista este completată de medicamente destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, cu diabet zaharat, cu boli rare – hemofilie/talasemie, cu hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză şi angioedem ereditar.

Citit 3474 ori Ultima modificare Joi, 31 Martie 2022 00:20

2 comentarii

 • postat de Hipocrates
  Marți, 29 Martie 2022 12:52
  95.77.107.***
  A nu se uita si cel mai oferit serviciu "https://www.viata-libera.ro/politica-administratie/179734-continua-lucrarile-la-noul-sediu-al-prosecturii"
  Poate era util ca expertii manageri din MS sa gandeasca si la cetatenii pacienti care primesc recomandari de medicatie "pe viata", de la un medic specialist, sau o echipa combinata de doctori cu ocazia unei internari, sa nu mai fie obligati anual sau chiar de doua ori pe an sa aduca scrisoare medicala (odata ce exista deja o prescriptie, chiar si verbala, daca nu si scrisa - "pe viata" ). Aceasta insa nu trebuie sa elinine obligativitatea unui consult si a unui set de analize /inclusiv imagistice, anual, gratuit in baza CAS. Astfel medicii de familie vor fi responsabilizati in autopregatire, nu doar in recomandarea de a merge la specialist pentru scrisoare medicala (ce presupune costuri suplimentare si asteptari ori spagi fara rost)!
  0
  7
  Raportează
 • postat de Un patit
  Marți, 29 Martie 2022 08:39
  5.13.213.***
  Cu programu de 35 de ore….ar fi bine, in rest, mai greu de inteles pentru multi dintre noi cele prezentate de domnul Basalic…termenii folositi, si nu numai, pe intelesul celor din domeniu….
  Cat despre activitatea unor medici de familie, repet a unora, nu stim pentru ce sunt platiti…eliberatori de retete, sau dispeceri, si asta , in sila…
  0
  25
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.